Καταγγελίες για βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις μέσα σε φυλακές του Ιράν

Array

Ιρανός υψηλόβαθμος δικαστικός αξιωματούχος ζήτησε σήμερα από τον εισαγγελέα να ερευνήσει τις καταγγελίες για βιασμό και σεξουαλική επίθεση κατά φυλακισμένων, μετέδωσε ο ιστότοπος της δικαστικής αρχής της χώρας.

«Ο αναπληρωτής αρμόδιος για τις διεθνείς υποθέσεις της δικαστικής αρχής και γραμματέας της επιτροπής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Καζέμ Γαριμπαμπαντί, ζήτησε από τον γενικό εισαγγελέα της χώρας να διενεργήσει ενδελεχή έρευνα για τις κατηγορίες της σεξουαλικής επίθεσης και του βιασμού εναντίον ορισμένων κρατουμένων», μετέδωσε το Mizan Online.

Την Τρίτη, ο εκπρόσωπος της δικαστικής αρχής, Μασούντ Σεταγεσί, είχε εκφράσει τη λύπη του για έναν «ψευδή ισχυρισμό» που αφορά «τη σεξουαλική παρενόχληση κρατούμενων γυναικών», ο οποίος μεταδόθηκε από «ορισμένα μέσα ενημέρωσης εχθρικά» προς την Ισλαμική Δημοκρατία.

Στις 8 Δεκεμβρίου, η ιρανική σωφρονιστική υπηρεσία είχε διαψεύσει οποιαδήποτε επίθεση κατά κρατούμενων γυναικών και απείλησε να καταθέσει μήνυση εναντίον οποιουδήποτε μεταδίδει τέτοιες πληροφορίες.

Το Ιράν συγκλονίζεται από διαδηλώσεις που ξέσπασαν λόγω του θανάτου στις 16 Σεπτεμβρίου της Μαχσά Αμινί, μιας 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής, που πέθανε μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών για παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Οι Ιρανοί αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν γενικότερα τις διαδηλώσεις αυτές «ταραχές» και δηλώνουν ότι εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτές, συμπεριλαμβανομένων μελών των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ χιλιάδες άλλοι – ανάμεσά τους γυναίκες – συνελήφθησαν.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις πολύ αρνητικές επιπτώσεις τέτοιων ισχυρισμών, παρακαλούμε να μελετήσετε και να χειριστείτε προσεκτικά αυτούς τους ισχυρισμούς, είτε διατυπώνονται εντός της χώρας είτε εκτός»,  έγραψε ο Γαριμπαμπαντί στην επιστολή του την οποία επικαλείται το Mizan Online.

«Πρωτίστως, πρέπει να ζητηθούν αποδείξεις από τους ανθρώπους που εκφράζουν αυτούς τους ισχυρισμούς», πρόσθεσε, καλώντας τον εισαγγελέα να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης «οι δράστες (των επιθέσεων) ή αυτοί που διατυπώνουν τέτοιους ισχυρισμούς, σε συνάρτηση με τα αποτελέσματα της έρευνας».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος