Ιταλία: Εφετείο θέτει εκτός εκλογικής κούρσας νεοφασιστικό κόμμα – Πυροβολισμοί κατά της γραμματείας Κεντροδεξιού υποψηφίου στην Καλαβρία

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Ενόψει των πολιτικών εκλογών, πριν από λίγες μέρες τα ιταλικά κόμματα και κινήματα παρουσίασαν πρώτα τα σύμβολά τους και ύστερα τις λίστες των υποψηφίων τους. Ανάμεσα σε αυτά, παρουσιάστηκε και το νεοφασιστικό κόμμα Φόρτσα Νουόβα (‘Νέα Δύναμη’).

Μάλιστα μόλις τη Δευτέρα 22 Αυγούστου οι ηγέτες του κόμματος ανακοίνωσαν ότι η κατάθεση των λιστών αποδεικνύει ότι «το κίνημα δεν έχει διαλυθεί, είναι ζωντανό και αρχίζει να αντεπιτίθεται».

Δεν πέρασαν λίγες ώρες από την ανακοίνωση και το Εφετείο της Βενετίας προέβη σε απόφαση να μην αποδεχτεί τις λίστες του εν λόγω νεοφασιστικού κόμματος, αποκλείοντάς το από την προεκλογική κούρσα.

Αναλυτικά, όπως μεταφέρουν τα Ιταλικά ΜΜΕ, το κόμμα δεν πληροί τις ελάχιστες προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος, εφόσον δεν είχαν συγκεντρωθεί οι απαιτούμενες υπογραφές.
Έτσι η Φόρτσα Νουόβα προέβη σε ‘σχέδιο Β’ και εισήγαγε στο εκλογικό της σύμβολο τα αρχικά της ένωσης APF (Συμμαχία για την Ειρήνη και την Ελευθερία) η οποία και συγκεντρώνει τα ευρωπαϊκά εθνικοεπαναστατικά και νεοφασιστικά κόμματα.
Όμως το Εφετείο της Βενετίας απέρριψε τον εν λόγω συνδυασμό, και έτσι το κόμμα αποκλείστηκε οριστικά από την εκλογική αναμέτρηση – τουλάχιστον τοπικά.

Η απόφαση έπεσε σαν ‘κεραυνός’ και αποτελεί πλήγμα για το κόμμα, το οποίο ανακοίνωσε πως θα ασκήσει έφεση. Τώρα αναμένεται να δούμε το πως θα αντιδράσουν και άλλα Εφετεία της χώρας, εφόσον εις περίπτωση ‘ντόμινο’ παρόμοιων αποφάσεων, το κόμμα θα αποκλειστεί από την εκλογική διαδικασία σε όλη την επικράτεια.

Πυροβολισμοί κατά υποψηφίου της Φόρτσα Ιτάλια

Το γεγονός πως το κλίμα της προεκλογικής καμπάνιας είναι καυτό επιβεβαιώνεται και από βίαια επεισόδια.

Χθες το βράδυ υπήρξε επεισόδιο με τρεις πυροβολισμούς εναντίον της έδρας της πολιτικής γραμματείας του Φραντσέσκο Κανίτζαρο, βουλευτή της Φόρτσα Ιτάλια (Σίλβιο Μπερλουσκόνι).

Οι σφαίρες χτύπησαν την τζαμαρία της έδρας, ενώ μέσα πραγματοποιείτο πολιτική συνάντηση στην οποία συμμετείχε και ο υποψήφιος. Το γεγονός πως η τζαμαρία ήταν ενισχυμένη εμπόδισε τις σφαίρες να περάσουν στο εσωτερικό του δωματίου.

Μέχρι στιγμής, η συμπαράσταση του πολιτικού κόσμου ήρθε από τον Περιφερειάρχη της Καλαβρίας και τον Ματέο Σαλβίνι της Λέγκα. Το επεισόδιο, το οποίο τα Ιταλικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν ως ‘εκφοβισμό’, δεν προκάλεσε κανέναν τραυματισμό, και διεξάγεται έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος