Τζ. Κόντε: «Όχι» στην αύξηση των στρατιωτικών δαπανών – Κίνδυνος για την Κυβέρνηση Ντράγκι

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Ο πρώην Ιταλός Πρωθυπουργός και ηγέτης του Κινήματος 5 Αστέρων, Τζουζέπε Κόντε, τάσσεται κατά της αύξησης των αμυντικών δαπανών και προειδοποιεί πως το κόμμα του θα καταψηφίσει την πρόταση, με κίνδυνο να πέσει η Κυβέρνηση Ντράγκι της οποίας είναι σημαντικό μέλος.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Stampa, ο Τζουζέπε Κόντε τόνισε πως “ήταν σωστό να προσφέρουμε στρατιωτική βοήθεια” στον ουκρανικό λαό ώστε να αμυνθούν από “μια εντελώς αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση”. Ο ίδιος ορίζει τον εαυτό του ως “πεπεισμένος ειρηνιστής” και δήλωσε πως “η απόφαση να υποστηριχθεί η αποστολή όπλων δεν ήταν επιπόλαια και δεν αλλάζει το γεγονός ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακούραστα για μια διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης”.

Ο πρώην Πρωθυπουργός όμως προχωρά εις βάθος στο θέμα της επένδυσης του 2% του ΑΕΠ σε αμυντικό εξοπλισμό. “Το όριο του 2% είναι το αποτέλεσμα μιας δέσμευσης που έγινε το 2014 που δεν μπορεί να ακυρωθεί, και που εγώ ο ίδιος δεν αρνήθηκα όταν ήμουν πρωθυπουργός” τονίζει ο Κόντε. Όμως “σε μια στιγμή όπως η σημερινή, με την ακρίβεια των λογαριασμών, ύστερα από δύο χρόνια πανδημίας, και με την ύφεση που θα γίνει αισθητή στο πετσί των οικογενειών και των επιχειρήσεων, δεν είναι ξεκάθαρο γιατί οι στρατιωτικές δαπάνες πρέπει να είναι η προτεραιότητα”.

Και στο σημείο αυτό εξαπολύει μια κρίσιμη βολή κατά της Κυβέρνησης. 

Διερωτόμενος από τον δημοσιογράφο “αν επιστρέφατε στην ψηφοφορία για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, τι θα κάνατε;” ο ηγέτης του Κινήματος 5 Αστέρων απαντά πως “δεν θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε μια ψηφοφορία που όριζε ως προτεραιότητα την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών από τον εθνικό μας προϋπολογισμό. Σε αυτή την περίπτωση, το Κίνημα δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα άλλο παρά να την καταψηφίσει”, με κίνδυνο η Κυβέρνηση Ντράγκι να έπεφτε. 

Αν και εν πρώτοις η εν λόγω συνέντευξη ξεκαθαρίζει την θέση του Κινήματος 5 Αστέρων δια στόματος του ηγέτη της, η αλήθεια είναι πως το Κίνημα δεν έδειξε ομοφωνία σχετικά με την καταδίκη της εισβολής του ρώσου Προέδρου Πούτιν. Αξιοσημείωτο το γεγονός πως τα 17 μέλη του κόμματος Alternativa, μέρος της αντιπολίτευσης, το οποίο αποτελείται εν μέρει από πρώην μέλη του Κινήματος, την Τρίτη 22 Μαρτίου ήταν απόντες κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Ουκρανού Προέδρου Ζελένσκι, επικαλούμενα μια “επιχείρηση μάρκετινγκ”

Ανάμεσα στα μέλη του Κινήματος 5 Αστέρων παραμένουν μερικοί putiniani, όπως ονομάζονται στην Ιταλία. Τα δύο κορυφαία ονόματα είναι αυτά του Γερουσιαστή και Επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κινήματος 5 Αστέρων στη Γερουσία, Vito Petrocelli, ο οποίος ήδη είχε καταψηφίσει την πρόταση να σταλούν Ιταλικά όπλα στην Ουκρανία, και της Γερουσιάστριας Bianca Laura Granato, η οποία είχε δηλώσει πως “ο Πούτιν δίνει μια μάχη για όλους μας” κατά της παγκοσμιοποίησης.

Σημειωτέον, ο Petrocelli κάλεσε μέσω tweet το Κίνημα να αποσύρει τους υπουργούς του από “αυτή την παρεμβατική Κυβέρνηση”. Σε αυτό το σημείο ο Κόντε τόνισε πως ο Γερουσιαστής θα πάρει διαφορετικό δρόμο από το Κίνημα “όχι για το συγκεκριμένο θέμα των όπλων (…) αλλά γιατί δεν θέλει πλέον να καταθέσει την εμπιστοσύνη του σε κανένα από τα μέτρα που θα υιοθετήσει η Κυβέρνηση”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος