Ιταλία: Μετατροπή εγκαταλελειμμένων πυρηνικών εργοστασίων σε καταφύγια για έργα τέχνης

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Ένα σημαντικό σκέλος του Ιταλικού Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Pnrr), ύψους 300 εκ. ευρώ, είναι αφιερωμένο στην προστασία της τέχνης ενόψει έκτακτων γεγονότων, όπως σεισμοί ή πλημμύρες.

Το συγκεκριμένο κεφάλαιο του Σχεδίου Ανάκαμψης, ονόματι Recovery Art, προβλέπει την μετατροπή και αναπροσαρμογή μεγάλων εγκαταλελειμμένων αποθηκευτικών χώρων για τη στέγαση και διασφάλιση έργων τέχνης. Το ποσό θα διατεθεί τον Ιούνιο, και μέχρι το τέλος του 2025 τα έργα αναμένονται να έχουν ολοκληρωθεί.

Η ιδέα του Ιταλικού Υπουργείου Πολιτισμού είναι να γίνει η μετατροπή πέντε δομών σε όλη την Ιταλική επικράτεια για την εν λόγω δραστηριότητα: πρόκειται για τρεις πρώην σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και δύο στρατώνες στις περιοχές της Alessandria, της Piacenza, της Caserta, της Ρώμης και του Camerino. Εντός αυτού του μήνα θα εκχωρηθούν οι πόροι, και μέχρι το τέλος του 2025 ο οδικός χάρτης του Pnrr προβλέπει την ολοκλήρωση των εργασιών αναπροσαρμογής των χώρων.

Όπως υπενθυμίζει η εφημερίδα La Repubblica σε σχετικό άρθρο της, το 2016 ένας καταστροφικός σεισμός έπληξε την Κεντρική Ιταλία και χιλιάδες έργα τέχνης που υπέστησαν ζημιές αναζητούσαν εκτάκτως ‘καταφύγιο’, δομές για στέγαση αλλά και εξοπλισμένα εργαστήρια ανακατασκευής. Εν τέλει, μια τέτοια δομή βρέθηκε (και εν μέρει συγκροτήθηκε) στο Σπολέτο. Εκεί λοιπόν η ιδέα της δημιουργίας ενός προληπτικού δικτύου ασφαλείας, με δομές προετοιμασμένες για αυτά τα ενδεχόμενα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιλογή των δομών του Recovery Art. Σε γενικές γραμμές, τα πρώην πυρηνικά εργοστάσια βρίσκονται σε μέρη με χαμηλό σεισμικό κίνδυνο, ενώ τα δύο στρατόπεδα είναι ευρύχωρα και ικανά να αποθηκεύσουν πολλά έργα και εξειδικευμένα εργαστήρια.

Προσθέτοντας 490 εκατομμύρια ευρώ για τη σεισμική ασφάλεια των χώρων λατρείας και την αποκατάσταση της κληρονομιάς του Ταμείου για τα Θρησκευτικά Κτίρια, και 10 εκατομμύρια για μια πλατφόρμα διασφάλισης των χώρων και τόπων λατρείας, οι πόροι που το Ιταλικό Σχέδιο Ανάκαμψης θα διαθέσει στο σύνολό του για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας αναμένεται να αγγίξει το συνολικό ύψος των 800 εκ. ευρώ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος