Ιταλία: Σύλληψη των δολοφόνων του Ιταλού Πρέσβη Attanasio στο Κονγκό – Η αιματηρή ενέδρα ήταν αποτυχημένη απόπειρα απαγωγής

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Από χθες το βράδυ τα Ιταλικά ΜΜΕ μετέφεραν την είδηση της σύλληψης των φερόμενων δολοφόνων του Ιταλού πρεσβευτή Luca Attanasio, του Carabiniere Vittorio Iacovacci και του οδηγού Mustapha Milambo, οι οποίοι σκοτώθηκαν σε ενέδρα στις 22 Φεβρουαρίου 2021.

Σύμφωνα με το Ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA, το οποίο αναφέρεται σε αναρτήσεις δημοσιογράφων στο Twitter, οι Αρχές του Βόρειου Κίβου ανακοίνωσαν την σύλληψη σε συνέντευξη Τύπου στην Γκόμα. Οι αναρτήσεις είναι των Justin Kabumba, τοπικού ανταποκριτή του France24 και του AP, και Stanis Bujakera Tshiamala, δημοσιογράφου του Reuters και του Dpa. 

Όπως μεταφέρει σήμερα η Corriere della Sera, οι ένοχοι των δολοφονιών είναι 6 μέλη μιας εγκληματικής ομάδας ονόματι «Aspirant» οι οποίοι ήθελαν να απαγάγουν τον διπλωμάτη ώστε να ζητήσουν “λύτρα ενός εκατομμυρίου δολαρίων” για την απελευθέρωσή του. Όμως κατά τη διάρκεια της ενέδρας τα μέλη της ομάδας “πυροβόλησαν εναντίον στόχων, σκοτώνοντας σχεδόν ακαριαία τον Attanasio και τον Iacovacci”. Μια αποτυχημένη και αιματηρή απόπειρα απαγωγής. Σημειωτέον, ο εγκληματίας που φέρεται να πάτησε την σκανδάλη και ο επικεφαλής της ομάδας ακόμη αναζητείται από τις Αρχές, οι οποίες ελπίζουν να τον συλλάβουν σύντομα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου δεν δόθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με τη σύλληψη, όμως οι Αρχές δήλωσαν πως “είναι η ίδια τακτική που χρησιμοποιήθηκε σε άλλες περιπτώσεις”. Μάλιστα η Ιταλική εφημερίδα τονίζει το γεγονός πως μετά την αιματηρή επίθεση στις 22 Φεβρουαρίου “σημειώθηκαν αρκετές επιθέσεις σε νηοπομπές σε όλη την περιοχή” και ύστερα από μια ενέδρα όπου σκοτώθηκε ένας επιχειρηματίας της περιοχής συγκεντρώθηκαν οι ενδείξεις που έβαλαν τις Αρχές του Βόρειου Κίβου στα ίχνη των εγκληματιών. 

Στο Ιταλικό δημοσίευμα τονίζεται επίσης πως τον Ιούνιο του 2021 Ιταλικές έρευνες οδήγησαν σε έρευνα εις βάρος ενός Κονγκολέζου αξιωματούχου του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (World Food Programme) ο οποίος, υπάρχει η υποψία, ότι παραμέλησε τα μέτρα ασφαλείας που προβλέπονται για τις νηοπομπές διπλωματών στο Κονγκό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος