Ιταλικές εκλογές: Τα 101 σύμβολα της εκλογικής εκστρατείας, το προβάδισμα της Κεντροδεξιάς και η υποψηφιότητα της Τζίνα Λολομπρίτζιτα

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Στην Ιταλία, το φετινό καλοκαίρι χαρακτηρίζεται από υψηλές θερμοκρασίες – κλιματολογικά και πολιτικά, λόγω και του αναβρασμού για τις επερχόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν στις 25 Σεπτεμβρίου.

Ενώ γίνεται εκτενέστερη συζήτηση για τα πολιτικά προγράμματα, μερικά εκ των οποίων έχουν ήδη ανακοινωθεί, το απόγευμα της Κυριακής 14 Αυγούστου ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής των συμβόλων των κομμάτων που θα “τρέξουν” στην εκλογική αναμέτρηση. Πρόκειται για 101 σύμβολα 98 πολιτικών δυνάμεων, τα οποία κατατέθηκαν στο Ιταλικό Υπουργείο Εσωτερικών και που εντός εβδομάδας θα αξιολογηθούν εις περίπτωση διπλότυπων. Επίσης, σημειώνουμε πως 26 σύμβολα εξ αυτών περιέχουν το όνομα του προτεινόμενου ηγέτη.

Επόμενο βήμα των πολιτικών δυνάμεων θα είναι η συγκέντρωση των υπογραφών ώστε να παραστούν στα ψηφοδέλτια. Οι λίστες θα πρέπει να υποβληθούν στα διάφορα Εφετεία της χώρας στις 21 και 22 Αυγούστου.

Αυξάνεται το προβάδισμα της Κεντροδεξιάς εν μέσω δυσαρέσκειας των Ιταλών

Συνεχίζει να αυξάνεται το προβάδισμα της Κεντροδεξιάς έναντι της Κεντροαριστεράς. Σύμφωνα με την πρόσφατη δημοσκόπηση της στατιστικής Demopolis, πρώτο κόμμα στις προθέσεις ψήφου είναι τα Αδέλφια της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι, το οποίο συγκεντρώνει 24,3%.
Δεύτερο παραμένει το Κεντροαριστερό, Δημοκρατικό Κόμμα του Ενρίκο Λέτα στο 22,8%. Τρίτο κόμμα η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι (15,2%) και στο 10,6% το Κίνημα 5 Αστέρων. Ακολουθούν η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι (6,8%), το κόμμα Δράση (Azione, του Κάρλο Καλέντα) μαζί με το Ζωντανή Ιταλία του Ματέο Ρέντσι, στο 5,3%, και το Sinistra Italiana-Verdi (Αριστερή Ιταλία – Πράσινους) στο 4,1%, ενώ οριακά μεταξύ του 2 και 3% παραμένουν τα κόμματα Italexit, +Europa and Impegno Civico (Πολιτική Δέσμευση, με Ταμπάτσι και Λουίτζι Ντι Μάιο).


Η δημοσκόπηση απεικονίζει μια εικόνα με σημαντικό και ξεκάθαρο προβάδισμα της Κεντροδεξιάς παράταξης (Αδέλφια της Ιταλίας, Λέγκα, Φόρτσα Ιτάλια) η οποία συνολικά ξεπερνά το 46% των προθέσεων ψήφου, περίπου 15 μονάδες μπροστά της Κεντροαριστεράς (Δημοκρατικό Κόμμα, Αριστερή Ιταλία – Πράσινους, +Europa).

Τα ανωτέρω δεδομένα προστίθενται σε πρόσφατη δημοσκόπηση της YouTrend/Quorum για το SkyTG24, το οποίο απεικονίζει την αρνητική εντύπωση των Ιταλών. Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, το 6% σίγουρα δεν θα πάει να ψηφίσει, το 52% πιστεύει ότι τα κόμματα δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πολιτών, και το 49% πιστεύει πως οι πολιτικές δυνάμεις δεν τηρούν ποτέ τις υποσχέσεις τους.

Επίσης το 58% των Ιταλών συνεχίζει να κρίνει θετικά τις ενέργειες της κυβέρνησης Ντράγκι, ενώ το έργο της ιταλικής πολιτικής σκηνής προκαλεί οργή στο 57% των ερωτηθέντων και αδιαφορία στο 28%.

Ιταλικές εκλογές: Τα 101 σύμβολα της εκλογικής εκστρατείας, το προβάδισμα της Κεντροδεξιάς και η υποψηφιότητα της Τζίνα Λολομπρίτζιτα
Η Gina Lollobrigida το 1964 (AP Photo/Girolamo di Majo)


Η υποψηφιότητα της Gina Lollobrigida

Ενώ καθημερινά ανακοινώνονται τα ονόματα των υποψηφίων ανάμεσα στα διάφορα κινήματα και παρατάξεις, ενδιαφέρον προκάλεσε στην Ιταλική κοινή γνώμη η υποψηφιότητα της θρυλικής ηθοποιού Gina Lollobrigida, η οποία πρόσφατα συμπλήρωσε τα 95 της έτη.

Η Λόλο δήλωσε πως κατεβαίνει υποψήφια στις επόμενες πολιτικές εκλογές ως ανεξάρτητη για κυρίαρχη και λαϊκή Ιταλία, με μια λίστα η οποία συλλέγει διάφορα κόμματα και κινήματα όπως το Κομμουνιστικό Κόμμα και την Σοσιαλιστική Πατρίδα, με στόχο η λίστα να περάσει το φράγμα του 3% ώστε να μπει στο Κοινοβούλιο.

Παρόλη την ηλικία της και τα διάφορα γεγονότα που σχετίζονται με το περιβάλλον της, ο δικηγόρος της, Antonio Ingroia, ιδρυτής του κινήματος Πολιτικής Αγωγής και δικηγόρος της ηθοποιού, τονίζει πως «με τη διαύγειά της, η Lollobrigida ήταν πάντα πρεσβευτής της Ιταλίας» και πως η ίδια «θέλει να επιστρέψει μια εικόνα της Ιταλίας με το κεφάλι ψηλά, κυρίαρχη και όχι υποτελής».

Σημειωτέον, δεν είναι η πρώτη φορά που η Λόλο πειραματίζεται με την πολιτική ζωή. Το 1999 συμμετείχε στις Ευρωεκλογές με τη λίστα των Δημοκρατικών του Romano Prodi, όπου συγκέντρωσε περίπου 10.000 ψήφους, οι οποίοι όμως δεν υπήρξαν αρκετοί ώστε να εκλεγεί.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος