Ιταλία: Ενδοκυβερνητικός σάλος λόγω καταψήφισης του Green Pass από τη Lega – Πιθανό Υπουργικό Συμβούλιο στις 9 Σεπτεμβρίου

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Παρόλο που χθες η Lega απέσυρε τις περισσότερο από 900 τροπολογίες κατά του Green Pass, αργά το απόγευμα το κόμμα του Matteo Salvini καταψήφισε την χρήση του μαζί με το κόμμα της αντιπολίτευσης Fratelli d’Italia της Giorgia Meloni, και συνεπώς κατά του κυβερνητικού μέτρου.

Πρόκειται για μια εν μέρει ανατροπή, εφόσον το κόμμα του Salvini ήδη είχε εκφράσει το μεσημέρι την πρόθεσή του να ψηφίσει μαζί με το κόμμα της Meloni κατά του Green Pass στην εστίαση. Αν και η τελική ψήφος στη Βουλή (με μυστική ψηφοφορία) απέρριψε την τροποποίηση του νομοσχεδίου, οι 134 ψήφοι υπέρ της τροποποίησης είναι ένα σύνολο που ουσιαστικά αποτελείται από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης συν αυτούς της Lega. Ναι μεν δεν αρκεί για να πέσει η Κυβέρνηση, αφετέρου δε θέτει ένα θέμα αξιοπιστίας μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. 

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Enrico Borghi, του Δημοκρατικού Κόμματος, ανακοίνωσε τον συλλογισμό του στο Twitter και τόνισε πως “σχεδόν 100 βουλευτές από την (κυβερνητική) πλειοψηφία ψήφισαν κατά της κυβέρνησης”. Ο Enrico Letta, γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε πως η στάση της Lega “δείχνει ανευθυνότητα και καταδεικνύει ότι η Lega δεν ενδιαφέρεται για την υγεία των Ιταλών και ότι δεν είναι αξιόπιστος κυβερνητικός εταίρος. Ένας αξιόπιστος κυβερνητικός εταίρος δεν ψηφίζει τροπολογίες της αντιπολίτευσης για ένα βασικό ζήτημα”. Κατακρίνει την απόφαση της ψηφοφορίας και η Υπουργός Περιφερειακών Υποθέσεων, κα. Mariastella Gelmini, η οποία είναι μέλος του Δεξιού κόμματος Forza Italia με ηγέτη τον Berlusconi, μέλος του Κυβερνητικού συνασπισμού.

Σε γενικές γραμμές, η Lega προτείνει δωρεάν τεστ για ανηλίκους, άτομα με ειδικές ανάγκες και πολύτεκνες οικογένειες, ενώ θέλει να εξασφαλίσει την πρόσβαση σε όλους στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο, ανεξάρτητα από το Green Pass. Παρόλα αυτά, το κόμμα φαίνεται να έχει πολλά εσωτερικά μέτωπα, εφόσον πολλοί είναι αυτοί που προσπαθούν να τηρήσουν τη γραμμή Draghi, όπως ο Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, κ. Giorgetti.

Στην προσπάθειά του να αποκλιμακώσει την ατμόσφαιρα, ο γραμματέας της Lega, Matteo Salvini, τόνισε πως η επιλογή απόσυρσης των τροπολογιών αλλά και η ψήφος μαζί με τους Fratelli d’Italia αποτελεί “μηδενικούς κινδύνους” για τη σταθερότητα της κυβέρνησης. Μάλιστα πρόσθεσε πως αμφιβάλλει πως “η κυβέρνηση εξαρτάται από το αν κάποιος θέλει να πάει σε ένα εστιατόριο για να φάει πίτσα με ή χωρίς την πράσινη κάρτα.” 

Με τις τελευταίες εξελίξεις να παρουσιάζουν ρωγμές εντός της Lega – και επομένως, εντός του κυβερνητικού συνασπισμού – τα Ιταλικά ΜΜΕ δεν αποκλείουν να ανακοινωθεί Υπουργικό Συμβούλιο για την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου. 

Η χθεσινή καυτή ημέρα είναι η συνέχεια των δηλώσεων του Mario Draghi, της περασμένης Πέμπτης 2 Σεπτεμβρίου, όπου ουσιαστικά φάνηκε ξεκάθαρο πως ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην επέκταση της χρήσης του Green Pass στο δημόσιο τομέα, και ενδεχομένως και σε υποχρεωτικό εμβολιασμό. 

Με γνώμονα την αποτροπή νέων εστιών και συνεπώς και νέων lockdown, στόχος της Κυβέρνησης είναι η αποφυγή συγχρωτισμού σε όλα τα σημεία, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικών εταιρειών, κάτι που αναμένεται πολύ δύσκολο εφόσον εκκρεμεί και σχετική συζήτηση με τα σωματεία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος