Ιταλία: Επεκτείνεται η σταδιακή επιβολή του Green Pass – Για τον Υπουργό Υγείας “ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι μια υπαρκτή πιθανότητα”

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής 

Ύστερα από μια πολυήμερη ενδοκυβερνητική διαμάχη που ξεκίνησε η Lega του Matteo Salvini και που απείλησε την σταθερότητα της κυβερνητικής συμμαχίας, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τα νέα μέτρα για την χρήση του Green Pass. 

Όπως αναφέρουν τα Ιταλικά ΜΜΕ, τα νέα μέτρα εισηγήθηκαν μέσα σε ένα 16λεπτο Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια του οποίου η Lega δεν έφερε καμία αντίρρηση. Το παρασκήνιο φέρει τον Υπουργό Υγείας κ. Speranza να τόνισε πως “δεν φοβόμαστε να λέμε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι μια υπαρκτή πιθανότητα”, κάτι το οποίο επιβεβαιώνει τη γραμμή επίτευξης του μέγιστου δυνατού αριθμού ανοσοποιημένων. 

Η εφημερίδα Corriere della Sera συνοψίζει πως ο στόχος είναι η “επέκταση της πράσινης κάρτας όσο το δυνατόν ευρύτερα και, εάν η εκστρατεία εμβολιασμού δεν καλύψει γρήγορα το ποσοστό ασφαλείας για την προστασία των πολιτών με τη δεύτερη δόση, τότε θα είναι υποχρεωτικό για όλους.”

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου λοιπόν το Green Pass θα επιβληθεί σταδιακά σε πολλές κατηγορίες, με ειδικό στόχο τον εκπαιδευτικό και υγειονομικό τομέα. 

Αναλυτικά, τα μέτρα έχουν ως εξής.

Σχολεία

Όλοι όσοι έχουν πρόσβαση σε σχολεία θα πρέπει να έχουν Green Pass. Αυτό συμπεριλαμβάνει το σχολικό και εκπαιδευτικό προσωπικό αλλά και τους γονείς που πρέπει να συνοδεύσουν ή να παραλάβουν τα παιδιά εντός τους σχολείου ή για να μιλήσουν με τους δασκάλους και καθηγητές. 

Πανεπιστήμια

Φοιτητές, καθηγητές και όλο το διοικητικό πανεπιστημιακό προσωπικό, καθώς και σε άλλα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που συνδέονται με πανεπιστήμια, θα πρέπει να έχουν το Green Pass.

Δομές υγειονομικής περίθαλψης

Η επιβολή του Green Pass ξεκινάει από τις 10 Οκτωβρίου και για όλους όσους εκτελούν, για οποιονδήποτε λόγο, εργασία στις δομές υγειονομικής περίθαλψης – συμπεριλαμβανομένων των ιατρών, των νοσηλευτών και των εξωτερικών συνεργατών.

Όσον αφορά την επιτήρηση των μέτρων, αυτή θα είναι ευθύνη των διευθυντών (στα σχολεία) και των εργοδοτών, και οι κυρώσεις στους παραβάτες ανέρχονται σε ποσά που κυμαίνονται μεταξύ 400 και 1000 Ευρώ, ανάλογα με την περίπτωση. 

Επίσης, επιβεβαιώνεται πως για το προσωπικό, η έλλειψη πράσινης κάρτας “αποτελεί αδικαιολόγητη απουσία και, από την πέμπτη ημέρα απουσίας, η σχέση εργασίας αναστέλλεται και δεν οφείλεται μισθός ή άλλη αποζημίωση”. Το μέτρο αυτό θα ισχύσει μέχρι τον εμβολιασμό του υπαλλήλου/συνεργάτη ή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου – αν και ενδέχεται να υπάρξουν περαιτέρω μέτρα μέσα στο φθινόπωρο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος