Ιταλία: Διχασμένη η Κεντροδεξιά στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Άρχισε η καταμέτρηση των ψήφων στην Ιταλία. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, φαίνεται να εκλέχθηκαν από τον πρώτο εκλογικό γύρο οι δήμαρχοι των πόλεων: Γένοβα, Λ’Άκουιλα, Λα Σπέτσια (Κεντροδεξιά) και Τάραντο, Πάντοβα και Λόντι (Κεντροαριστερά).
Άλλες πόλεις, όπως οι: Καταντζάρο, Βερόνα, Πάρμα και Παλέρμο, σχεδόν σίγουρα θα αναμετρηθούν και σε δεύτερο γύρο εκλογικής αναμέτρησης. 

Τα πρώτα δεδομένα δείχνουν την Κεντροδεξιά παράταξη σε προβάδισμα έναντι της Κεντροαριστεράς. Όμως η εικόνα στο εσωτερικό της παράταξης φαίνεται αρκετά δύσκολη, εφόσον αναμένονται προστριβές μεταξύ των διαφόρων κομμάτων.

Το πιο φανερό δεδομένο αφορά τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, κόμμα που σημειώνει σε πολλούς δήμους μια σημαντική υποχώρηση έναντι του Δεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι. Αξιοσημείωτη η περίπτωση της πόλης της Βερόνα, ένα από τα ιστορικά ‘φυλάκια’ της Λέγκα, η οποία δείχνει μέχρι στιγμής το κόμμα του Σαλβίνι στο 6,1% των συνολικών προτιμήσεων έναντι του 11,6% της Μελόνι.

Σε απογευματινή συνέντευξη Τύπου, ο Σαλβίνι διευκρίνισε πως δεν τίθεται θέμα ανταγωνισμού με τα Αδέλφια της Ιταλίας “αλλά με την Κεντροαριστερά”. Όμως τα απογευματινά πολιτικά προγράμματα στα Ιταλικά ΜΜΕ μιλούν για προβληματισμό εντός της Λέγκα όσον αφορά στο θέμα ηγεσίας της Κεντροδεξιάς παράταξης τώρα που επιβεβαιώνεται το προβάδισμα της Μελόνι. Ειδικά εφόσον οι δημοτικές εκλογές συχνά αποτελούν πολιτική ένδειξη ανά την επικράτεια.

Σύμφωνα με τον Ματέο Σαλβίνι, το θέμα ηγεσίας θα αποφασιστεί από τους πολίτες κατά τη διάρκεια των κοινοβουλευτικών εκλογών, και μάλιστα “τα δεδομένα δείχνουν ότι όταν η Κεντροδεξιά παρουσιάζεται ενωμένη, κερδίζει, όταν διχάζεται πηγαίνει στο δεύτερο εκλογικό γύρο”.

Η ανάλυση του Σαλβίνι αντανακλάται εν μέρει στην περίπτωση της Πάρμα, όπου φαίνεται να περνά στον δεύτερο γύρο ο υποψήφιος και πρώην δήμαρχος Vignali, ηγέτης μιας λίστας με συμμετέχοντες το κόμμα Forza Italia του Berlusconi και τη Λέγκα, ενώ ο υποψήφιος Bocchi των Αδελφών της Ιταλίας καταγράφει προτιμήσεις χαμηλότερες του 7%.
Σημειωτέον, πρώτο κόμμα στον πρώτο εκλογικό γύρο στην Πάρμα είναι ο Κεντροαριστερός Guerra, ο οποίος συγκεντρώνει πάνω από το 45% των προτιμήσεων, περίπου το διπλάσιο του Κεντροδεξιού αντιπάλου του.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος