Ισραήλ: Αναβάλλεται η ανακοίνωση Νετανιάχου για αναστολή της δικαστικής μεταρρύθμισης εν μέσω διαφωνιών

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέβαλε την προγραμματισμένη ανακοίνωσή του για την αναστολή της δικαστικής μεταρρύθμισης, εν μέσω διαφωνιών στον κυβερνητικό συνασπισμό, μετέδωσε η ισραηλινή τηλεόραση.

Νωρίτερα σήμερα το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12 είχε αναφέρει ότι ο Νετανιάχου πρόκειται να ανακοινώσει στις 10:30 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) την αναστολή της μεταρρύθμισης, η οποία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και διαδηλώσεις στο Ισραήλ, αλλά και την ανησυχία συμμάχων της χώρας. Προς το παρόν δεν έχει εκδοθεί ανακοίνωση από το γραφείο του Νετανιάχου.

Ωστόσο μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να μην υποχωρήσει στις πιέσεις και να προχωρήσει με τη μεταρρύθμιση. Συγκεκριμένα, ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου να σταματήσει την εξαιρετικά αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που προωθεί. «Στο όνομα της ενότητας του λαού του Ισραήλ», ο κ. Χέρτσογκ κάλεσε την κυβέρνηση του κ. Νετανιάχου, από τις δεξιότερες στην ιστορία της χώρας, να επιδείξει «υπευθυνότητα» και να «σταματήσει τη νομοθετική διαδικασία αμέσως».

Ωστόσο, ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, το κόμμα του οποίου “Θρησκευτικός Σιωνισμός” συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, εκτίμησε σήμερα ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει με τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, την οποία προωθεί. Ο Μπεν Γκβιρ τόνισε ότι δεν θα πρέπει να “υποχωρήσουμε μπροστά στην αναρχία“, μετά τις μαζικές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες Κυριακή το βράδυ στο Ισραήλ για μια ακόμη φορά κατά της αμφιλεγόμενης αυτής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Την ίδια ώρα, ο γενικός πρόξενος του Ισραήλ στη Νέα Υόρκη, παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποπομπή του υπουργού Άμυνας, τονίζοντας ότι δεν μπορεί πλέον, να εκπροσωπεί την κυβέρνηση Νετανιάχου.

Η προεδρία των ΗΠΑ τόνισε χθες Κυριακή πως είναι «βαθιά ανήσυχη» για την κατάσταση στο Ισραήλ. «Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για τις (…) εξελίξεις στο Ισραήλ, που υπογραμμίζουν περαιτέρω την επείγουσα ανάγκη να υπάρξει συμβιβασμός», επισήμανε η Έιντριεν Γουότσον, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από την αμερικανική προεδρία. «Οι δημοκρατικές αξίες ήταν πάντα, και πρέπει να παραμείνουν, χαρακτηριστικό γνώρισμα των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ», συνέχισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος