Ιταλία: Με αλλαγές της “τελευταίας στιγμής” πέρασε το νέο νομοσχέδιο για το Green Pass

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Το Ιταλικό Κοινοβούλιο ψήφισε με πλειοψηφία το νέο νομοσχέδιο για τα μέτρα που θα καθορίσουν το άνοιγμα της χώρας, ή όπως το θέτει η Ιταλική Κυβέρνηση, την αποτροπή νέων κλεισιματων. 

Μια ψηφοφορία η οποία προβλημάτισε αρκετά το κόμμα της Lega του Matteo Salvini, εφόσον περίπου οι μισοί βουλευτές ήταν απόντες, δείχνοντας με εμφανή τρόπο τον έντονο ενδοκομματικό διχασμό που επικρατεί όσον αφορά το μείζον θέμα του εμβολιασμού.

Τα μέτρα παραμένουν αυτά που συμφωνήθηκαν την περασμένη εβδομάδα και που η ΕΡΤ είχε ήδη δημοσιεύσει, αν και σημειώνεται μια μικρή μεν αλλά σημαντική δε διαφορά σε αυτά. 

Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, ήρθε μια “διόρθωση”: πως από την πέμπτη ημέρα αδικαιολόγητης απουσίας του εργαζόμενου λόγω έλλειψης του Green Pass, η σχέση εργασίας δεν θα αναστέλλεται μέχρι την παρουσίαση της πιστοποίησης. Πρόκειται για μία καινοτομία, εφόσον η αναστολή της σχέσης εργασίας είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις. 

Υπάρχει επίσης ενδιαφέρον όσον αφορά το πως θα κινηθεί η Ιταλία με τις επερχόμενες τοπικές εκλογές, που θα αφορούν περισσότερους από 1.300 δήμους σε όλη την επικράτεια – μεταξύ αυτών, Ρώμη, Μιλάνο και Νάπολη. 

Οι ημερομηνίες του πρώτου γύρου της εκλογικής αναμέτρησης είναι Κυριακή 3 και Δευτέρα 4 Οκτωβρίου, δηλαδή πριν την επίσημη εφαρμογή του διατάγματος που θα τεθεί εν ισχύ από τις 15 Οκτωβρίου. Μέχρι αυτή την ημερομηνία κανείς δεν θα είναι υποχρεωμένος να έχει Green Card για να ψηφίσει. 

Ο κανόνας θα αλλάξει στο δεύτερο εκλογικό γύρο, δηλαδή την Κυριακή 17 και τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου, όπου οι ψηφοφόροι είναι απαλλαγμένοι από την προσκόμιση του Green Pass, ενώ οι ελεγκτές – οι οποίοι ορίζονται ως δημόσιοι υπάλληλοι, θα πρέπει να το προσκομίσουν.

Όσον αφορά τον έλεγχο των Green Pass, τα δημόσια γραφεία, όπως και τα σχολεία, θα συνδέονται με την πλατφόρμα της εταιρείας Sogei, η οποία ελέγχεται από το Υπουργείο Οικονομίας, για την επαλήθευση των πιστοποιητικών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος