Ιταλία: Ιατρική επιτροπή αποφάσισε το φάρμακο για την “υποβοηθούμενη αυτοκτονία” τετραπληγικού ασθενή

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Το Νοέμβριο του 2021 η ertnews.gr είχε μεταφέρει την ιστορική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ιταλίας που είχε δώσει το ελεύθερο για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία ενός τετραπληγικού ασθενή ονόματι Mario (όνομα φαντασίας λόγω της προστασίας προσωπικών δεδομένων) ο οποίος από το 2010 βρίσκεται ακινητοποιημένος στο κρεβάτι και πλήρως εξαρτώμενος από τρίτους. 

Η υποβοηθούμενη αυτοκτονία (suicidio assistito, όπως ονομάζεται στην Ιταλία) πρόκειται περί μιας μορφής ευθανασίας, η οποία θα επιτρέψει στον Mario να πατήσει με το μικρό δάκτυλο του δεξιού του χεριού (το μόνο μέρος του σώματός του που ελέγχει αυτόνομα) ένα κουμπί ώστε να βάλει τέλος στη ζωή του. 

Σύμφωνα με την Corriere della Sera, η ιατρική απόφαση σημαίνει πως μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία αναζήτησης του φαρμάκου μέσω γιατρού και να αποφασίσει ο ίδιος ο ασθενής πότε να προχωρήσει με την ύστατη χειρονομία.  

Σήμερα λοιπόν έφτασε και η τελευταία απόφαση της σχετικής ιατρικής επιτροπής, η οποία ενέκρινε το φάρμακο που θα χρησιμοποιήσει ο Mario. Πρόκειται για ένα φάρμακο “κατάλληλο για να εγγυηθεί τον ταχύτερο, ανώδυνο και αξιοπρεπή θάνατο” εντός ολίγων λεπτών μέσω ενδοφλέβιου ορού. Η επιτροπή εκφράστηκε και σχετικά με τις μεθόδους αυτοχορήγησης. 

Πρόκειται για ένα πολύ επίκαιρο θέμα το οποίο διχάζει την κοινή και πολιτική γνώμη, και η απόφαση έρχεται μόλις λίγες μέρες ύστερα από τις δηλώσεις του Ποντίφικα Φραγκίσκου κατά του “τέλους ζωής”.  Συγκεκριμένα, αυτή την εβδομάδα ο Πάπας είχε πει πως “δεν υπάρχει δικαίωμα στον θάνατο (…) πρέπει να συνοδεύουμε (τον άνθρωπο) στον θάνατο, αλλά να μην προκαλούμε τον θάνατο ή να βοηθάμε οποιαδήποτε μορφή αυτοκτονίας” ενώ εκφράστηκε και κατά του θέματος της θεραπευτική εμμονής, την οποία όρισε “ανήθικη”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος