Καταρρέουν οι τεχνολογικοί κολοσσοί – Πού συνεχίζονται οι απολύσεις

Τους τελευταίους μήνες αρκετές από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας ανακοίνωνουν μέτρα περικοπής κόστους, με αρκετές από αυτές να προχωρούν σε μαζικές απολύσεις.

Ο κλάδος έχασε 9.587 θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο, το υψηλότερο μηνιαίο σύνολο από τον Νοέμβριο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας συμβούλων Challenger, Gray & Christmas που επικαλείται το Bloomberg.

Οι συνολικές περικοπές θέσεων εργασίας που ανακοινώθηκαν από εργοδότες με έδρα τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 13% σε 33.843 τον Οκτώβριο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021.

Οι εταιρείες τεχνολογίας αντιμετωπίζουν κάμψη της ζήτησης μετά από δύο χρόνια ανάπτυξης λόγω πανδημίας, κατά τη διάρκεια των οποίων είχαν προβεί σε «επιθετικές» προσλήψεις.

Η Amazon, η Meta, η Google, η Microsoft, το Spotify και το Twitter είναι μεταξύ των μεγάλων εταιρειών που ανακοίνωσαν μαζικές απολύσεις.

Spotify

Το Spotify πρόκειται να απολύσει χιλιάδες υπαλλήλους, καθώς ο τομέας της τεχνολογίας συνεχίζει να υποφέρει από μια «πλούσια ύφεση».

Ειδικότερα, η υπηρεσία μουσικής σχεδιάζει να μειώσει το έξι τοις εκατό του εργατικού δυναμικού της από αυτή την εβδομάδα, δηλαδή περίπου 588 υπαλλήλους από τους 9.800 υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης.

Δήλωσε, επίσης, ότι θα επιβαρυνθεί με περίπου 38 εκατ. δολάρια σε έξοδα που σχετίζονται με την αποζημίωση, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος, Daniel Ek, ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από επικεφαλής του τμήματος περιεχομένου και διαφημιστικών επιχειρήσεων Dawn Ostroff.

Η σουηδική εταιρεία είδε τους διαφημιζόμενους να αποσύρουν τις δαπάνες τους, αντικατοπτρίζοντας μια τάση που παρατηρείται στη Meta και στη μητρική Alphabet Inc της Google, καθώς η ταχεία αύξηση των επιτοκίων και οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία ασκούν πίεση στην οικονομία.

Google

Τις τελευταίες εβδομάδες, η μητρική εταιρεία Alphabet της Google δήλωσε ότι θα καταργήσει 12.000 θέσεις εργασίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alphabet, δήλωσε ότι οι απώλειες επηρεάζουν ομάδες σε ολόκληρη την εταιρεία, συμπεριλαμβανομένων των προσλήψεων και ορισμένων εταιρικών λειτουργιών, καθώς και ορισμένων ομάδων μηχανικών και προϊόντων.

Meta

Η μητρική εταιρεία του Facebook τον Νοέμβριο απέλυσε το 13% του εργατικού δυναμικού της, δηλαδή περισσότερους από 11.000 υπαλλήλους, καθώς παλεύει με μια αδύναμη διαφημιστική αγορά και αυξανόμενα κόστη.

Όπως και οι ομόλογοί της, η Meta προχώρησε σε «επιθετικές» προσλήψεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να ανταποκριθεί στην αύξηση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους καταναλωτές που έμειναν στο σπίτι.

Πλέον όμωε οι διαφημιστές και οι καταναλωτές σταματούν να ξοδεύουν λόγω της εκτίναξης του κόστους και της ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων.

Η Meta, που κάποτε άξιζε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, αποτιμάται σήμερα στα 256 δισεκατομμύρια δολάρια, αφού έχασε πάνω από το 70%της αξίας της μόνο πέρυσι έρχοντας έρθει αντιμέτωπη με αυξανόμενα κόστη και συρρικνούμενα κέρδη

«Όχι μόνο το διαδικτυακό εμπόριο επέστρεψε στις προηγούμενες τάσεις, αλλά η μακροοικονομική ύφεση, ο αυξημένος ανταγωνισμός και η απώλεια σήματος διαφημίσεων προκάλεσαν τα έσοδά μας να είναι πολύ χαμηλότερα από ό,τι περίμενα» , ανέφερε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ σε μήνυμά του προς τους εργαζόμενους, σύμφωνα με το Reuters.

Twitter

Το Twitter απέλυσε το μισό εργατικό δυναμικό του σε ομάδες που κυμαίνονται από τις επικοινωνίες και την επιμέλεια περιεχομένου μέχρι το προϊόν και τη μηχανολογία μετά την εξαγορά του ‘Iλον Μασκ ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι περικοπές επηρέασαν περίπου 3.700 υπαλλήλους, οι οποίοι απολύθηκαν μέσω mail.

Ωστόσο, το Bloomberg ανέφερε ότι το Twitter απευθύνεται σε δεκάδες υπαλλήλους που έχασαν τη δουλειά τους, ζητώντας τους να επιστρέψουν.

