Ιταλία, ο ΔΣ της Εni: Δύσκολος χειμώνας χωρίς το ρωσικό αέριο – Στο μέλλον θα χρειαστούμε πυρηνική ενέργεια τέταρτης γενιάς

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Διαφοροποίηση όχι μόνο των πηγών ενέργειας, αλλά και ενεργειακό μείγμα. Αυτό είναι το μέλλον που προβλέπει ο ΔΣ της Ιταλικής Πετρελαϊκής ΕΝΙ, Κλάουντιο Ντεσκάλτσι, και για το οποίο μίλησε στο περιθώριο των βραβείων Eni σήμερα στο Κυρηνάλιο Μέγαρο της Ρώμης.

“Ο πόλεμος μας έκανε να ανακαλύψουμε την ευθραυστότητα του ευρωπαϊκού ενεργειακού συστήματος” τόνισε ο Ντεσκάλτσι. “Μια μεγάλη αγορά, μια μεγάλη πλατφόρμα μετασχηματισμού, αλλά η Ευρώπη δεν έχει δική της ενέργεια που να διαφοροποιείται με την πάροδο του χρόνου”.

Σύμφωνα με τον ΔΣ της Εni “το ενεργειακό μείγμα των χωρών είναι διαφορετικό, εξ ου και η δυσκολία μιας ενότητας δράσης” εφόσον “ο νότος λειτουργεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και φυσικό αέριο, ο βορράς έχει πυρηνικά, άνεμο και άνθρακα”.

“Οι ανανεώσιμες πηγές είναι επαρκείς, χρειαζόμαστε βιοκαύσιμα, υδρογόνο αλλά και πυρηνική ενέργεια τέταρτης γενιάς και ένα ενεργειακό σύστημα που δεν έρχεται σε αντίθεση με την προσπάθεια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής” υπογράμμισε ο Ντεσκάλτσι.

“Το ρωσικό αέριο είναι απαραίτητο γιατί αντιπροσωπεύει το 9-10% της «προμήθειάς» μας” πρόσθεσε ο ΔΣ. “Είναι δύσκολο να έχουμε αυτοπεποίθηση για το χειμώνα, έχουμε κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να είμαστε σε θετική θέση, αλλά η επιπλέον συνεισφορά του ρωσικού φυσικού αερίου των 20 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων την ημέρα είναι θεμελιώδης”, τόνισε ο Ντεσκάλτσι.

Ενδεχόμενο χρηματικής εγγύησης 20 εκ. ευρώ για να συνεχιστεί η ροή φυσικού αερίου μέσω Αυστρίας

Μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσε η εξήγηση του Ντεσκάλτσι για τη ξαφνική διακοπή ρωσικού φυσικού αερίου που έρχεται στην Ιταλία μέσω Αυστρίας. Σύμφωνα με τον ΔΣ της Εni, οι προμήθειες ενδέχεται να μπορέσουν να ξαναρχίσουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα εφόσον “δοθεί εγγύηση” ύψους 20 εκ. ευρώ.

Το γεγονός αυτό συμβαδίζει και με την αύξηση επαναεριοποίησης της Ιταλίας, η οποία περνά από την εγκατάσταση δύο νέων πλωτών επαναεριοποιητώνένα στο Πιομπίνο και ένα στη Ραβέννα – στους επόμενους μήνες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος