Η Εθνική Τράπεζα της Ιταλίας κατακρίνει το σχέδιο του προϋπολογισμού 2023 της Κυβέρνησης Μελόνι – Κίνδυνος οι μισθοί να μην μπορούν να συμβαδίσουν με το κόστος ζωής

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Σημαντικές οι επικρίσεις που έρχονται από την Εθνική Τράπεζα της Ιταλίας στο σχέδιο προϋπολογισμού της χώρας για το 2023.

Ο Επικεφαλής της Υπηρεσίας Οικονομικής Διάρθρωσης της Τράπεζας της Ιταλίας, Φαμπρίτσιο Μπαλασόνε, σε κοινή ακρόαση στη Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσίας σχετικά με τον μέγιστο αναμενόμενο οικονομικό ελιγμό της Χώρας, υπογράμμισε διάφορα κρίσιμα σημεία τα οποία προκύπτουν από την εκτενέστερη ανάλυση του σχεδίου, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως “ορισμένα μέτρα που δεν σχετίζονται με την ενεργειακή έκτακτη ανάγκη παρουσιάζουν κρίσιμες πτυχές τις οποίες η Τράπεζα της Ιταλίας έχει επανειλημμένα επισημάνει στο παρελθόν σε σχέση με παρόμοια μέτρα”.


Αναλυτικά ο Μπαλασόνε υπογράμμισε πως “αυξάνεται η διαφορά στη φορολογική μεταχείριση μεταξύ μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων” ενώ εκτίμησε στα 39,2 δισ. ευρώ το ακαθάριστο ποσό του ελιγμού.

“Η δημοσιονομική πολιτική αποσκοπεί στην περαιτέρω μείωση του λόγου χρέους προς προϊόν κατά την τριετή περίοδο προγραμματισμού. Δεδομένου του υψηλού επιπέδου του δημόσιου χρέους, της υπενθυμισμένης αβεβαιότητας σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές και των υψηλών επιτοκίων, η διατήρηση αυτού του σταθερού στόχου είναι μια αναγκαία επιλογή” συνέχισε ο Μπαλασόνε, ο οποίος πρόσθεσε πως “η πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων του Εθνικού Στρατηγικού Προγράμματος Ανασυγκρότησης θα μπορούσε να συμβάλλει αποφασιστικά στην οικονομική ανάπτυξη και, κατά συνέπεια, στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών”.

“Χωρίς το εισόδημα ιθαγένειας 1 εκ. περισσότερους φτωχούς”

Σημαντική η κριτική και στην αναδιάρθρωση του λεγόμενου εισοδήματος ιθαγένειας, μέτρο κατά του οποίου η Κυβέρνηση Μελόνι τοποθετήθηκε εξ αρχής.

“Η καθιέρωση του εισοδήματος ιθαγένειας αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα στον εκσυγχρονισμό της κοινωνικής πρόνοιας της χώρας μας” τόνισε η Τράπεζα της Ιταλίας, προσθέτοντας πως “χωρίς το εισόδημα το 2020 θα υπήρχαν ένα εκατομμύριο περισσότερα φτωχά άτομα”, δεδομένο το οποίο υποστηρίζει και το Ιταλικό Ινστιτούτο Στατιστικής ISTAT. Παράλληλα όμως ο Μπαλασόνε υπογράμμισε το γεγονός πως, τη σήμερον ημέρα, η δομή του εισοδήματος ιθαγένειας “φέρει κρίσιμες πτυχές”.

“Η χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών θα μειώσει τη φοροδιαφυγή”

Στους ελιγμούς της Κυβέρνησης Μελόνι για τον προϋπολογισμό του 2023 προτείνεται η αύξηση του ανώτατου ορίου χρήσης μετρητών από 1.000 σε 5.000 ευρώ και παύση των ποινών για όσους δεν δέχονται πληρωμές με κάρτες κάτω των 60 ευρώ.

Η Εθνική Τράπεζα της Ιταλίας κατέκρινε το μέτρο για την αλλαγή πλαφόν στις πληρωμές με POS. “Τα μέτρα αυτά, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη τα τελευταία χρόνια, κινούνται προς την κατεύθυνση της διευκόλυνσης της χρήσης μετρητών” τόνισε ο Μπαλασόνε.

“Οι περιορισμοί στη χρήση μετρητών αποτελούν εμπόδιο για διάφορες μορφές εγκληματικότητας και φοροδιαφυγής – σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα της Ιταλίας – Έχουν προκύψει μελέτες που υποδηλώνουν ότι τα υψηλότερα κατώτατα όρια ενθαρρύνουν την παραοικονομία. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών θα μειώσει τη φοροδιαφυγή”. Ο Μπαλασόνε ολοκλήρωσε την σκέψη του λέγοντας πως “οι συστάσεις της ΕΕ κινούνται επίσης προς αυτή την κατεύθυνση”.

“Κίνδυνος οι μισθοί να μην μπορούν να συμβαδίσουν με το κόστος ζωής”

Αξιοσημείωτη και η παρέμβαση του Ιταλικού Ινστιτούτου Στατιστικής (ISTAT), δια στόματος του Προέδρου Τζιανκάρλο Μπλαντζάρντο: “Υπάρχει ο κίνδυνος οι μισθοί να μην μπορούν να συμβαδίσουν με το κόστος ζωής, με τις συνέπειες που μπορεί κανείς να φανταστεί. Κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2022, η διαφορά μεταξύ των τάσεων των τιμών και των μισθών ήταν 7 ποσοστιαίες μονάδες”. Γεγονός το οποίο ανησυχεί τους αναλυτές, εφόσον τον Νοέμβριο του 2022 ο εθνικός δείκτης τιμών κατανάλωσης αυξήθηκε κατά 0,5% σε μηνιαία βάση και κατά 11,8% σε ετήσια βάση.

Μερική οπισθοδρόμηση της Μελόνι σχετικά με τις πληρωμές με POS

Η συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι και των επικεφαλής των ομάδων της πλειοψηφίας έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη στις 10 το πρωί, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA. Σημειώνεται σε αυτό το σημείο πως η Τζόρτζια Μελόνι τόνισε χθες πως το πλαφόν στα 60 ευρώ στις πληρωμές με POS “είναι ενδεικτικό”.

Παράλληλα μια δημοσκόπηση που δημοσιεύει η La Stampa δείχνει πως μόνο το 33% των ερωτηθέντων συμφωνεί με τα μέτρα της Κυβέρνησης Μελόνι για τις ηλεκτρονικές πληρωμές, ενώ το 56,2% των Ιταλών απορρίπτει το μέτρο. Όμως από την άλλη πλευρά, το 65,2% των εμπόρων το εγκρίνει.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος