Καταθέτει στην ισπανική δικαιοσύνη με κορονοϊό ο ηγέτης του Μετώπου Πολισάριο

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

O 73χρονος ηγέτης του Μετώπου Πολισάριο, Μπραχίμ Γκαλί, καταθέτει από το πρωί στις ισπανικές δικαστικές αρχές μέσω τηλεδιάσκεψης από το νοσοκομείο Σαν Πέδρο του Λογρόνιο όπου νοσηλεύεται από τις 18 Απριλίου έχοντας προσβληθεί από κορονοϊό.

Ο Γκαλί, ο οποίος αποτελεί το μήλο της έριδας μεταξύ Ισπανίας και Μαρόκου ήταν η αφορμή για ξεκινήσει η πρωτοφανής διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών που οδήγησε στις μαζικές ροές χιλιάδων Μαροκινών μεταναστών στην ισπανική πόλη Θέουτα, σε αφρικανικό έδαφος. Ως αυτή την ώρα από τους 8.000 Μαροκινούς που πέρασαν τα σύνορα, τουλάχιστον 7.000 επαναπροωθήθηκαν πλέον στο Μαρόκο ενώ για τους υπόλοιπους που είναι στην πλειοψηφία τους ανήλικοι ακολουθείται διαφορετική διαδικασία ταυτοποίησης και επιστροφής τους.

Η διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζεται με δηλώσεις εκατέροθεν, ενώ ο αρχηγός του Πολισάριο, ο οποίος μπήκε στην Ισπανία προερχόμενος από την Αλγερία χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο, καταθέτει από το πρωί και δηλώνοντας σαφώς ότι επιθυμεί να συνεργαστεί με την ισπανική Δικαιοσύνη. Με αυτήν την δέσμευση του, ο βασικός “εχθρός” του Μαρόκου, προσπαθεί να αποφύγει την επιβολή προληπτικών μέτρων που θα τον εμπόδιζαν να εγκαταλείψει την Ισπανία.

Από το πρωί καταθέτει σχετικά με δύο κατηγορίες μετά από καταγγελίες: αυτή του Ισπανού blogger Fadel Breica, που τον κατηγορεί για βασανιστήρια και παράνομη κράτηση στο στρατόπεδο Tindouf το 2019. Η δεύτερη καταγγελία προέρχεται από την Ένωση Σαχράουι για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (Asadedh), η οποία τον κατηγορεί για εγκλήματα γενοκτονίας και κατά της ανθρωπότητας κατά αντιφρονούντων Σαχράουι και αιχμαλώτους πολέμου τις τελευταίες δεκαετίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Υπενθυμίζεται ότι το Μαρόκο από το 1975 διεκδικεί την κυριαρχία της Δυτικής Σαχάρας, το Μέτωπο Πολισάριο όμως διεκδικεί την ανεξαρτησία της περιοχής. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε εκεχειρία από το 1991 όμως δεν λείπουν οι συνεχείς στρατιωτικές προκλήσεις.

Η αναγνώριση της κυριαρχίας της περιοχής υπέρ του Μαρόκου, που έγινε τον Δεκέμβριο του 2020 από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, προκαλεί νέα ανάφλεξη στην περιοχή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος