Ισραηλινό μήνυμα προς το Ιράν η στοχευμένη επίθεση στο Ισφαχάν – Υποβαθμίζει η Τεχεράνη

Σύνοψη

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις από τη Μέση Ανατολή. Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε επίθεση με πύραυλο κατά του Ιράν, στην περιοχή του Ισφαχάν,  τονίζουν όμως ότι πρόκειται για επιχείρηση περιορισμένης κλίμακας που δεν έπληξε πυρηνικές εγκαταστάσεις. Το Ισραήλ δεν επιβεβαιώνει επίσημα παρά μονο μέσω Ισραηλινών αξιωματούχων οι οποίοι διαρρέουν στα ΜΜΕ ότι επρόκειτο για ένα πρώτο μήνυμα προς το Ιράν, ότι το Ισραήλ μπορεί να το πλήξει ανά πάσα στιγμή. Το Ιράν επιβεβαίωσε εκρήξεις στην επαρχία του Ισφαχάν, ωστόσο υποβαθμίζει το περιστατικό και δίνει τη δική του εκδοχή, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε αεροπορική επίθεση παρά μόνο μια προσπάθεια με mini drones από εισβολείς που τα χειρίζονταν επί ιρανικού εδάφους και τα οποία καταρρίφθηκαν. Η στάση που τηρούν και οι δύο πλευρές θεωρείται σε ένδειξη ότι επιδιώκουν να απομακρυνθούν από το χείλος του πολέμου μετά τις διεθνείς πιέσεις για αυτοσυγκράτηση. Ιρανικά μέσα μάλιστα μεταδίδουν εικόνες από την πόλη του Ισφαχάν, όπου επικρατεί ηρεμία, ενώ Ιρανός αξιωματούχος σημειώνει ότι δεν υπάρχουν σχέδια για άμεσα αντίποινα. Αυτοσυγκράτηση προς όλες τις πλευρές συστήνουν Γαλλία, Βρετανία και Ιταλία

Στο παρακάτω βίντεο διακρίνεται η αντιαεροπορική άμυνα διακρίνεται πάνω από το Ισφαχάν, λίγο μετά την επιβεβαίωση Αμερικανού αξιωματούχου στο ABC News ότι ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν το Ιράν. Σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ, μόνο ένας στόχος χτυπήθηκε στο Ιράν.

Προσπάθειες για έξοδο από την κρίση

Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του ERTNews Κωστής Κωνσταντίνου υπήρξαν κάποιες δηλώσεις υπό τον όρο της ανωνυμίας από ισραηλινής πλευράς, η οποία παραδέχθηκε το χτύπημα στην οποία ήρθε να προστεθεί νέα δήλωση Ισραηλινού αξιωματούχου σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο οποίος είπε ότι το χτύπημα του Ισραήλ κατά του Ιράν είχε ως στόχο να στείλει το μήνυμα ότι μπορεί να το χτυπήσει ανά πάσα στιγμή. Επισήμως δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση και απ’ ό,τι φαίνεται το Ισραήλ δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μια τέτοια επιβεβαίωση. Την ίδια ώρα το Ιράν δεν αποδέχεται καν τους ισχυρισμούς του Ισραήλ περί επίθεσης αποδίδοντας την έκρηξη που καταγράφηκε στο Ισφαχάν σε ενεργοποίηση της αεράμυνας της πόλης για ύποπτα αντικείμενα.

Από τη στιγμή που το Ιράν δεν επιβεβαιώνει ότι υπήρξε ισραηλινό χτύπημα, μπορεί να γίνει εκτίμηση ότι δεν μπορεί να υπάρξει ένα κτύπημα από ιρανικής πλευράς προς το Ισραήλ. Αυτό ίσως δίνει μια διέξοδο και στους δύο: στο μεν Ισραήλ να μην συνεχίσει, στο δε Ιράν ακριβώς να μην απαντήσει και να μείνει το ζήτημα μέχρις εκεί. Πάντως οι σύμμαχοι του Ισραήλ, επισήμως και ανεπισήμως έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση ξανά από το Ιράν, όπως αυτή του περασμένου Σαββάτου, θα σταθούν δίπλα από το Ισραήλ και πάλι.

Πρώτη αντίδραση από Ιράν: «Δεν υπήρξε επίθεση από το εξωτερικό», αλλά απόπειρα με drones εκ των έσω, κανένα σχέδιο για αντίποινα

«Αντίθετα με τις φήμες και τους ισχυρισμούς των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης», «δεν υπάρχει καμία πληροφορία για επίθεση από το εξωτερικό εναντίον της κεντρικής πόλης Ισφαχάν ή οποιασδήποτε άλλης περιοχής της χώρας», ανέφερε το πρακτορείο Tasnim.

Σύμφωνα με τον αξιωματικό του ιρανικού στρατού Σιαβός Μιχαντούστ, οι εκρήξεις που ακούστηκαν στη διάρκεια της νύκτας στην Ισφαχάν προήλθαν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας τα οποία έβαλαν εναντίον «ύποπτου αντικειμένου».

Το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna μετέδωσε πως «καμιά μείζων ζημιά» δεν έχει αναφερθεί μετά τις εκρήξεις.

«Αποτυχημένη προσπάθεια του Ισραήλ με mini drones» – Τα χειρίζονταν άτομα-εισβολείς στο έδαφος του Ιράν

Στο ίδιο μήκος κύματος ο εκπρόσωπος του Ιρανικού Οργανισμού Διαστήματος ο οποίος έγραψε στο Χ: «Δεν υπήρξε καμία αεροπορική επίθεση από τα εξωτερικά σύνορα προς το Ισφαχάν ή άλλα μέρη της χώρας» και ότι η αεράμυνα αντιμετώπισε ύποπτα αντικείμενα στον εναέριο χώρο του Ισφαχάν κοντά στη στρατιωτική βάση βορειοδυτικά της πόλης. Είπε ότι το Ισραήλ «έκανε μόνο μια αποτυχημένη και ταπεινωτική προσπάθεια να πετάξει drones τα τετρακόπτερα έχουν επίσης καταρριφθεί».

Η Τεχεράνη έκανε λόγο για τρεις εκρήξεις κοντά σε μια στρατιωτική βάση στο Καχζαβαρεστάν, οικισμό ανάμεσα στο Ισφαχάν και το αεροδρόμιό του στο κέντρο της χώρας, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν, όμως «μέχρι στιγμής» δεν έχει πραγματοποιηθεί επίθεση με πυραύλους, ανέφεραν οι ιρανικές αρχές. Επίσης οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην περιφέρεια του Ισφαχάν είναι «εντελώς ασφαλείς», διευκρίνισε το πρακτορείο Tasnim.

Το Ιράν ενεργοποίησε την αντιαεροπορική άμυνά του σε επαρχίες, όμως «καμιά ζημιά, ούτε έκρηξη μεγάλης κλίμακας δεν έχει αναφερθεί», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Αναστάτωση στις αεροπορικές εταιρείες από την ισραηλινή επίθεση στο Ιράν – Εκτροπές πτήσεων, καθυστερήσεις και ακυρώσεις

Οι εμπορικές πτήσεις, οι οποίες είχαν ανασταλεί για λίγο από και προς την Τεχεράνη, επαναλήφθηκαν νωρίς το πρωί, σύμφωνα με το Irna. Η αεροπορική εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Flydubai ματαίωσε ωστόσο σήμερα τις πτήσεις της προς το Ιράν.

Η βρετανική εταιρεία ασφάλειας Ambrey αναφέρει ότι τα εμπορικά πλοία που διέρχονται «από τον Αραβικό Κόλπο και τον Δυτικό Ινδικό Ωκεανό ενημερώθηκαν να βρίσκονται σε επιφυλακή» σε περίπτωση αυξημένης δραστηριότητας drones στην περιοχή

Οι εκρήξεις στο Ιράν συνέπεσαν με τα 85α γενέθλια του ανώτατου ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας: Καμία ζημιά στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Στο μεταξύ, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ- ΙΑΕΑ) επιβεβαίωσε σήμερα ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν δεν έχουν υποστεί ζημιές μετά τη φερόμενη επίθεση του Ισραήλ.

Ο Οργανισμός εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και ζητεί από όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση, τόνισε σε ανάρτησή του στο Χ.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις δεν θα πρέπει να γίνονται ποτέ στόχος στη διάρκεια στρατιωτικών συγκρούσεων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος