Ιταλία: Διεθνές βραβείο στην Τήλο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Όπως μεταδίδουν τα Ιταλικά ΜΜΕ, το Ελληνικό νησί της Τήλου τιμήθηκε στην φετινή έκδοση του Διεθνούς βραβείου «Ήλιος, Άνεμος και Θάλασσα: ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε μικρότερα νησιά και θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές στην οικολογική μετάβαση».

Η τελετή βράβευσης έλαβε χώρα στο νησί Salina ανοικτά της Σικελίας και οργανώθηκε από την μη κερδοσκοπική περιβαλλοντολογική οργάνωση Marevivo, με την χορηγία του Ιταλικού Υπουργείου Οικολογικής Μετάβασης και τη συνεργασία του Εθνικού Συνδέσμου Μικρών Νησιών και της Salina EU Pilot Island 2019.

Μεταξύ 80 έργων που επιλέχθηκαν από όλο τον κόσμο, η Γραμματεία διέκρινε 23 έργα που υποβλήθηκαν στην Επιτροπή Επιλογής.

Το βραβείο για το καλύτερο βιώσιμο ενεργειακό σύστημα (στο οποίο επιτυγχάνεται ισχυρή ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με προσοχή στον σεβασμό των οικοσυστημάτων και στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής) αποδόθηκε ex aequo στο Ελληνικό νησί της Τήλου και στο νησί Bornholm της Δανίας, ενώ την δεύτερη θέση κατέλαβε το νησί Sams, και πάλι της Δανίας.

Επίσης, το βραβείο Ancim απονεμήθηκε στο νησί Aran της Ιρλανδίας ως το καλύτερο ενεργειακό σύστημα, όπου τονίζεται ο βασικός ρόλος των κατοίκων της Κοινότητας στην προετοιμασία τοπικών σχεδίων βιώσιμης ανάπτυξης με τη συμμετοχή του πληθυσμού. Παράλληλα, ένα ειδικό βραβείο απονεμήθηκε στις πολύ μικρές τοπικές κοινότητες των νησιών Palawan των Φιλιππίνων και Canna της Σκωτίας.

Να τονίσουμε πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Τήλος διακρίνεται για την ενεργειακή της πολιτική. Ήδη τον περασμένο Ιούνιο το Ελληνικό νησί κατέκτησε την τρίτη θέση στο Ευρωπαϊκό βραβείο Υπεύθυνου Νησιού 2020 – RESPonsible Island.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος