Ιταλία: Με βαθιά καταστολή η ιατρικώς υποβοηθούμενη αυτοκτονία τετραπληγικού εν μέσω γραφειοκρατίας

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Σήμερα ο Fabio Ridolfi, ένας 46χρονος τετραπληγικός άνδρας από το Fermignano της Περιφέρειας Μάρκε, θα ξεκινήσει την ιατρικώς υποβοηθούμενη αυτοκτονία μέσω βαθιάς καταστολής.

Ο άνδρας είναι καθηλωμένος στο κρεβάτι εδώ και 18 χρόνια, και επικοινωνεί μόνο με ένα δείκτη ματιού που στοχεύει μία οθόνη. Πρόσφατα έλαβε το ‘πράσινο φως’ της Επιτροπής Δεοντολογίας της Περιφέρειας, η οποία όμως δεν υπέδειξε το φάρμακο που θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί, με αποτέλεσμα η διαδικασία να έχει σταματήσει λόγω γραφειοκρατίας.

Εξοντωμένος από την κούραση και μη πρόθυμος να περιμένει όλα τα απαραίτητα βήματα της έγκρισης του κατάλληλου φαρμάκου, όπως τονίζουν από την Ένωση Luca Coscioni που μάχεται εδώ και πολλά χρόνια για το δικαίωμα του τέλους στη ζωή “ο Fabio αναγκάστηκε να καταφύγει σε συνεχή βαθιά παρηγορητική καταστολή, παρατείνοντας τη θλίψη της οικογένειάς του.”

Ο ίδιος ο 46χρονος έδωσε στη δημοσιότητα μήνυμά του που έγραφε στην οθόνη του υπολογιστή του με τον δείκτη ματιού, και το οποίο καταγράφηκε σε βίντεο. “Εδώ και δύο μήνες ο πόνος μου αναγνωρίζεται ως αφόρητος. Τηρώ όλες τις προϋποθέσεις για να με βοηθήσουν να πεθάνω. Αλλά το Κράτος με αγνοεί. Σε αυτό το σημείο επιλέγω τη βαθιά και συνεχή καταστολή, ακόμη και αν αυτό παρατείνει την αγωνία για όσους με αγαπούν”.

Μεγάλη διαμάχη έχει ξεσπάσει επίσης γύρω από το κόστος της διαδικασίας ιατρικώς υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, το οποίο εκτιμάται στα 5.000 ευρώ.

Ο Υπουργός Υγείας παρενέβη στην εφημερίδα La Stampa, τονίζοντας πως “οι δομές της εθνικής υπηρεσίας υγείας δεν μπορούν να υιοθετήσουν παρεμποδιστικές συμπεριφορές, ούτε είναι κατανοητό να επιβαρυνθεί ο ασθενής με το κόστος” τονίζοντας πως ο σχετικός νόμος “δεν μπορεί πλέον να αναβληθεί”.

Η Ένωση όμως διευκρινίζει πως ο τετραπληγικός άνδρας ήδη κατέβαλε το σχετικό ποσό, το οποίο συγκεντρώθηκε από δωρεές μέσω της Ένωσης Luca Coscioni μέσα σε μόλις 3 ώρες, και πως το σημαντικό είναι να εφαρμοστούν αποζημιώσεις και η έκδοση συγκεκριμένων οδηγιών “ώστε να μην επαναληφθεί μια ίδια περίπτωση” στο μέλλον.

Σήμερα το βράδυ ο δήμος του Fermignano αναμένεται να αποχαιρετήσει τον Fabio με αγρύπνια πολιτών σε δημόσια πλατεία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος