Καναδάς: Οι αρχές ενέκριναν την εναλλαγή εμβολίων κατά της Covid-19

Η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών (CCNI) του Καναδά έδωσε το πράσινο φως για εναλλαγή εμβολίων κατά της Covid-19 μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης.

Έτσι οι πολίτες που έχουν λάβει μια πρώτη δόση του AstraZeneca μπορούν να λάβουν είτε μια δεύτερη δόση του ίδιου φαρμάκου είτε μια δόση ενός εμβολίου mRNA (Pfizer-BioNTech ή Moderna).
Οι Καναδοί που έλαβαν μια πρώτη δόση εμβολίου με αγγελιαφόρο RNA θα πρέπει να έχουν το ίδιο σκεύασμα στη δεύτερη δόση τους, αλλά εάν δεν είναι διαθέσιμο, μπορεί να τους δοθεί άλλο εμβόλιο τύπου mRNA.

“Η εναλλαξιμότητα των εμβολίων σημαίνει ότι μπορείτε να κάνετε μια πρώτη δόση εμβολίου και να κάνετε με ασφάλεια ένα διαφορετικό εμβόλιο στη δεύτερη δόση σας για να ολοκληρώσετε τη σειρά εμβολίων που απαιτούνται για τη διασφάλιση της βέλτιστης προστασίας έναντι της Covid-19″, δήλωσε ο Δρ Χάουαρντ Ντζου, αναπληρωτής επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Δημόσιας Υγείας.

Για να διατυπώσει αυτή τη σύσταση, η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών διευκρινίζει ότι έχει λάβει ιδιαίτερα υπόψη τον κίνδυνο σοβαρών θρόμβων αίματος με το εμβόλιο της AstraZeneca. Αναφέρει επίσης ότι ένα τέτοιο μείγμα μπορεί να οδηγήσει στην “πιθανότητα αυξημένων βραχυπρόθεσμων παρενεργειών (…), κυρίως πονοκέφαλοι, κόπωση και γενική αίσθηση αδιαθεσίας”.

Ο συνδυασμός εμβολίων διαφορετικών κατασκευαστών δεν είναι κάτι καινούργιο: έχει εφαρμοστεί κατά της γρίπης ή της ηπατίτιδας Α, εξηγεί η επιτροπή.

“Πιστεύω ότι θα πρέπει να ρίξουμε μια προσεκτική ματιά στο τι θα συμβεί μετά τη σύσταση αυτή”, δήλωσε η Δρ Τερέζα Ταμ, επικεφαλής της υπηρεσίας δημόσιας υγείας, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τον κίνδυνο οι Καναδοί να αποφεύγουν το εμβόλιο της AstraZeneca στη δεύτερη δόση. “Δεν θέλουμε να αφήσουμε δόσεις εμβολίου αχρησιμοποίητες”, πρόσθεσε.

Η απόφαση να εφαρμοστεί ή όχι αυτή η σύσταση ανήκει στις καναδικές επαρχίες.

Αρκετές μεταξύ αυτών ανακοίνωσαν τον Μάιο την απόφασή τους να αναστείλουν προληπτικά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca για τους πολίτες που έλαβαν την πρώτη δόση εμβολίου, λόγω της αύξησης του αριθμού των θρομβώσεων που συνδέονται με το εμβόλιο.

Ωστόσο, εξακολουθεί να χορηγείται σε όσους έχουν λάβει μια πρώτη δόση AstraZeneca και επιθυμούν να λάβουν μια δεύτερη του ίδιου σκευάσματος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος