«Όχι» του Τζόνσον στο αίτημα κυβερνητικών στελεχών να παραιτηθεί – Απέπεμψε τον υπουργό Προεδρίας

Την άρνηση του να παραιτηθεί, εξέφρασε ο Μπόρις Τζόνσον στο αίτημα δέκα υπουργών του στη συνάντηση που είχαν μαζί του στην Νταουνιγκ Στριτ.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται τα βρετανικά Μέσα, ο Βρετανός Πρωθυπουργός φέρεται να τους διευκρίνισε ότι θα ήταν ανευθυνότητα εκ μέρους του να εγκαταλείψει τον πρωθυπουργικό θώκο και να προκληθεί κυβερνητικό χάος εν μέσω του καλοκαιριού.

Είχαν προηγθεί οι παραιτήσεις 38 μελών της κυβέρνησής του, όλων στη διάρκεια ενός 24ωρου.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης παραιτήθηκε και ο Σάιμον Χαρτ από υπουργός Εξωτερικών για την Ουαλία, μετά την άρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού να υποβάλει ο ίδιος την παραίτησή του.

Η κίνηση που εκτιμάται ότι πυροδότησε την πρωτοφανή αυτή εξέγερση στους κόλπους των Τόρις κατά του πρωθυπουργού Τζόνσον, ήταν η παραίτηση του Αναπληρωτή για θέματα πειθαρχίας του συντηρητικού κόμματος Κρις Πίν-τσερ μετά τις καταγγελίες ότι επιτέθηκε σεξουαλικά σε δύο άνδρες, ενώ ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ.

Ο Πρωθυπουργός φέρεται να το γνώριζε πολύ πριν βγει στη δημοσιότητα, αλλά επέμεινε να τον κρατά στη θέση του ακόμα και μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου.

Ο ίδιος φέρεται να είπε στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του ότι έχουν δύο επιλογές: είτε να επικεντρωθούν το καλοκαίρι στην επίλυση των οικονομικών ζητημάτων, είτε να συμμετάσχουν σε έναν «αγώνα για την εξουσία».

«Μου είπαν ότι ο πρωθυπουργός είναι ανυποχώρητος και δεν θα παραιτηθεί», ανέφερε μέσω του Twitter η πολιτική συντάκτρια του καναλιού ITV, Ανούσκα Αστάνα.

«Οι πηγές μου λένε ότι είπε στους συναδέλφους του στο υπουργικό συμβούλιο ότι θα επικεντρωθούν είτε στην οικονομική ανάπτυξη είτε στο χάος μιας αναμέτρησης για την ηγεσία, και της συνακόλουθης πίεσης για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών», είπε ακόμη η ίδια.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, απέπεμψε ένα από τα επιφανέστερα στελέχη των Συντηρητικών, τον υπουργό προεδρίας της κυβέρνησης Μάικλ Γκόουβ, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πολιτικός συντάκτης του BBC Κρις Μέισον.

Στην «αντεπίθεση» οι Υπουργοί

Έληξε η συζήτηση του υπουργού Μεταφορών Γκραντ Σαπς, του υπουργου Βορείου Ιρλανδίας Μπράντον Λιούις και άλλων στελεχών με τον Μπόρις Τζόνσον, για να του ζητήσουν να παραιτηθεί. Ο Τζόνσον βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη κρίση της θητείας του, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Νατάσα Καντζάβελου. Η παραμονή του στην πρωθυπουργία δοκιμάζεται και ίσως αναγκαστεί σε παραίτηση.

Ανάλογη θα είναι και η θέση του Ναντίμ Ζαχάουι, ο οποίος είναι καγκελάριος λιγότερο από 24 ώρες – όπου θα πει στον πρωθυπουργό να φύγει. Πρωτοφανής «ανταρσία» εκ των έσω.

Ύστερα από σύσκεψη της επιτροπής 1922, αποφάσισαν να παραδώσουν τα ηνία της υπόθεσης στους Τόρις και να αποφασίσουν εκείνοι την πορεία του Τζόνσον.

Το επικρατέστερο σενάριο και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί

Σύμφωνα με τον Παντελή Γκόνο, «εάν υποθέσουμε ότι το τέλος του Μπόρις Τζόνσον είναι προδιαγεγραμμένο, πρέπει να δούμε τι θα συμβεί απόψε στην Downing Street, αφότου ολοκληρωθούν οι συναντήσεις με τους υπουργούς του».

Παράλληλα, ωστόσο βρίσκεται σε εξέλιξη μία άλλη διαδικασία της επιτροπής 1922, η οποία συνιστά όργανο το οποίο εποπτεύει τον εκάστοτε Πρωθυπουργό. Την Δευτέρα θα προβεί σε εκλογές προκειμένου να εκλεγούν νέα μέλη και στη συνέχεια τους δίνεται η δυνατότητα να αλλάξουν τους κανόνες, αναφορικά με το πότε μπορεί να γίνει η πρόταση μομφής στον Τζόνσον. 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος