Κ. Πέτκοφ: «Ουδείς αμφισβητεί την εθνική ταυτότητα του λαού της Βόρειας  Μακεδονίας»

Σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητούμε την ταυτότητα και τη γλώσσα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη θέση του για τη μακεδονική γλώσσα και λαό, είπε ότι η Βουλγαρία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε τη Βόρεια Μακεδονία ως ανεξάρτητο κράτος και ότι είναι περήφανος γι’ αυτό.

Όταν είσαι ανεξάρτητο κράτος, δεν αμφισβητούμε σε καμία περίπτωση την ταυτότητα, τη γλώσσα στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό, είπε ο Πέτκοφ σε συνέντευξή του στο Sitel TV.

Υπάρχουν, όπως είπε, δύο ερωτήματα:

– Πρώτον, γιατί τόσα χρόνια δεν έχουμε κάνει στενότερους δεσμούς και όχι μόνο σε πολιτική βάση; Πρέπει να οικοδομήσουμε πραγματικές αμοιβαίες σχέσεις που δεν θα εξαρτώνται από αυτόν ή όποιον που κάθεται εδώ στη θέση μου. Δεν πρέπει να εξαρτάται από το ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός στη Βόρεια Μακεδονία ή τη Βουλγαρία. Αυτές οι σχέσεις πρέπει να είναι διαρκείς. Αν και οι δύο λαοί πιστεύουν ότι έχουμε τις καλύτερες σχέσεις, κανένας πολιτικός δεν θα τολμήσει να κάνει κάτι άλλο.

– Δεύτερον, δεν πρέπει να σκεφτόμαστε στενόμυαλα. Ορισμένα από τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εάν θέσουμε σαφείς κανόνες, όπως ότι δεν επιτρέπεται η ρητορική μίσους, τότε κάθε προσπάθεια δεν πρέπει να ματαιώνεται. Η ρητορική μίσους δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για έναν γείτονα με τον οποίο θέλουμε να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας, είπε ο Πέτκοφ.

Προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις των δύο χωρών, συνέστησε τη συγκρότηση ομάδων εργασίας σε αρκετούς τομείς και αυτοί, όπως είπε, να συζητήσουν πολύ συγκεκριμένα θέματα, όπως οι υποδομές.

– Πρώτα να έχουμε μια αεροπορική γραμμή  Σόφια-Σκόπια, γιατί θα έπρεπε να υπάρχει. Είμαι σίγουρος ότι θα γεμίσουμε μία πτήση μόνο από τις ομάδες εργασίας που θα πάνε εδώ κι εκεί. Να ολοκληρωθεί η σιδηροδρομική γραμμή που βρίσκεται υπό κατασκευή εδώ και 140 χρόνια. Αυτά τα πράγματα κινούνται, είπε ο Πέτκοφ.

Τονίστε ότι με τα χρόνια κάθε ένα από τα μέρη μίλησε πολύ, υποσχέθηκε πολλά, αλλά δεν εκπλήρωσε πολλά πράγματα.

Μετάφραση: Ντάνιελ Στάνκοβιτς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος