Κ. Σακελλαροπούλου: Η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει τον ηγετικό της ρόλο παγκοσμίως

Το μήνυμα πως «η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει τον ηγετικό της ρόλο παγκοσμίως υποστηρίζοντας αυτά τα οποία συμβολίζει για όλους μας: έναν χώρο ελευθερίας, δημοκρατίας, αλληλεγγύης, ασφάλειας και ευημερίας», εξέπεμψε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου των Προέδρων που συμμετείχαν στην 16η Άτυπη Σύνοδο των Αρχηγών Κρατών της Ομάδας Arraiolos στη Ρώμη. Μόνο τότε το μέλλον της είναι εγγυημένο, υπογράμμισε.

Στη συνάντηση αυτή, όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δήλωσε, για άλλη μια φορά, ότι η Ευρώπη χρειάζεται να διατηρήσει την ισχύ της και να βελτιώσει την επιρροή της σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο και επισήμανε πως η επιδίωξη της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε. στον κόσμο μετά την πανδημία σε τομείς όπως η τεχνολογία, η ενέργεια, το εμπόριο και η αμυντική πολιτική μπορεί σίγουρα να αποτελέσει το όχημα για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Ωστόσο, προέταξε ότι το σημαντικότερο είναι η Ε.Ε. να επιβεβαιώσει τον ρόλο της ως εγγυήτρια των αξιών που εκπροσωπεί παγκοσμίως και οι οποίες έχουν εμπνεύσει το όραμα των ιδρυτών της. Ο σεβασμός για το Κράτος Δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα, η ελευθερία του τύπου και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης είναι πυλώνες της δημοκρατίας μας και ουσιαστικά στοιχεία του τρόπου ζωής μας, επεξήγησε.

Ως προς το αφγανικό ζήτημα, η Κατερίνα Σακκελαροπούλου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ευρώπη πρέπει να εμπλακεί ενεργά και να κάνει το παν για να προστατεύσει τον πληθυσμό και ιδίως τις γενναίες Αφγανές γυναίκες, που μάχονται για τα δικαιώματά τους, τα οποία βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο. Είναι επίσης σημαντικό, προσέθεσε, να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά μια ανθρωπιστική και ενδεχομένως προσφυγική κρίση.

Επιπλέον, τόνισε ότι η πανδημία πρέπει να ιδωθεί ως αφετηρία για την ανασύσταση και την περαιτέρω ενδυνάμωση της πολυμέρειας. Η κρίση του κορονοϊού, δημιουργώντας μια νέα αίσθηση του επείγοντος, επέσπευσε την ανάγκη για ένα μεταρρυθμισμένο πολυμερές σύστημα, ικανό να αντιμετωπίσει τις τωρινές αλλά και τις επερχόμενες προκλήσεις, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Περαιτέρω, υπογράμμισε πως «η κλιματική κρίση και οι ολέθριες συνέπειές της καταδεικνύουν ακόμα πιο καθαρά αυτή την ανάγκη» και έκανε ειδική αναφορά στις πυρκαγιές στην Ελλάδα. «Στο φετινό καλοκαίρι η χώρα μου, όπως εξάλλου και άλλες χώρες, βρέθηκε αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη καταστροφή εξαιτίας των πυρκαγιών. Κατά συνέπεια, πρέπει επειγόντως να ληφθούν μέτρα, όπως η ενίσχυση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε. και του rescEU.

Τέλος, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τον Πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα για την «άψογη διοργάνωση της 16ης Συνάντησης της Ομάδας του Arraiolos, παρά τις δυσχερείς συνθήκες που επικρατούν εξαιτίας του Covid-19 και οι οποίες δυστυχώς συνεχίζουν να αποτελούν μέρος της ζωής μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος