Η Ιταλία αποφάσισε: Green Pass για όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα – Σύγκρουση για θέατρα και μουσεία

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Από τις 15 Οκτωβρίου, στην Ιταλία το Green Pass θα είναι η βασική προϋπόθεση για την πρόσβαση σε χώρους εργασίας, είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Ουσιαστικά δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες, υπηρετικό προσωπικό φροντίδας, baby sitters και εθελοντές θα πρέπει να κατέχουν το Green Pass.

Επιβολή του Green Pass λοιπόν ανεξάρτητα από τους εμβολιασμούς, με συνολικό στόχο τα 18 εκατομμύρια άτομα και παράλληλα την επίτευξη του 80% πλήρως εμβολιασμένου πληθυσμού μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Η τελική απόφαση της Ιταλικής κυβέρνησης πάρθηκε σήμερα το απόγευμα, κατόπιν συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Πρόκειται για μια απόφαση ορόσημο. Όπως τονίζουν τα Ιταλικά ΜΜΕ, η Ιταλία θα είναι η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που θα εφαρμόσει αυτό το ουσιαστικά καθολικό μέτρο. 

Γνώμονας της κυβέρνησης παραμένει η μεγαλύτερη κάλυψη του πληθυσμού από τα εμβόλια ενόψει τις πτώσης της θερμοκρασίας, ώστε η πανδημία να ξεπεραστεί το συντομότερο δυνατόν, να αποφευχθούν περαιτέρω lockdown, τα θύματα από τον CoViD να ελαχιστοποιηθούν και η οικονομία να ανακάμψει.  

Η απόφαση ήρθε ύστερα από μια έντονη αντιπαράθεση του τελευταίου 24ωρου, μεταξύ του Πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι και των Ιταλικών συνδικάτων. Ο Πρωθυπουργός όμως υπήρξε κάθετος στην απόφασή του και εφάρμοσε και σε αυτή την περίπτωση το πλέον γνωστό του μότο “whatever it takes – ότι και αν χρειαστεί”. 

Όπως αναφέρουν τα Ιταλικά ΜΜΕ, ο κ. Ντράγκι εξήγησε στα συνδικάτα πως “πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, με την επανέναρξη των δραστηριοτήτων εν παρουσία” επεκτείνοντας την χρήση του Green Pass “επειδή είναι ένα εργαλείο που λειτουργεί, γίνεται αποδεκτό από τον κόσμο και παρακολουθείται”. 

Το μέτρο δείχνει πως οι εργαζόμενοι χωρίς Green Pass θα τιμωρούνται αυστηρά, με πρόστιμα από 400 ως 1500 Ευρώ, αλλά δεν θα απολύονται. Τα συνδικάτα στο σημείο αυτό ζήτησαν τα τεστ των ανεμβολίαστων εργατών να πληρώνονται από το Κράτος μέχρι τέλη της χρονιάς. 

Η Κυβέρνηση υπογράμμισε πως δεν πρόκειται να δεχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ωστόσο, ως εναλλακτική λύση, πρόσθεσε πως τα τεστ στα φαρμακεία, για όσους δεν θέλουν να εμβολιαστούν, θα μειωθούν στα 15 Ευρώ για τους ενήλικες και στα 8 για τους ανηλίκους, ενώ θα είναι δωρεάν για τις ευάλωτες κατηγορίες και για όσους δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους. Όλα αυτά, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό πως οι μειωμένες τιμές των τεστ ήταν προαιρετική πρωτοβουλία του εκάστοτε φαρμακείου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετά μεγάλες διαφορές στις τιμές. 

Όπως και στην περίπτωση εκπαιδευτικών και νοσηλευτικών, όσοι δεν έχουν Green Pass δεν θα γίνουν δεκτοί στις εταιρείες και θα θεωρηθούν αδικαιολόγητοι απόντες. Ύστερα από πέντε ημέρες αδικαιολόγητης απουσίας, η σχέση εργασίας αναστέλλεται και δεν οφείλονται μισθοί και άλλα τέλη ή αποδοχές μέχρι να υπάρξει έγκυρο Green Pass. 

Σημειωτέον, στην περίπτωση εργαζομένου σε καθεστώς smart working (τηλεργασίας), τότε το Green Pass δεν θεωρείται απαραίτητο. Ένα μέτρο το οποίο όμως φαίνεται πως θα έχει αρκετές εξαιρέσεις, εφόσον η πρόθεση του Υπουργού Δημόσιας Διοίκησης κ. Brunetta πιέζει ώστε οι δημόσιοι υπάλληλοι να επιστρέψουν στα γραφεία τους με τάση τουλάχιστον στο 85%.

Η επέκταση του Green Pass θα ισχύει και για τα εκλεγμένα αξιώματα, όπως δημοτικά συμβούλια και συνταγματικά όργανα όπως Άνω και Κάτω Βουλή, τα οποία ως τώρα υπήρξαν ανεξάρτητα και που αναμένεται να συμμορφωθούν αναλόγως εντός των επόμενων ημερών. 

Τέλος, τα Ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν πως υπήρξε σύγκρουση μεταξύ του Υπουργού Πολιτισμού Dario Franceschini και του Υπουργού Υγείας Roberto Speranza, εφόσον ο Franceschini, δεδομένης της ευρείας χρήσης του Green Pass, ζήτησε την αύξηση του αριθμού χωρητικότητας για θέατρα, κινηματογράφους και μουσεία. Ο Υπουργός Υγείας και ο Πρωθυπουργός Ντράγκι όμως απέρριψαν το αίτημα, λέγοντας πως αυτό θα επανεξεταστεί την 1η Οκτωβρίου, μαζί με όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας και την διαμόρφωση της νέας επιδημιολογικής κατάστασης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος