Ιταλία: Με παράλυση απειλούν τη χώρα οι κινητοποιήσεις κατά του Green Pass

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Η Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, πρώτη μέρα υποχρεωτικής επιβολής του Green Pass για πρόσβαση στον τόπο εργασίας, ενδέχεται να είναι και η πρώτη ενός απέραντου χάους. 

Αυτή είναι η εικόνα που διαμορφώνεται στην Ιταλία εδώ και λίγες μέρες ύστερα από τις απειλές εργατικών κατηγοριών σε κομβικά σημεία της καταναλωτικής και παραγωγικής αλυσίδας όπως λιμάνια, μεταφορές και υλικοτεχνική υποστήριξη (logistics).

Το πρόβλημα κορυφώθηκε πριν από λίγες μέρες στο λιμάνι της Τεργέστης, όπου περίπου το 40% των εργαζομένων δεν έχει Green Pass. Οι εργάτες απέρριψαν την διαμεσολάβηση που πρότεινε η Κυβέρνηση να καταστούν διαθέσιμα μοριακά ή γρήγορα αντιγονικά τεστ, σημειωτέον, μια απόφαση που φαίνεται να εκνεύρισε τον Draghi, εφόσον υπήρξε μονομερής πρωτοβουλία της Υπουργού Εσωτερικών κας Lamorgese. 

Έτσι από αύριο, οι εργάτες δεν θα μεταβούν στις υπηρεσίες τους στο λιμάνι μέχρι να καταργηθεί η υποχρεωτικότητα του Green Pass. Η εν λόγω απόφαση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και πολλά άλλα λιμάνια να ακολουθήσουν το παράδειγμα, όπως αυτό της Γένοβας. Τα λιμάνια όμως δεν είναι το μόνο σημείο ανησυχίας για τις 15 Οκτωβρίου.

Πέρα από την μη θέληση εμβολιασμού, σε πολλά μέρη της Ιταλίας αναδεικνύεται ένα άλλον μείζον θέμα που περιπλέκει την κατάσταση: πολλοί εργάτες, κυρίως εποχιακοί και αλλοδαποί, έχουν εμβολιαστεί με ορούς που δεν αναγνωρίζονται από την ΕΕ (π.χ. Sputnik) και γι’ αυτό το λόγο δεν κατέχουν τον Κώδικα QR, αναγκαίο για την πρόσβαση στους χώρους εργασίας από τις 15 Οκτωβρίου.

Ένας άλλος κλάδος ο οποίος επλήγη από τούτο το φαινόμενο είναι αυτός των επαγγελματιών αυτοκινητιστών. Σύμφωνα με τη La Repubblica, η Συνομοσπονδία μεταφορέων “συγκεντρώνει 400 χιλιάδες οδηγούς και εκτιμάτε ότι το 30% δεν διαθέτει το Green Pass”. Στην προκειμένη περίπτωση “Ρώσοι, Λευκορώσοι, Πολωνοί και Τούρκοι οδηγοί φορτηγών εμβολιάστηκαν με Sputnik ή άλλα φάρμακα που δεν έχουν εγκριθεί στην Ευρώπη”. 

Δυσκολίες αναμένονται επίσης και στον τομέα των εποχιακών για γεωργικά προϊόντα. Η Ένωση Coldiretti κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εφόσον εκτιμά πως το 75% των εργατών στην γεωργία είναι εποχιακοί, και “ένας στους τέσσερις δεν είναι εμβολιασμένος ή είναι με εμβόλια μη αναγνωρισμένα στην Ευρώπη”. Αναπόφευκτος λοιπόν ο φόβος για παράλυση της αλυσίδας εφοδιασμού καυσίμων και σούπερ μάρκετ ανά την επικράτεια. 

Η Κυβέρνηση, και ιδιαίτερα ο Mario Draghi, παρουσιάζονται ακάθεκτοι στην γραμμή της επιβολής του Green Pass, όπως ανέφερε πριν λίγες μέρες η εφημερίδα Il Giornale, εφόσον – όπως έχουν τονίσει πολλές φορές – το Green Pass θεωρείται ένα αξιόπιστο εργαλείο για την γρήγορη επιστροφή στην παραγωγικότητα και στην κανονικότητα. 

Η προσοχή του Υπουργείου Εσωτερικών παραμένει στα ύψη, ιδιαίτερα ύστερα από τα βίαια επεισόδια της Ρώμης το περασμένο Σάββατο. Παρόλα αυτά, επίσης μεταξύ των Αστυνομικών υπάρχει και ένα ποσοστό ανεμβολίαστων, ίσο με το 8% επί του συνόλου, σύμφωνα με την ΥπΕσ κα. Lamorgese, περίπου 20% σύμφωνα με ορισμένα Συνδικάτα, με συγκεκριμένα τμήματα κοντά στο 40% σύμφωνα με την La Repubblica. Κάτι που ενδεχομένως να δυσκολεύει αρκετά το έργο της Αστυνομίας.

Αν από τη μια υπάρχει η απειλή κινητοποιήσεων, από την άλλη η πίεση των μη κατόχων του Κώδικα QR φαίνεται να αντανακλάται στην πολύ μεγάλη ζήτηση αλλά και κρατήσεων στα φαρμακεία όλης της χώρας,  εφόσον οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι είναι συνολικά περίπου 4 εκατομμύρια. Όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα La Repubblica, το Ινστιτούτο Gimbe τόνισε πως πολλά φαρμακεία αναγκάστηκαν να παραγγείλουν πολλά περισσότερα τεστ αλλά και να βρουν περισσότερο αριθμητικά εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να ανταπεξέλθουν στη ζήτηση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος