Ιταλία: Με ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία απεβίωσε τετραπληγικός άνδρας 

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Σήμερα 16/06 αργά το πρωί απεβίωσε με ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία ο Mario (το αληθινό του όνομα ήταν Federico Carboni), ένας 44χρονος τετραπληγικός από την περιοχή Marche ο οποίος είχε λάβει την νόμιμη έγκριση για να προβεί σε θάνατο με αυτό τον τρόπο το περασμένο φθινόπωρο, όπως είχε τότε μεταδώσει η ertnews. 

Ο Mario υπέστη αυτοκινητιστικό δυστύχημα πριν από περίπου 12 χρόνια, και από τότε βρισκόταν καθηλωμένος στο κρεβάτι. Κατάφερε λοιπόν να κερδίσει μια δικαστική μάχη και σήμερα έφυγε από κοντά μας. 

Ύστερα από το περιστατικό της ιατρικά υποβοηθούμενης αυτοκτονίας μέσω βαθιάς καταστολής για τον Fabio μόλις την περασμένη Δευτέρα 13 Ιουνίου, η οποία έγινε εν μέσω γραφειοκρατικού μαραθωνίου, ο Μάριο είναι ο πρώτος άνθρωπος στην Ιταλία που μπόρεσε να ωφεληθεί εξ ολοκλήρου της διαδικασίας. Αν και όχι χωρίς προβλήματα.

Ιταλία: Με ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία απεβίωσε τετραπληγικός άνδρας 
(AP Photo/Manu Fernandez, File)

Σημειωτέον, η Ένωση Luca Coscioni, η οποία μάχεται εδώ και πολλά χρόνια για το δικαίωμα στην επιλογή του θανάτου, έδωσε στον Mario τον απαραίτητο εξοπλισμό και τα φάρμακα για την διαδικασία.
Για να γίνει αυτό, η Ένωση συγκέντρωσε μέσω εκτάκτου διαδικτυακού εράνου 5.000 ευρώ εφόσον, όπως δήλωσε και η Ένωση “το Ιταλικό Κράτος δεν ανέλαβε το κόστος της βοήθειας και της χορήγησης φαρμάκων για την (ιατρικά) υποβοηθούμενη αυτοκτονία, παρά το γεγονός ότι η τεχνική αυτή επιτρέπεται (βάσει νόμου) από το Συνταγματικό Δικαστήριο”. 

Λίγο πριν πεθάνει, ο Mario ευχαρίστησε τους πάντες με το εξής μήνυμα:

“Δεν αρνούμαι ότι λυπάμαι που αποχωρώ από τη ζωή, θα ήταν ψέμα αν έλεγα το αντίθετο, γιατί η ζωή είναι φανταστική και έχουμε μόνο μία. Αλλά δυστυχώς έτσι ήταν. Έκανα ό,τι ήταν στο χέρι μου για να ζήσω όσο καλύτερα μπορούσα και να προσπαθήσω να εκμεταλλευτώ στο έπακρο την αναπηρία μου, αλλά τώρα είμαι στο τέλος του δρόμου, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Δεν έχω καμία αυτονομία στην καθημερινή ζωή, είμαι στο έλεος των γεγονότων, εξαρτώμαι από τους άλλους για τα πάντα, είμαι σαν μια βάρκα που παρασύρεται στον ωκεανό. Έχω επίγνωση της φυσικής μου κατάστασης και των μελλοντικών μου προοπτικών, γι’ αυτό και είμαι απόλυτα γαλήνιος και ήρεμος για το τι πρόκειται να κάνω. Με την Ένωση Luca Coscioni υπερασπιστήκαμε τους εαυτούς μας επιτιθέμενοι και επιτεθήκαμε αμυνόμενοι, δημιουργήσαμε νομοθετικά και ένα κομμάτι της ιστορίας στη χώρα μας, και είμαι περήφανος και τιμημένος που ήμουν στο πλευρό σας. Τώρα είμαι επιτέλους ελεύθερος να πετάξω όπου θέλω”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος