Ιταλία: Η ΕΕ εγκρίνει …εν μέρει τον ελιγμό για τον προϋπολογισμό 2023 – Ικανοποίηση της Τζόρτζια Μελόνι

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Πριν από λίγο στο Στρασβούργο ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Paolo Gentiloni μίλησε για την εκτίμηση της Επιτροπής σχετικά με τις επιπτώσεις των μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής της Ιταλίας, σύμφωνα με την οποία οι μακροοικονομικές παραδοχές στις οποίες βασίζεται το έγγραφο δημοσιονομικού σχεδιασμού είναι εύλογα τόσο για το 2022 όσο και για το 2023.

Σύμφωνα με τον Τζεντιλόνι, η εκτίμηση “είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνη με εκείνη της Ιταλικής Κυβέρνησης” τονίζοντας επίσης πως η αξιολόγηση είναι “συνολικά θετική, με ορισμένες κριτικές παρατηρήσεις”.

Οι παρατηρήσεις αφορούν μέτρα “που δεν συνάδουν” με τις συστάσεις για την Ιταλία σχετικά με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με το έγγραφο λοιπόν, τα μέτρα είναι 1) η αύξηση του ανώτατου ορίου για τις συναλλαγές με μετρητά (από 2 σε 5 χιλιάδες ευρώ) το 2023, 2) το μέτρο “ισοδύναμο με φορολογική αμνηστία, δηλαδή διαγραφής φορολογικών οφειλών κάτω των 1.000 ευρώ που αφορούν την περίοδο 2000-2015, 3) η δυνατότητα άρνησης ηλεκτρονικής πληρωμής (POS) ποσών κάτω των 60 ευρώ χωρίς την επιβολή κυρώσεων, και 4) η ανανέωση το 2023 των καθεστώτων πρώιμης πρόσβασης πρόωρη πρόσβαση στις συντάξεις που λήγουν στο τέλος του 2022, με αυστηροποίηση των ηλικιακών κριτηρίων.

Να σημειώσουμε πως το σχέδιο προϋπολογισμού δέχτηκε παρόμοιες επικρίσεις από την Εθνική Τράπεζα της Ιταλίας πριν από λίγες μόλις ημέρες.

Πριν από λίγο η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, δήλωσε την ικανοποίησή της για την εκτίμηση της ΕΕ.

“Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την εκτίμηση που εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τον νόμο για τον προϋπολογισμό. Μια θετική αξιολόγηση που επιβεβαιώνει την ορθότητα του έργου της Ιταλικής Κυβέρνησης, υπογραμμίζει την στερεότητα του οικονομικού ελιγμού και επιβεβαιώνει το όραμα της ανάπτυξης που την καθοδηγεί. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση προς το συμφέρον των Ιταλών πολιτών, των οικογενειών και των επιχειρήσεων”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος