Καύσωνας και πυρκαγιές στη Μεσόγειο — Θρήνος στην Ιταλία και μετεω-τσουνάμι στην Ισπανία

Το κύμα καύσωνα  που έφερε το τελευταίο 24ωρο 101 νέες αστικές πυρκαγιές και 77 δασικές στην Ελλάδα σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα κινείται προς τα δυτικά της Μεσογείου. Σε συναγερμό παραμένει η Ιταλία μετά τις 500 πυρκαγιές, ενώ εκκενώθηκε περιοχή μόλις 40 χιλιόμετρα ανατολικά της Ρώμης. Σε πορτοκαλί συναγερμό τόσο για υψηλές θερμοκρασίες όσο και για σφοδρές καταιγίδες, βρίσκεται η Γαλλία. Στην Ισπανία αναμένεται κλιμάκωση με 46 βαθμούς το Σάββατο, ενώ προβληματίζει φαινόμενο που συνδέεται με τον καύσωνα και προκάλεσε πλημμύρες.

Στον απόηχο της ζοφερής έκθεσης του ΟΗΕ, που επισήμανε ότι ο πλανήτης ήδη βιώνει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, το τουριστικό θέτετρο του Αλικάντε επλήγη από το σπάνιο φαινόμενο που οι ντόπιοι αποκαλούν «rissaga». Το μετεω-τσουνάμι χτύπησε περίπου στις 2:30 τα ξημερώματα τοπική ώρα στέλνοντας κύματα έως και ένα μέτρο στην ενδοχώρα μεταξύ της Σάντα Πόλα και του Γκουαρνταμάρ. Καταστράφηκαν αυτοκίνητα και προκλήθηκαν ζημιές στον αλιευτικό στόλο της πόλης.

Όπως και στα τσουνάμι που πυροδοτούνται από σεισμούς, τα μετεω-τσουνάμι προκαλούνται από απότομες αλλαγές στην ατμοσφαιρική πίεση και προκαλούν μετατόπιση νερού. Εν μέσω καύσωνα, το θέρετρο Σάντα Πόλα στο Αλικάντε, ένα από τα ιστορικότερα λιμάνια της Ισπανίας στη Μεσόγειο, σαρώθηκε από αφρισμένα κύματα.

Στην Ιταλία 500 πυρκαγιές στοιχίσαν τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους,  με την πρωτοφανή  θερμοκρασία των 48,8 βαθμών χθες στη Σικελία.

Στις φλόγες ο δρυμός του Monte Catillo στη Ρώμη – Εκκενώθηκαν σπίτια στο Tivoli

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, Κρίστιαν Μαυρής, ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβέστες στον εθνικό δρυμό του Monte Catillo μόλις έξω από το Tivoli, ανατολικά της Ρώμης.

Τρία κτίρια και η ανθρωπιστική Κοινότητα του Ντον Μπόσκο (Don Bosco) εκκενώθηκαν τη νύχτα λόγω της τεράστιας πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες στην ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα στον εθνικό δρυμό.

Ισπανία: Έσβησε η πυρκαγιά στην Καταλονία, πολύ αυξημένος ο κίνδυνος για πυρκαγιές σε όλη τη χώρα

Οι πυρκαγιές μαίνονται την ώρα που 14 από τις 17 περιφέρειες της Ισπανίας έχουν τεθεί σε συναγερμό για τον καύσωνα.

Η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία AEMET προειδοποίησε πως ο κίνδυνος πυρκαγιάς παραμένει «αυξημένος», «πολύ αυξημένος», ή «εξαιρετικά υψηλός» σχεδόν στο σύνολο της επικράτειας σήμερα, τρίτη ημέρα του καύσωνα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της χώρας από το 2011 έως το 2020 διπλασιάστηκε ο αριθμός των κυμάτων καύσωνα σε σχέση με κάθε μία από τις τρεις προηγούμενες δεκαετίες.

Στην Πορτογαλία, ο κίνδυνος πυρκαγιάς παραμένει  «μέγιστος» μέχρι τη Δευτέρα στα βόρεια και τα κεντρικά της χώρας, όπως και σε ένα τμήμα του Αλγκάρβε (νότια), σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία Météo Portugal.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος