Η Οτάβα εμπόδισε για πρώτη φορά την πώληση σπάνιων γαιών στον μακρινό βορρά του Καναδά σε μια εταιρεία με έδρα την Κίνα που είναι ηγέτης στον κλάδο, δήλωσε κυβερνητική πηγή την Τρίτη.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παρέμβει ξανά για να «περιορίσει τις κινεζικές επενδύσεις στον καναδικό τομέα εξόρυξης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας, ο οποίος δεν έχει εξουσιοδότηση να μιλήσει δημόσια για το θέμα.
Μετά την πτώχευση του καναδικού υποκαταστήματός της, η αυστραλιανή εταιρεία Vital Metals σχεδίαζε να πουλήσει τα μεταλλεύματά της στην κινεζική εταιρεία Shenghe Resources, μη μπορώντας να τα επεξεργαστεί.
Όμως ο Τζόναθαν Γουίλκινσον, υπουργός φυσικών πόρων, «παρενέβη για να διευκολύνει τη σύναψη συμφωνίας ώστε τα υλικά να παραμείνουν στον Καναδά», είπε η ίδια πηγή.
Τα υλικά που εξήχθησαν από το ορυχείο Nechalacho στα Βορειοδυτικά Εδάφη πωλήθηκαν κατά συνέπεια έναντι τριών εκατομμυρίων καναδικών δολαρίων (2 εκατομμύρια ευρώ) στο Ερευνητικό Συμβούλιο του Σασκάτσουαν, το οποίο κατασκευάζει μονάδες επεξεργασίας.
Η Οτάβα θεωρεί ότι τα σπάνια μέταλλα είναι θέμα εθνικής ασφάλειας και αποτελούν καθοριστικό στοιχείο της στρατηγικής της για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές.
Η κυβέρνηση με επικεφαλής τον Τζάστιν Τριντό εφάρμοσε έτσι περιορισμούς στις επενδύσεις και τις εξαγωγές, στοχεύοντας κυρίως την Κίνα, η οποία κυριαρχεί σε μεγάλο βαθμό στον κλάδο.
Δισεκατομμύρια δολάρια σε κυβερνητικά κίνητρα έχουν διατεθεί για την επιτάχυνση της τοπικής εξόρυξης και την κατασκευή νέων εργοστασίων μπαταριών.
Οι σπάνιες γαίες και άλλα στρατηγικά ορυκτά όπως το λίθιο, το κάδμιο, το νικέλιο και το κοβάλτιο είναι βασικά συστατικά των μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων, των ανεμογεννητριών και άλλων αποκαλούμενων πράσινων τεχνολογιών.
Ο Καναδάς “λαμβάνει μέτρα για την ανάπτυξη ασφαλών εθνικών τομέων για βασικά ορυκτά, προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή του από ξένες χώρες”, τόνισε το γραφείο του υπουργού Wilkinson σε δήλωση.
«Όταν πρόκειται για τη χρηματοδότηση εταιρειών εξόρυξης που δραστηριοποιούνται στον Καναδά, η απάντηση δεν μπορεί να είναι απλώς επενδύσεις από κινεζικές κρατικές επιχειρήσεις», πρόσθεσε το υπουργείο.
Το 2022, ο υπουργός Βιομηχανίας François-Philippe Champagne ζήτησε από τρεις κινεζικές εταιρείες να πουλήσουν τα μερίδιά τους σε καναδικές εταιρείες κρίσιμων ορυκτών μετά από αυστηρότερους κανονισμούς στον τομέα.
Τον περασμένο μήνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σημαντική αύξηση των δασμών σε κινεζικά αγαθά ύψους 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των σπάνιων ορυκτών.
Agerpres.ro
Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος