Ιταλία: Νέο κύμα της πανδημίας σε πλήρη εξέλιξη – Ανησυχία για κρούσματα στις Βορειοανατολικές περιφέρειες

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, η Ιταλία φαίνεται να έχει ανταπεξέλθει πολύ καλύτερα στο νέο πανδημικό κύμα. 

Σύμφωνα με το σημερινό χάρτη ECDC, η Ιταλία είναι μέχρι στιγμής η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα με έξι πράσινες περιφέρειες, μεταξύ αυτών και το κάποτε επίκεντρο της πανδημίας Λομβαρδία. 

Αν και γενικότερα η κατάσταση στην Ιταλική επικράτεια δεν δείχνει ιδιαίτερα ανησυχητική σχετικά με τα κρούσματα αλλά και σε πληρότητα κλινών στα νοσοκομεία, η κατάσταση της Βορειοανατολικής Ιταλίας είναι υπό το φακό των Υγειονομικών Αρχών. 

Στα μέσα Οκτωβρίου, όταν δηλαδή επιβλήθηκε η υποχρεωτική χρήση του Green Pass για την είσοδο στους χώρους εργασίας, η πόλη της Τεργέστης έγινε το επίκεντρο των διαδηλώσεων, όπου για αρκετές μέρες ομάδα οδηγών φορτηγών, λιμενεργάτες και αρκετοί επικαλούμενοι no pass προσπάθησαν να εμποδίσουν την είσοδο στο λιμάνι, πριν μεταβούν στην κεντρική πλατεία της Τεργέστης.

Τώρα, περίπου 2 εβδομάδες μετά τις διαδηλώσεις, παρατηρείται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην περιφέρεια Friuli Venezia Giulia, με περίπου το 90% εξ αυτών στην πόλη της Τεργέστης. Αποτέλεσμα ήταν η Νομαρχία να απαγορεύσει με διάταξη όλες τις συγκεντρώσεις στην Piazza Unità d’Italia μέχρι τα τέλη της χρονιάς, ενώ ο Δήμαρχος θα τις επιτρέψει αρκεί να φορούν όλοι τις μάσκες τους και να υπάρξει ατομική αποστασιοποίηση, ειδάλλως θα επιβληθούν σημαντικές οικονομικές κυρώσεις.

Στο πρότυπο της Τεργέστης φαίνεται να οδεύει και η πόλη της Padova. Στην περιοχή των ιαματικών πηγών του Abano και Montegrotto βρέθηκαν 110 κρούσματα. 

Κατόπιν ιχνηλάτησης, και σύμφωνα με τοπική εφημερίδα, εντοπίστηκε ως αρχικό κρούσμα ένας μη εμβολιασμένος άνδρας, ο οποίος ήταν στο κρεβάτι για μέρες με πυρετό. Ο άνδρας έστελνε το παιδί του κανονικά σε προπόνηση και στο σχολείο, και μόνο ύστερα από ημέρες βρέθηκαν και οι δύο θετικοί στον κορονοϊό, με αποτέλεσμα να υποστούν τεστ όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή με τα δύο άτομα.
Η τοπική Υγειονομική Αρχή εντόπισε επίσης κρούσματα μεταξύ τουριστών σε 7 ξενοδοχεία, 51 τάξεις δημοτικού και γυμνασίου, 34 από τις οποίες βρίσκονται σε καραντίνα, αλλά και σε 2 οίκους ευγηρίας. Σημειωτέον, στα ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής, για το τριήμερο των Αγίων Πάντων μετέβησαν και αρκετές δεκάδες Γερμανοί τουρίστες. 

Έκρηξη των μολύνσεων αναφέρεται και στη Βόρεια περιοχή του Alto Adige. Στην πόλη του Bolzano, μέχρι την Τετάρτη, εντοπίστηκαν 196 νέα κρούσματα σε δείγμα 1.334 τεστ. Πρόκειται για ένα δεδομένο που ανησυχεί τις τοπικές αρχές, εφόσον η περιοχή παρουσιάζει τάση εμβολιασμένου πληθυσμού 8 μονάδες χαμηλότερη από το μέσο όρο της Ιταλίας. 

Αν και δεν γίνεται μέχρι στιγμής λόγος για lockdown, ο δήμαρχος κάλεσε τους συμπολίτες του να εμβολιαστούν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος