Ιταλία: Κινητοποιήσεις κατά του Green Pass σε όλη την επικράτεια – Αμετακίνητη η Κυβερνητική γραμμή

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Σχετικά ομαλά και μάλλον πολύ πιο περιορισμένη από το αναμενόμενο ξεκίνησε η σημερινή διαμαρτυρία των εργατών την πρώτη μέρα υποχρεωτικής χρήσης του Green Pass για ελεύθερη πρόσβαση στον τόπο εργασίας. Οι κινητοποιήσεις αναμένονταν μαζικές και η πρώτη μέρα ενός απέραντου χάους σε κομβικά σημεία της καταναλωτικής και παραγωγικής αλυσίδας όπως λιμάνια, μεταφορές και υλικοτεχνική υποστήριξη (logistics).

Το πρόβλημα ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες στο λιμάνι της Τεργέστης, όπου περίπου το 40% των εργαζομένων δεν έχει Green Pass και τα συνδικάτα απέρριψαν την διαμεσολάβηση που πρότεινε η Κυβέρνηση και από εκεί εξαπλώθηκε σε αρκετά λιμάνια, και όχι μόνο.

Το λιμάνι της Τεργέστης λοιπόν φαίνεται να επιβεβαιώνεται ως το επίκεντρο των διαμαρτυριών, με πάνω από 6.000 διαδηλωτές από όλη την Ιταλία να συγκεντρώθηκαν στις πύλες πρόσβασης, μια κινητοποίηση που ο Νομάρχης όρισε ως “παράνομη απεργία”.

Σε μερικό μπλόκο προέβη αργά το πρωί και το λιμάνι της Ανκόνα και εν μέρει και αυτό της Γένοβας, όπου μερικοί εργάτες κατέλαβαν και γνωστό υπερυψωμένο δρόμο της πόλης, ενώ τα λιμάνια της Βενετίας και της Νάπολης φαίνεται να λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό και ρυθμό αλλά κανονικά. 

Γενικότερα στην Ιταλία μέχρι στιγμής δεν αναφέρονται σημαντικά επεισόδια. Παρόλο το σχετικά ομαλό ξεκίνημα, τα Ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν πως η παρουσία του κόσμου αυξάνεται.  

Στην Μπολόνια περίπου 2.000 άτομα διαδηλώνουν κατά του Green Pass, ενώ στη Φλωρεντία περίπου 600 άτομα βρίσκονται με πανό στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης. Σημειωτέον, το πρωί έγινε απόπειρα αποκλεισμού της κυκλοφορίας σε δρόμο κοντά στο κέντρο της Ρώμης από μερικές δεκάδες διαδηλωτές, κάτι που όμως απετράπη μέσα σε λίγα λεπτά. 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η σημερινή, εγκεκριμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του Green Pass στην Piazza Bocca della Veritá της Ρώμης στις 4μμ τοπική ώρα, παρουσία ιατρικών και δικηγορικών συνδικάτων αλλά και της Sara Cunial, ανεξάρτητη βουλευτής γνωστή για τις αντιεμβολιαστικές τοποθετήσεις της. 

Μέσα σε όλα αυτά, η Κυβέρνηση, και ιδιαίτερα ο Mario Draghi, συνεχίζουν να παρουσιάζονται κάθετοι στην γραμμή επιβολής του Green Pass, όπως αναφέραμε και χθες. Σύμφωνα με την Corriere della Sera, ο Mario Draghi απορρίπτει το σενάριο να διατεθούν δωρεάν τεστ στους μη έχοντες Green Pass, κάτι που αντιθέτως ζητούν ο Conte και ο Salvini. Εκτός από λόγους πολιτικής συνοχής της μέχρι σήμερα κυβερνητικής γραμμής, μια τέτοια κίνηση θα ήταν μια επιπλέον κρατική δαπάνη ύψους περίπου 500 εκ Ευρώ μηνιαίως.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος