Ιταλία: Στο Παλέρμο οι εορτασμοί για τα 90 χρόνια νεοελληνικής γλωσσομάθειας

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Σήμερα στο Παλέρμο της Σικελίας εγκαινιάζεται ένα εορταστικό τριήμερο αφιερωμένο στην 90η επέτειο της εκμάθησης της νεοελληνικής γλώσσας στα Πανεπιστήμια της πόλης.

Τα Πανεπιστήμια του Παλέρμο της Σικελίας διδάσκουν την νεοελληνική γλώσσα από το 1931. Είναι τα πρώτα που δίδαξαν τα νεοελληνικά σαν ξένη γλώσσα στην Ιταλία και φέτος γιορτάζονται τα 90 χρόνια από αυτή την αξιέπαινη πρωτοβουλία.

Όπως αναφέρει η Ιταλική εφημερίδα La Repubblica “τα ελληνικά είναι μια ζωντανή γλώσσα που έχει διανύσει πολύ δρόμο από τον Όμηρο μέχρι σήμερα, μια γλώσσα που έχει αγωνιστεί, μεταμορφώσει και που παράγει μια εξαιρετική λογοτεχνία.”

“Γιορτάζουμε 90 χρόνια με την ελπίδα να εισέλθουμε στην εκατονταετηρίδα” δήλωσε η καθηγήτρια Caracausi υπογραμμίζοντας πως η πρωτοβουλία φέρει την πολύτιμη συμβολή καθηγητών από όλο τον κόσμο “στην αφήγηση της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας, όχι μόνο της γενιάς του ’30, του Ρίτσου, του Καβάφη και του Σεφέρη”. 

Τα νεοελληνικά εντάχθηκαν σαν μάθημα στο πλαίσιο της έδρας της ελληνικής λογοτεχνίας από πρωτοβουλία που οφείλεται στον καθηγητή Bruno Lavagnini. Χάρη σε αυτό το επαναστατικό γεγονός έγινε μετάβαση της πειθαρχίας από το περιορισμένο διπλωματικό πλαίσιο σε αυτό του σχηματισμού του κλασικού Έλληνα λογίου.

Επίσης, κατά την διάρκεια της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών στην Ελλάδα, στο Παλέρμο βρήκαν στέγη πολλοί Έλληνες διανοούμενοι, όπως ο ποιητής Νικηφόρος Βρεττάκος. Δεν είναι τυχαίο πως το Παλέρμο είναι η έδρα μιας τέτοιας σημαντικής πρωτοβουλίας, τόσο για τη νεοελληνική γλωσσομάθεια όσο και για τη λογοτεχνία.

Σύμφωνα με τον Vincenzo Rotolo, ομότιμο καθηγητή και πρόεδρο του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών της Σικελίας, παρόλο που το Παλέρμο έχει “τη σημαντικότερη βιβλιοθήκη στην Ιταλία” δυστυχώς “λόγω της κοντόφθαλμης Πανεπιστημιακής πολιτικής σε εθνικό επίπεδο” το μάθημα νεοελληνικών πέρασε “από τέσσερις καθηγητές σε μόνο μία”.

Παρόλα αυτά, η υπάρχουσα καθηγήτρια κα. Caracausi δεν το βάζει κάτω. Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα La Repubblica, το 2020 ίδρυσε τη σειρά “Niata” για το UniPress στην οποία δημοσιεύονται λογοτεχνικά έργα της σύγχρονης Ελλάδας μεταφρασμένα στα Ιταλικά από νέους αποφοίτους του Πανεπιστημίου της. “Σε έναν χρόνο έχουμε δημοσιεύσει δέκα τίτλους, συμπεριλαμβανομένων ποιημάτων και ενός αδημοσίευτου έργου του Βρεττάκου στην Ιταλία” δήλωσε η κα. Caracausi.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος