«Καμπανάκι» από UNESCO για τη Βενετία: Σε κίνδυνο αν δεν απαγορευτούν τα κρουαζιερόπλοια

Στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO που βρίσκονται σε κίνδυνο κινδυνεύει να προστεθεί η Βενετία, έγινε γνωστό σήμερα, λόγω των «απειλών» από τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια που απειλούν τα θεμέλια της πόλης.

Ως εκ τούτου, εφόσον η σχετική πρόταση εγκριθεί στην ειδική συνεδρίαση του Ιουλίου, ο οργανισμός του ΟΗΕ θα απαιτήσει από την ιταλική κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα, τον Φεβρουάριο του 2022, για την απαγόρευση της προσέγγισης των εν λόγω πλοίων.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Ντράγκι είχε ανακοινώσει στα τέλη Μαρτίου ότι θα απαγορευθεί η διέλευση των «πλωτών ξενοδοχείων» από την πλατεία του Αγίου Μάρκου και η αγκυροβόλησή τους στο ιστορικό κέντρο της Βενετίας και ότι αυτά θα δένουν αντίθετα στο λιμάνι της Μαργκέρα, ενώ δρομολογούνταν σχέδια για την κατασκευή ξεχωριστού λιμανιού για τα κρουαζιερόπλοια.

«Χρειάζεται μία μακροπρόθεσμη λύση, που θα αποτρέψει την πρόσβαση των κρουαζιεροπλοίων στη λιμνοθάλασσα και θα τα κατευθύνει σε άλλα κατάλληλα σημεία στην περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Unesco.

Ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας αντέδρασε, λέγοντας ότι αν εγκριθεί η πρόταση της Unesco και μπει η Βενετία στη λίστα με τα απειλούμενα μνημεία, «θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στη χώρα και θα καθυστερήσει τη διαδικασία απαγόρευσης. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να σταματήσουμε τη διέλευση των πλοίων μέσω του καναλιού Giudecca.

Με πληροφορίες από CNN

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