Amazon

Η Amazon ανακοίνωσε ότι θα απολύσει 18.000 θέσεις εργασίας σε εταιρικό και τεχνολογικό επίπεδο, κάτι που θα είναι οι μεγαλύτερες περικοπές θέσεων εργασίας στην ιστορία της εταιρείας.

Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς η εταιρεία φέρεται να έχασε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια κατά τη διάρκεια του έτους μετά την κατακόρυφη πτώση της μετοχής της από το υψηλό της κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Αντιμετωπίζουμε ένα ασυνήθιστο μακροοικονομικό περιβάλλον και θέλουμε να εξισορροπήσουμε τις προσλήψεις και τις επενδύσεις μας με το να είμαστε σκεπτόμενοι σε αυτή την οικονομία», έγραψε η Beth Galetti, ανώτερη αντιπρόεδρος της εμπειρίας των ανθρώπων και της τεχνολογίας στην Amazon.

Microsoft

Η Microsoft τον Ιανουάριο προχώρησε σε απολύσεις 10.000 εργαζομένων, επικαλούμενη οικονομική συγκυρία. Οι απολύσεις επηρέασαν σχεδόν το 5% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της Microsoft.

Η Microsoft είχε προηγουμένως απολύσει κάτω από 1.000 υπαλλήλους σε διάφορα τμήματα πέρυσι, σύμφωνα με το Axios.

Σε ανακοίνωσή τους, τα στελέχη της Microsoft ανέφεραν: «Όπως όλες οι εταιρείες, αξιολογούμε τους επαγγελματίες της επιχείρησής μας σε τακτική βάση και κάνουμε ανάλογες διαρθρωτικές προσαρμογές. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην επιχείρησή μας και να κάνουμε προσλήψεις σε βασικούς τομείς ανάπτυξης κατά το επόμενο έτος».

Η εταιρεία κατέγραψε έσοδα μόλις 51,9 δισ. δολαρίων κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αλλά αναμενόταν να εισπράξει 52,4 δισ. δολάρια. Προηγουμένως είχε καταγράψει αλματώδη ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σε υπόμνημα προς τους εργαζόμενους, ο σύμβουλος διευθύνων δήλωσε ότι οι απολύσεις θα τελειώσουν τον Μάρτιο.

Apple

Αν και η Apple δεν έχει ανακοινώσει ακόμη σημαντικές απολύσεις, ο Tim Cook, διεθυντής της πλατφόρμας δήλωσε στο CBS Mornings: «Αυτό που κάνουμε ως συνέπεια του ότι βρισκόμαστε σε αυτή την περίοδο, είναι ότι είμαστε πολύ προσεκτικοί στις προσλήψεις μας. Αυτό σημαίνει ότι συνεχίζουμε να προσλαμβάνουμε, αλλά δεν προσλαμβάνουμε παντού στην εταιρεία».

Ταυτόχρονα, όμως, ο Cook είπε ότι «δεν πιστεύουμε ότι μπορείτε να σώσετε το δρόμο σας προς την ευημερία. Πιστεύουμε ότι επενδύετε το δρόμο σας προς αυτήν».

Intel

Η εταιρεία κατασκευής τσιπ δήλωσε πρόσφατα ότι θα μειώσει το κόστος κατά 3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023 και στη συνέχεια θα το αυξήσει στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025.

Ορισμένα τμήματα της Intel, συμπεριλαμβανομένης της ομάδας πωλήσεων και μάρκετινγκ, θα μπορούσαν να περικοπούν έως και κατά 20%, ανέφερε το Bloomberg News τον περασμένο μήνα, επικαλούμενο άτομα με γνώση της κατάστασης.

Η εταιρεία απασχολούσε 113.700 υπαλλήλους τον Ιούλιο, όταν μείωσε την πρόβλεψη για τις ετήσιες πωλήσεις της κατά 11 δισεκατομμύρια δολάρια, αφού έχασε τις εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου.

Η Intel έχει πληγεί από τις μεταβαλλόμενες τάσεις της αγοράς, συμπεριλαμβανομένης της παρακμής των παραδοσιακών προσωπικών υπολογιστών.

Το φαινόμενο αυτό έχει ονομαστεί «πλούσια ύφεση» από τους ειδικούς.

Ένας αναλυτής της Wedbush Securities δήλωσε ότι οι απολύσεις, αν και δυσάρεστες, είναι απαραίτητες για τις εταιρείες που θέλουν να διατηρήσουν τα κέρδη τους.

«Πρόκειται για μια στιγμή που ξεσκίζει το λουρί για να διατηρηθούν τα περιθώρια κέρδους και να μειωθούν τα κόστη σε μια πιο ήπια μακροοικονομική κατάσταση, μια στρατηγική που η αγορά θα συνεχίσει να επικροτεί», δήλωσε ο αναλυτής Dan Ives.

Πηγή: DailyMail

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος