Ιταλία, ΥπΕξ Λουίτζι Ντι Μάιο: Η διπλωματία χρειάζεται χρόνο, οι κυρώσεις ως οπλοστάσιο ειρηνικών εργαλείων

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Το βράδυ της Κυριακής 6 Μαρτίου ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο μίλησε στην δημοφιλή εκπομπή της RAI3 Che Tempo Che Fa σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον ΥπΕξ για την επίλυση της κρίσης “υπάρχει μόνο περιθώριο για διπλωματία” “αλλά η διπλωματία χρειάζεται χρόνο” εφόσον “δεν έχει τους χρόνους των βομβών”. Ο Ντι Μάιο τόνισε πως είναι λάθος να μιλάμε περί επιστροφής στον Ψυχρό Πόλεμο και υπενθύμισε πως “ο ΟΗΕ ψήφισε σχεδόν ομόφωνα κατά του πολέμου στη Ρωσία, με πάνω από 140 ψήφους”, κάτι το οποίο δείχνει πως πραγματοποιούνται “πολύ σημαντικά διπλωματικά βήματα” αλλά και πως “ο Πούτιν είναι απομονωμένος”.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ο Ντι Μάιο τόνισε πως “Τουρκία, Ισραήλ και Κίνα” είναι “οι τρεις χώρες που θα μπορούσαν να παίξουν βασικό ρόλο” στην επίλυση της κρίσης, όπως φάνηκε και κατά τη διάρκεια των τελευταίων ωρών, ενώ όρισε ως “το συγκλονιστικό γεγονός της εβδομάδας την εφαρμογή των κυρώσεων και από την Ελβετία, η οποία είναι συνήθως ουδέτερη”.

Όσον αφορά την διπλωματία, ο Ιταλός ΥπΕξ ξεκαθάρισε πως “οι κυρώσεις είναι το οπλοστάσιο ειρηνικών εργαλείων” και υπενθύμισε τις κατασχέσεις “ύψους 140 εκ. Ευρώ σε όλη την Ιταλία” εις βάρους Ρώσων μεγιστάνων. “Η Ρωσία έχει ολιγάρχες (μεγιστάνες), φιγούρες που μπορούν να φέρουν τον Πούτιν να καθίσει στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων)” είπε ο Ντι Μάιο, ο οποίος συνεχίζει λέγοντας πως “ο ρωσικός λαός και οι μεγιστάνες γνωρίζουν πως ο Πούτιν καταστρέφει την οικονομία, αυτό το επίπεδο κυρώσεων δεν είναι βιώσιμο”. 

Σύμφωνα με τον ΥπΕξ, η διαμαρτυρία στο εσωτερικό της Ρωσίας είναι “κατά του πολέμου αλλά και για να σωθεί η Χώρα, εφόσον “ο Πούτιν φέρνει την οικονομία της Μόσχας στο χείλος του γκρεμού”. Ο Ντι Μάιο ολοκληρώνει πως “η εναλλακτική λύση στα κυρωτικά εργαλεία είναι ένας παγκόσμιος πόλεμος, τον οποίο απολύτως δεν θέλουμε”. 

Ο Ντι Μάιο τόνισε πως στόχος είναι “να καθίσουμε σε αυτό το τραπέζι για μια κατάπαυση του πυρός διάρκειας 24-48 ωρών για να απελευθερωθούν γυναίκες, παιδιά, ανάπηροι, ηλικιωμένοι” αλλά η κατάπαυση να είναι “αληθινή”, αναφερόμενος στις μη τηρούμενες παύσεις του Σαββατοκύριακου και που είδαν πυρά κατά του άμαχου πληθυσμού. Επίσης, ο Ιταλός ΥπΕξ σημείωσε πως στο ουκρανο-ρωσικό τραπέζι “δεν υπάρχει εμπιστοσύνη” και πως “χρειάζονται ένας ή περισσότεροι διεθνείς παράγοντες ώστε να επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός και μια ειρηνευτική συμφωνία”. 

Ενώ ο Λουίτζι Ντι Μάιο υπενθύμισε πως η Ιταλία “ανοίγει μια κόκκινη τηλεφωνική γραμμή με τη Ρωσία” αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων, κατά της οποίας τάχθηκε η ΕΕ.      

“Ο Ζελένσκι το ζητάει για να σταματήσει τα ρωσικά αεροπλάνα να βομβαρδίζουν αμάχους” είπε ο Ιταλός ΥπΕξ “αλλά αν το εφαρμόσουμε σημαίνει ότι θα στείλουμε τα μαχητικά μας (…) αν πέσει κάποιο θα είναι ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος” και τόνισε πως “ακόμα και στέλνοντας τα αεροπλάνα μας μπαίνουμε σε πόλεμο”, αναφερόμενος σε μαχητικά Ανατολικών Ευρωπαϊκών χωρών.

Τέλος, ο Ντι Μάιο μίλησε και για το ενεργειακό, θέμα που απασχόλησε πολύ την Ιταλία τις τελευταίες ημέρες, δεδομένης της ενεργειακής εξάρτησης της Χώρας από τη Ρωσία. Ο Ιταλός ΥπΕξ αναφέρθηκε στο πως το “ενεργειακό σχετίζεται πολύ με τον Πούτιν” αν και τόνισε πως “μια μεγάλη Χώρα όπως η Ιταλία έχει πάντα μια εναλλακτική”. Μάλιστα αναφέρθηκε στα ταξίδια του σε Αλγερία και Κατάρ των τελευταίων ημερών με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ιταλικής πετρελαϊκής ENI σχετικά με την αύξηση των (ενεργειακών) συνεργασιών και πως η Ιταλία “έχει τόσους πολλούς φίλους ανά την υφήλιο που δεν θα υποστούμε τον εκβιασμό του Πούτιν”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος