Καλπάζει η Όμικρον — Ελπίδες ότι μπορεί η νόσος να γίνει ενδημική (video)

Aναπροσαρμόζουν οι ευρωπαϊκές χώρες τα υγειονομικά πρωτόκολλα και αυστηροποιούν τα μέτρα. Οι επιστήμονες πάντως λένε ότι οι νοσηλείες δεν είναι ανάλογες των κρουσμάτων κορονοϊού και συγκλίνουν στην ενθαρρυντική εκτίμηση ότι η Covid-19 μπορεί να έχει υποβαθμιστεί σε ενδημική νόσο μέχρι το καλοκαίρι.

Με αρνητικό τεστ, μάσκα και… ένα φιλί, οι γονείς στη Γαλλία ξεπροβόδισαν τα παιδιά τους στο σχολείο μετά τις διακοπές. Αν και τα κρούσματα έχουν εκτοξευθεί εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον, τα σχολεία άνοιξαν κανονικά με ανανεωμένο όμως πρωτόκολλο: με αυξημένα τεστ για την προσέλευση και σχέδιο Βήτα για πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών αν υπάρξουν ασθένειες.

Οι μολύνσεις προβλέπεται ότι μπορεί να φθάσουν ακόμα και το μισό εκατομμύριο ημερησίως στη Γαλλία, ωστόσο αυτό μπορεί να σημαίνει και την εξέλιξη της νόσου σε ενδημική.

«(Η Όμικρον) ίσως είναι η αρχή της εξέλιξης του ιού προς έναν πιο συνηθισμένο ιό όπως άλλους κορονοϊούς που γνωρίζουμε που προκαλούν κρυολόγημα» δήλωσε ο καθηγητής Παιδιατρικής Ανοσολογίας, Άλεν Φίσερ.

Στη Βρετανία, αν και τα κρούσματα αυξάνονται σταθερά, η κυβέρνηση Τζόνσον δεν προτίθεται να εφαρμόσει νέα μέτρα καθώς η χώρα έχει ισχυρή εμβολιαστική κάλυψη και η Όμικρον έχει ηπιότερα συμπτώματα. Κάλεσε όμως σε επαγρύπνηση και προέτρεψε όσοι δεν έχουν κάνει την ενισχυτική δόση, να σπεύσουν.

«Ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση, κάνει τεράστια, τεράστια διαφορά» είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Με μάσκα και τρία τεστ την εβδομάδα ετοιμάζονται να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αγγλία.

Ωστόσο, ήδη καταστρώνονται σχέδια για συγχωνεύσεις τμημάτων, τηλεκπαίδευση και αξιοποίηση συνταξιούχων καθηγητών στην περίπτωση που υπάρξουν αυξημένες απουσίες λόγω ασθένειας ή καραντίνας.

Και στις ΗΠΑ, τα σχολεία άνοιξαν στη σκιά της αύξησης των μολύνσεων. Ωστόσο, για τον επικεφαλής επιδημιολόγο του Λευκού Οίκου, Άντονι Φάουτσι, αυτό που έχει σημασία είναι αν αυξάνονται οι νοσηλείες, και προς αυτήν την κατεύθυνση θα βοηθήσει ο εμβολιασμός και η τρίτη δόση.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί (αναφορικά με την Όμικρον) γιατί ακόμη και αν είναι λιγότερο σοβαρή, όταν έχεις πολλαπλές, πολλαπλές, πολλαπλές μολύνσεις, θα έχεις και περισσότερους ανθρώπους που θα χρειαστούν νοσηλεία» σημείωσε ο Άντονι Φάουτσι.

Το πράσινο φως για την ενισχυτική δόση του εμβολίου της Pfizer για τα παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών έδωσε ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Στο Ισραήλ ξεκίνησε η χορήγηση της τέταρτης δόσης στους άνω των 60 ετών.

Σύμφωνα με μελέτη Δανών επιστημόνων, η παραλλαγή Όμικρον μπορεί και παρακάμπτει την ανοσία των εμβολιασμένων σε σχέση με τη Δέλτα, και γι’ αυτό είναι υπερμεταδοτική. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι όσοι έχουν κάνει την αναμνηστική δόση έχουν μικρότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό, ανεξαρτήτως παραλλαγής, σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρίτσα Καστάνη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος