Ιταλία: Το επικίνδυνο παιχνίδι του Κινήματος 5 Αστέρων και οι ανησυχίες για Κυβερνητική αστάθεια

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Σήμερα 11 Ιουλίου πέρασε στη Κάτω Βουλή (Βουλή των Αντιπροσώπων) το διάταγμα ‘Βοήθεια’, το οποίο περιέχει – μεταξύ άλλων – επείγοντα μέτρα στον τομέα της ενέργειας και της στήριξης των επιχειρήσεων ύψους περίπου 20 δις ευρώ. Το μέτρο υπερψηφίστηκε (266 ψήφους υπέρ και 47 κατά). Όμως το Κίνημα 5 Αστέρων, ανάμεσα στις κύριες δυνάμεις του Κυβερνητικού Συνασπισμού, δεν ψήφισε εφόσον ο Τζουζέπε Κόντε απαιτεί μια αλλαγή της κυβερνητικής στάσης από τον Μάριο Ντράγκι.

Ενώ λοιπόν αναμένεται ο Ντράγκι να καλέσει τον Κόντε για να συζητηθεί η αίτηση των 9 σημείων που έθεσε την περασμένη εβδομάδα ο πρώην Πρωθυπουργός, το σημερινό γεγονός προβληματίζει τον πολιτικό βίο της χώρας.
Μάλιστα πρέπει να σημειώσουμε πως σήμερα ο Μάριο Ντράγκι μετέβη στο Κυρηνάλιο Μέγαρο για να συναντηθεί με τον ΠτΔ Σέρτζιο Ματαρέλα. Πρόκειται περί μιας σημαντικής κίνησης, η οποία αποδεικνύει την πλήρη αντίληψη του προβλήματος από την πλευρά του Ντράγκι, στο σημείο που η εφημερίδα Open υποθέτει και ενδεχόμενες εκλογές το φθινόπωρο.

Η πιο βαρύγδουπη τοποθέτηση επί του σημερινού γεγονότος, και που επιβεβαιώνει τον εκνευρισμό εντός της πλειοψηφίας, είναι αυτή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος ζήτησε επισήμως από τον Μάριο Ντράγκι την επαλήθευση της συνοχής της κυβερνητικής πλειοψηφίας, για το εάν δηλαδή η κυβέρνηση έχει τη δεδηλωμένη.

Ο Cavaliere χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του Κινήματος 5 Αστέρων “εκβιαστική” και ζήτησε “να κατανοήσουμε ποιές πολιτικές δυνάμεις σκοπεύουν να στηρίξουν την Κυβέρνηση, όχι σε εναλλασσόμενες φάσεις και για ψηφοθηρικούς λόγους, αλλά για να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις και να προστατεύσει τα συμφέροντα των Ιταλών”. Σε παρόμοιους τόνους εκφράστηκε και η Λέγκα, υπογραμμίζοντας πως συνεχίζει να τάσσεται κατά της “απελευθέρωσης των ναρκωτικών” και της “εύκολης ιθαγένειας” τονίζοντας παράλληλα πως “θα ψηφίσουμε μόνο και μόνο για το τι χρειάζεται η Ιταλία και οι Ιταλοί”.

Ο Μπερλουσκόνι τάχθηκε ξεκάθαρα κατά των 5 Αστέρων, χαρακτηρίζοντας την σημερινή ως “μια πράξη πολιτικής σχιζοφρένειας” αλλά και ένα σοβαρό θεσμικό χτύπημα (vulnus) “που καθιστά εμφανές ένα έλλειμμα υπευθυνότητας και σοβαρότητας” και κάλεσε τον Πρωθυπουργό “να αποσυρθεί από αυτή την πολιτικά εκβιαστική λογική”.

Αντικειμενικά, ακόμη και με πλήρη απόσυρση του Κινήματος 5 Αστέρων από τον σημερινό Κυβερνητικό Συνασπισμό, ο Ντράγκι θα έχανε 105 ψήφους στην Κάτω Βουλή και 62 στην Άνω Βουλή, αλλά ενδεχομένως θα συνέχιζε να διατηρεί αριθμούς αρκετούς ώστε να σχηματίσει μια νέα Κυβέρνηση πλειοψηφίας.

Τώρα όμως η προσοχή είναι στραμμένη προς την ψήφο της Πέμπτης 14 Ιουλίου, εφόσον στη Γερουσία δεν υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ ψήφου εμπιστοσύνης και κειμένου του διατάγματος, οπότε επικρατεί η ανησυχία πως το Κίνημα 5 Αστέρων θα μπορούσε να απέχει από την ψηφοφορία σε περίπτωση που ο Κόντε και ο Ντράγκι δεν συμφωνήσουν πριν την Πέμπτη. Επίσης, αν το νομοσχέδιο δεν ψηφιστεί εντός αυτής της εβδομάδας, θα λήξει, οπότε η πίεση εντός της πλειοψηφίας είναι αντικειμενικά μεγάλη.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι πως η ενδεχόμενη αποχή του Κινήματος από την ψηφοφορία θα είχε νομικές συνέπειες για το ίδιο το Κίνημα του Τζουζέπε Κόντε. Όπως τονίζει η La Repubblica, σύμφωνα με ρήτρα του κώδικα δεοντολογίας που επιβάλλει ψήφο εμπιστοσύνης σε Κυβερνήσεις των οποίων ο Πρωθυπουργός “αποτελεί έκφραση του Κινήματος”, όσοι δεν ψηφίζουν διώχνονται από το Κίνημα. Κάτι που ήδη έγινε στο παρελθόν και που, στην προκειμένη περίπτωση, θα διέγραφε ολόκληρη την Κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος στη Γερουσία – ένα ξεκάθαρο αυτογκόλ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος