ΥΠΕΞ Ισραήλ: «Αποτράπηκε επίθεση του Ιράν σε Ισραηλινούς στην Κύπρο»

Ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών, Γκιντεόν Σαάρ, κατηγόρησε το Σάββατο τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν ότι επιχείρησαν να επιτεθούν σε Ισραηλινούς πολίτες στην Κύπρο.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, ο Σαάρ ανέφερε ότι η επίθεση αποτράπηκε «χάρη στη δράση των κυπριακών αρχών ασφαλείας, σε συνεργασία με τις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας».

Ο Σαάρ δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τη φύση της επίθεσης.

Αναλυτικά η ανάρτηση

«Το Σώμα των Ισλαμικών Φρουρών της Επανάστασης – το τρομοκρατικό βραχίονα του ιρανικού καθεστώτος – επιχείρησε να πραγματοποιήσει επίθεση εναντίον Ισραηλινών πολιτών στην Κύπρο.

Χάρη στη δράση των κυπριακών αρχών ασφαλείας, σε συνεργασία με τις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας, η τρομοκρατική επίθεση αποτράπηκε.

Το Ισραήλ ευχαριστεί την Κύπρο για την άμεση και αποτελεσματική της ανταπόκριση.

Το εγκληματικό ιρανικό καθεστώς στοχεύει σκόπιμα Ισραηλινούς πολίτες, τόσο εντός του Ισραήλ όσο και στο εξωτερικό.

Το Ισραήλ θα συνεχίσει να ενεργεί για την εξάλειψη της υπαρξιακής απειλής που θέτει το τρομοκρατικό καθεστώς του Ιράν» έγραψε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ.

Άμεσο τρομοκρατικό χτύπημα στην Κύπρο σχεδίαζε ο Αζέρος

Η Κυπριακή Αστυνομία πιστεύει ότι απέτρεψε μια επικείμενη τρομοκρατική επίθεση στο νησί. 

Το μεσημέρι είχε ανακοινωθεί αρχικά ότι ένας «αλλοδαπός άνδρας» συνελήφθη κοντά στο λιμάνι της Λεμεσού και είχε μεταφερθεί μυστικά, όπως είναι η πάγια πρακτική, στο Δικαστήριο.

Κυβερνητική πηγή ενημέρωσε αποκλειστικά την ΕΡΤ η οποία και το μετέδωσε αμέσως ότι ο άνδρας ήταν Αζέρος υπήκοος. 

Όπως έγινε γνωστό, ο ύποπτος κατηγορείται για συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη κακουργήματος, συμμετοχή σε εγκληματικές δραστηριότητες, κατασκοπεία και τρομοκρατία. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι θα παραμείνει υπό κράτηση για οκτώ ημέρες, τη μέγιστη περίοδο κράτησης στην Κύπρο η οποία επιβάλλεται μόνο σε περιπτώσεις πολύ σοβαρών εγκλημάτων. 

Οι κυπριακές Αρχές είναι πεποισμένες ότι προετοίμαζε τη διενέργεια, άμεσα μάλιστα, τρομοκρατικής επίθεσης ενώ τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης στο Ιράν

Tη σύλληψη επιβεβαίωσε απόψε και ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γεδεών Σάαρ. Όσον αφορά τις πληροφορίες ότι υπήρξε και δεύτερη σύλληψη Βρετανού υπηκόου, ανώτερη κυβερνητική πηγή ανέφερε στην ΕΡΤ ότι ο συλληφθείς είναι ένας.

Σε ερώτησή μας, εάν είναι Αζέρος στην καταγωγή και με βρετανική υπηκοότητα η ίδια πηγή απάντησε καταφατικά.

Το ενδιαφέρον πάντως είναι πως ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ είπε πως ο συλληφθείς προσπάθησε να επιτεθεί σε Ισραηλινούς υπηκόους, κάτι για το οποίο η Λευκωσία δηλώνει άγνοια.

Η πληροφορία για την ταυτότητα και τον τόπο διαμονής του υπόπτου προήλθε από «ξένη υπηρεσία πληροφοριών», σύμφωνα με τις αρχές της Κύπρου. Η πηγή η οποία είχε αποκαλύψει αρχικά στην ΕΡΤ τις πληροφορίες σχετικά με την εθνικότητά του συλληφθέντος, μας επιβεβαίωσε αργότερα και τα στοιχεία αυτά, καθώς και αναφορές σύμφωνα με τις οποίες ο ύποπτος βρισκόταν στο νησί από τον Απρίλιο, συλλέγοντας πληροφορίες για τις Βρετανικές Βάσεις και άλλους ξένους στρατιωτικούς, ενδεχομένως και μη στόχους.

Κατασκόπευε βάσεις

Διέμενε σε διαμέρισμα κοντά στη βάση Ακρωτηρίου και τέθηκε υπό παρακολούθηση, η οποία κατέδειξε ότι κινηματογραφούσε τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Βρετανών. Όπως ακούστηκε σήμερα στο δικαστήριο, κάποια στιγμή ταξίδεψε στην Πάφο, όπου φωτογράφισε και βιντεοσκόπησε την αεροπορική βάση Ανδρέα Παπανδρέου δίπλα στο διεθνές αεροδρόμιο της Πάφου. Τον Ιανουάριο, η Κυπριακή Δημοκρατία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να επεκτείνουν τη βάση, ώστε η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ να μπορεί να τη χρησιμοποιεί για ανθρωπιστικούς σκοπούς.

Εδώ και αρκετό καιρό, οι κυπριακές Αρχές βρίσκονται σε κατάσταση μέγιστης επιφυλακής, φρουρώντας αυστηρά τις τέσσερις συναγωγές του νησιού, τις επιχειρήσεις που ανήκουν σε Ισραηλινούς και Εβραίους, καθώς και άλλους πιθανούς στόχους. 

Υπάρχει επίσης διακριτική αστυνομική παρουσία γύρω από τα ξενοδοχεία όπου διαμένουν Ισραηλινοί, είτε για διακοπές είτε επειδή έχουν αποκλειστεί μετά το κλείσιμο του ισραηλινού εναέριο χώρου πριν από μια εβδομάδα.

Η Κύπρος θεωρείται ένα από τα πιο φιλόξενα μέρη για τους Ισραηλινούς παγκοσμίως και είναι ο γεωγραφικά πλησιέστερος σύμμαχος του Ισραήλ. Αυτό έχει οδηγήσει στη μεταφορά μεγάλων ομάδων Ισραηλινών που έχουν αποκλειστεί αλλού, στο νησί, ώστε, μόλις παρουσιαστεί η ευκαιρία, να μπορούν να επιστρέψουν γρήγορα στο εβραϊκό κράτος. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Αρχών, οι οποίες όμως δεν δημοσιοποιούνται επίσημα, έως και 30.000 Ισραηλινοί βρίσκονται επί του παρόντος στο νησί, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διαμένουν εκεί και εκείνων που αναζητούν ευκαιρία για να επιστρέψουν.

Ανταπόκριση: Κωστής Κωνσταντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος