Ιταλία, ΥπΕξ Ταγιάνι: Η τρομοκρατική επίθεση του Δεκεμβρίου στην Αθήνα ίσως η σοβαρότερη κατά της Ιταλικής διπλωματίας

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

“Με τη χρήση της δύναμης του νόμου απαντάμε σε όσους χρησιμοποιούν τη βία των μολότοφ και των επιθέσεων, αποδεικνύοντας ότι το Κράτος δεν υποκύπτει στις απειλές και τους εκβιασμούς των βιαιοτήτων οποιασδήποτε ομάδας και αν ανήκουν”. Αυτό δήλωσε σήμερα το πρωί ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τους Υπουργό Εσωτερικών, κ. Ματέο Πιαντεντόσι και Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Κάρλο Νόρντιο.

“Οι τελευταίες 40 ημέρες σημαδεύτηκαν από περισσότερο ή λιγότερο σοβαρές επιθέσεις εναντίον διπλωματικών εδρών και διπλωματικών υπαλλήλων. Εκδώσαμε άμεσο συναγερμό με την αύξηση των μέτρων ασφαλείας, την αύξηση του αριθμού των Καραμπινιέρων στο εξωτερικό και τη συνεργασία με τις Αστυνομικές Δυνάμεις των χωρών που φιλοξενούν διπλωματικά γραφεία. Το Ιταλικό ΥπΕξ (Farnesina) δεσμεύεται να προστατεύει τις διπλωματικές έδρες σε όλο τον κόσμο”.

Ο Ιταλός ΥπΕξ προέβη επίσης στην απαρίθμηση των επιθέσεων κατά Ιταλικών διπλωματών και διπλωματικών εδρών από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2022.
“Υπήρξε ένα κρεσέντο τρομοκρατικών ή απλώς διαδηλωτικών επιθέσεων κατά του Κρατικού προσωπικού, και αυτό είναι μισητό” υπογράμμισε ο Ταγιάνι “διότι μιλάμε για υπηρέτες του Κράτους και γραφεία που έχουν απειληθεί σε Ιταλικό έδαφος, ακόμη και αν βρίσκονται στο εξωτερικό”.

Αξιοσημείωτη και η αναφορά στην επίθεση κατά της πρώτης συμβούλου της Ιταλικής Πρεσβείας στην Αθήνα στις 2 Δεκεμβρίου. “Η πρώτη επίθεση, και ίσως η πιο σοβαρή, ήταν στις 2 Δεκεμβρίου εναντίον του αυτοκινήτου της συμβούλου της Πρεσβείας της Αθήνας, Σουζάνα Σλάιν, υπήρξε πραγματικός κίνδυνος σφαγής και αποφεύχθηκε μόνο επειδή η δεύτερη μολότοφ δεν εξερράγη, ενώ ολόκληρο το κτίριο θα μπορούσε να είχε ανατιναχθεί επειδή το αυτοκίνητο βρισκόταν κοντά στο σύστημα αερίου (του κτιρίου)”.

Τέλος, ο Ταγιάνι μίλησε για την εκτενέστερη λίστα των επιθέσεων εις βάρους της Ιταλικής διπλωματίας στο εξωτερικό. “Πράξεις βανδαλισμού κατά διπλωματικών εγκαταστάσεων ξεκίνησαν μεταξύ του τέλους Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου στη Λα Παζ, το Λουγκάνο, την Αθήνα, το Σαντιάγο της Χιλής, τη Βαρκελώνη, το Μπουένος Αιρ, τη Βασιλεία, τη Στουτγάρδη, το Πόρτο Αλέγκρε, τη Μαδρίτη, το Βερολίνο και χθες στη Λα Πλάτα” ολοκλήρωσε ο Ιταλός ΥπΕξ.

Το θέμα των επιθέσεων κατά της Ιταλικής διπλωματίας αλλά και εμπρησμών και δράσεων εντός Ιταλίας, ο Ιταλικός Τύπος αναφέρεται εκτενέστερα στο κλίμα συμπαράστασης γύρω από το αυστηρό καθεστώς φυλάκισης (41 bis) του αναρχικού Αλφρέντο Κόσπιτο, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στη 104η ημέρα απεργίας πείνας.

Ο Ιταλός Υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόσι, εκφράστηκε επί του θέματος, τονίζοντας πως “δεν μας επηρεάζουν καθόλου τα γεγονότα γύρω από το χειρισμό του κρατούμενου Κόσπιτο, η πορεία του (καθεστώτος φυλάκισης) 41 bis θα προχωρήσει όπως πρέπει”. Και ολοκλήρωσε πως “τα γεγονότα αυτών των ημερών επέβαλαν έναν προβληματισμό για τη δημόσια ασφάλεια, θα κάνουμε τις εκτιμήσεις μας με ψυχραιμία, δεν είναι ότι παραμονεύει τρομοκρατική απειλή πίσω από τη γωνία”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος