Ιταλία: Ερωτηματικό για το αν θα ψηφίσει το Κίνημα 5 Αστέρων στη Γερουσία – Οι τελευταίες ώρες για την Κυβέρνηση Ντράγκι;

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Βαρομετρικό χαμηλό στο Ιταλικό πολιτικό προσκήνιο. Ύστερα από μια πολύωρη απογευματινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος 5 Αστέρων, δεν υπάρχει ακόμη οριστική απόφαση για το τι θα ψηφίσει αύριο το Κίνημα στη Γερουσία.

Η αρχική επικρατούσα γραμμή του Κινήματος ήταν αποχή από την αίθουσα της Γερουσίας όταν αύριο θα δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στο πολυσυζητημένο νομοσχέδιο ‘Βοήθεια’, κίνηση η οποία ενδεχομένως να σήμαινε και το τέλος της παρούσας Κυβέρνησης Ντράγκι.

Το απόγευμα της Τρίτης 12 Ιουλίου ο Ιταλός Πρωθυπουργός δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως ‘αυτή η Κυβέρνηση δεν υφίσταται δίχως το Κίνημα 5 Αστέρων’ και πως ‘δεν θα υπάρξει μια άλλη Κυβέρνηση Ντράγκι’. Αυτό, ενώ απαντούσε εν μέρει και έμμεσα με νέα μέτρα στα αιτήματα του Τζουζέπε Κόντε, κυρίως σχετικά με το εργασιακό, ο οποίος όμως (Κόντε) εξ αποστάσεως όρισε την απάντηση ως ‘μη ικανοποιητική’.

Στην προσπάθεια ‘κατάσβεσης’ της έντασης, σήμερα το απόγευμα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι και του Τζουζέπε Κόντε, κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, το οποίο επανέρχεται στις εργασίες του στις 7.30 μ.μ. ώρα Ιταλίας.

Οι δύο άνδρες φαίνεται να συνομίλησαν για τα 9 αιτήματα του ηγέτη του 5 Αστέρων προς τον Πρωθυπουργό, αν και δεν γνωρίζουμε μέχρι στιγμής αν η συνομιλία θα φέρει καρπούς. Σίγουρα όμως μετά το τέλος του Εθνικού Συμβουλίου αναμένεται να συνεδριάσουν οι βουλευτές του Κινήματος ώστε να αποφασιστεί το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με την αυριανή κίνηση.

Γενικότερα υπάρχει αναστάτωση και εκνευρισμός για αυτή την κρίση, η οποία έρχεται σε μια στιγμή που αναμένονται σημαντικά και γενναία κοινωνικά και οικονομικά μέτρα και μέσα σε μια τόσο δύσκολη στιγμή για την Ιταλία, όπου ο ετήσιος πληθωρισμός έφτασε στο 8%.

Ο Μάριο Ντράγκι χθες στη συνέντευξη Τύπου τόνισε πως η Κυβέρνηση δεν μπορεί να εργαστεί με τελεσίγραφα, και αυτό ρίχνει την ‘καυτή πατάτα’ στους 5 Αστέρες όσον αφορά την ευθύνη που θα αναλάβουν. Η Λέγκα του Σαλβίνι στοχεύει προς εκλογές εις περίπτωση που δεν υπάρξει η ψήφος τον 5 Αστέρων, και το κόμμα του Μπερλουσκόνι δηλώνει έτοιμο για τυχόν εκλογική αναμέτρηση.

Παράλληλα, ο Γραμματέας της Αγίας Έδρας, Καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, καλεί το σύνολο της Ιταλικής Κυβέρνησης σε “ευθύνη” και να εργαστεί χωρίς διχασμούς.
Σε παρόμοιος τόνους εκφράζεται και το Δημοκρατικό Κόμμα, ενώ οι Ιταλοί παρακολουθούν με προσοχή την εξέλιξη αυτής της πολιτικής κρίσης η οποία ενδεχομένως να φέρει τους πολίτες στις κάλπες μέσα στους επόμενους μήνες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος