Ισραήλ: Το υπουργείο Άμυνας και άλλες θέσεις δυσεπίλυτα προβλήματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Array

Οι προσδοκίες του ορισθέντος Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να σχηματίσει την κυβέρνηση του γρήγορα, φαίνεται να διαψεύδονται , αφού ένας ακροδεξιός εταίρος του συνασπισμού διεκδίκησε τη θέση του υπουργού Άμυνας στην κυβέρνηση.

Ακόμη και η θέση των οικονομικών θα δημιουργήσει προβλήματα στον Νετανιάχου, ο οποίος είχε δηλώσει προηγουμένως πριν από τις εκλογές ότι το  Λικούντ θα διατηρήσει τα τρία μεγάλα χαρτοφυλάκια, που είναι Άμυνα, των Οικονομικών  και τον Εξωτερικών  .

Οι Θρησκευτικοί Σιωνιστές νομοθέτες απαιτούν από τον ηγέτη του κόμματος Bezalel Smotrich να αναλάβει υπουργός Άμυνας, ώστε το κόμμα να μπορεί να επηρεάσει την πολιτική που σχετίζεται με τη Δυτική Όχθη, η οποία πάνω από το ήμισυ βρίσκεται υπό πλήρη ισραηλινό στρατιωτικό έλεγχο και την οποία οι Παλαιστίνιοι απαιτούν να είναι μέρος του μέλλοντος τους. Ταυτόχρονα, το κόμμα Λικούντ απαιτεί να διατηρήσει τη θέση αυτή.

Υπάρχουν ακόμη αποκλίσεις και διαφωνίες σχετικά με τον Smotrich. Ελπίζω ότι το θέμα θα επιλυθεί σύντομα”, δήλωσε ο βουλευτής του Likud, Miki Zohar, στο Radio Kan, σημειώνοντας ότι το χαρτοφυλάκιο άμυνας είναι το “πιο σημαντικό” για το Likud.

Η θρησκευτική σιωνίστρια βουλευτής Orit Struck είπε ότι το κόμμα της θα δεχτεί επίσης το χρηματοοικονομικό χαρτοφυλάκιο, αλλά δεν είναι έτοιμο να δεχτεί οποιαδήποτε θέση που δεν εγγυάται «πραγματικό αντίκτυπο» στην εγκατάσταση οικισμών στη Δυτική Όχθη. Ο Νετανιάχου, δεν μας αντιμετωπίζει ως συνεργάτες, αλλά ως επιπλέον φορτία είπε η βουλευτή.

Η νίκη της δεξιάς με καθαρή πλειοψηφία στις εκλογές που διεξήχθησαν την 1η Νοεμβρίου και έληξαν σχεδόν τέσσερα χρόνια πολιτικού αδιεξόδου, αύξησε το ανώτατο όριο των προσδοκιών στο συντηρητικό κόμμα Λικούντ υπό τον Νετανιάχου να συνάψει γρήγορα συμμαχίες με τους θρησκευτικούς -εθνικιστικά κόμματα που συμμερίζονται τις ιδέες και τους προσανατολισμούς του κόμματος.

Ωστόσο, προέκυψαν διαιρέσεις μεταξύ του Λικούντ και του ισχυρού θρησκευτικού Σιωνιστικού κόμματος, του οποίου οι σκληροπυρηνικοί ηγέτες αντιτίθενται στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους και ζητούν την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης, απόψεις που έρχονται σε άμεση αντίθεση με τις κατευθύνσεις των διαδοχικών κυβερνήσεων των ΗΠΑ.

Οι περισσότερες χώρες θεωρούν τους οικισμούς παράνομους, κάτι που το Ισραήλ απορρίπτει, ενώ οι Παλαιστίνιοι ισχυρίζονται ότι η επέκταση τους, εμποδίζει στην ίδρυση ενός βιώσιμου  κράτους.

Ανεξάρτητα από τα χαρτοφυλάκια που θα καταλάβει το θρησκευτικό σιωνιστικό κόμμα, φαίνεται ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι η πιο δεξιά στην ιστορία του Ισραήλ, γεγονός που θα βάλει τον Νετανιάχου υπό πίεση να διατηρήσει τη διπλωματική ισορροπία μεταξύ του συνασπισμού του και των δυτικών συμμάχων του.

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος