Καταδίκη, αλληλεγγύη και κυρώσεις στο μενού των ηγετών – Εντός 48 ωρών θα γίνουν γνωστές οι κυρώσεις

ανταπόκριση: Γιώργος Συριόπουλος

Σύμφωνα με το προσχέδιο Συμπερασμάτων, που είδαμε, οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών σχετικά με την απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας κινούνται σε πέντε κατευθύνσεις: καταδίκη της εισβολής, έκκληση για παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, αλληλεγγύη προς την Ουκρανία και κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά και της Λευκορωσίας.

Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να προωθηθούν οι εργασίες για την ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα και καλεί την Επιτροπή, ειδικότερα, να προτείνει μέτρα έκτακτης ανάγκης.

Οι κυρώσεις θα συζητηθούν από τους ηγέτες, αλλά δεν θα ανακοινωθούν απόψε. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εγκρίνουν τις γενικές κατευθύνσεις του δεύτερου και ενδεχομένως τρίτου πακέτου, αλλά οι κυρώσεις θα ανακοινωθούν μετά την ολοκλήρωση της νομικής προεργασίας και θα εγκριθούν είτε από τους υπουργούς Εξωτερικών που θα συνεδριάσουν αύριο το απόγευμα στις Βρυξέλλες είτε μεθαύριο, με γραπτή διαδικασία.

Ωστόσο, οι ηγέτες θα συζητήσουν και για τη λήψη μέτρων έκτακτης ανάγκης, κυρίως αναφορικά με την αντιμετώπιση τυχόν έντασης της ενεργειακής κρίσης. Σύμφωνα, με Eυρωπαίο αξιωματούχο, οι ηγέτες δεν θα συζητήσουν για το ζήτημα των τυχόν μεταναστευτικών ροών, καθώς «θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία».

Για το ζήτημα της ενέργειας, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, περαιτέρω συζήτηση θα γίνει στην τακτική σύνοδο κορυφής, στις 24 και 25 Μαρτίου. Ενώ, δεν είναι σαφές αν στο «τεραστίου μεγέθους πακέτο μέτρων» θα περιλαμβάνεται και ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το Swift, δηλαδή το σύστημα αυτόματων διατραπεζικών συναλλαγών, κάτι που υποστηρίζουν η Γερμανία και η Ολλανδία. Ενώ, ως σκληρότερο μέτρο μπαίνει στο τραπέζι και ο περιορισμός των θεωρήσεων για ταξίδια Ρώσων πολιτών προς την Ευρώπη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος