Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Iσραελ Κατζ ανακοίνωσε την αερπορική επιδρομή ότι ο επικεφαλής της Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, Aλί Λαριτζανί, είναι νεκρός. Ωστόσο, η κρατική τηλεόραση της Τεχεράνης μετέδωσε μήνυμα του χωρίς να επιβεβαιώνει τον θανατό του.
Την ίδια ώρα ανακοινώθηκε η πρώτη συνεδρίαση εξωτερικής πολιτικής υπό την ηγεσία του νέου ανώτατου ηγέτη του Ιράν Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, αντικρούοντας τη φημολογία για την εξαφάνισή του. Ιρανός αξιωματούχος, ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η στάση του Χαμενεΐ για εκδίκηση εναντίον του Ισραήλ και των ΗΠΑ ήταν «πολύ σκληρή και σοβαρή».
Το μήνυμα Λαριτζανί
«Με την ευκαιρία της κηδείας των ναυτών της φρεγάτας ΙRIS Dena, που σκοτώθηκαν από το Ισραήλ, το μήνυμα Λαριτζανί αναφέρει ότι «η μνήμη τους θα παραμείνει αιώνια στις καρδιές του ιρανικού λαού και ζητά από τον Παντοδύναμο Θεό να ανυψώσει τις τάξεις αυτών των αγαπημένων μαρτύρων», αναφέρεται στο μήνυμα που αποδόθηκε στον Αλί Λαριτζανί ως ιδιόχειρο.

Εαν επιβεβαιωθεί το «στοχευμένο χτύπημα κατά του Λαριτζανί στην Τεχεράνη» θα πρόκειται για τον δεύτερο στην ιεραρχία, μετά τον Αλί Χαμενεΐ που πέφτει νεκρός σε ισραηλινό πλήγμα.
Ο Λαριτζανί εμφανίστηκε τελευταία φορά δημόσια την Παρασκευή, κατά την οποία παρευρέθηκε στην συγκέντρωση για την Ημέρα Αλ-Κουντς υπέρ των Παλαιστινίων στην Τεχεράνη, μαζί με τον πρόεδρο του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν.
Νωρίτερα, Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις στόχευσαν τον 67 χρονο γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν, Αλί Λαριτζανί,«χωρίς να είναι σαφές εάν σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε».
Ισραήλ: Σημαντικά επιτεύγματα στη διάρκεια της νύχτας
Ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας είπε ότι ενημερώθηκε από τον αρχηγό του ισραηλινού στρατού ότι ο Λαριτζανί και ο επικεφαλής της παραστρατιωτικής δύναμης Μπασίτζ του Ιράν, Γκολαμρεζά Σουλεϊμανί, «εξοντώθηκαν χθες το βράδυ».
Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού δημοσίευσε φωτογραφία με τη λεζάντα: «Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διατάζει την εξάλειψη ανώτερων στελεχών του ιρανικού καθεστώτος».
Στη συνέχεια ο Αρχηγός του Επιτελείου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, Αντιστράτηγος Εγιάλ Ζαμίρ, αναφέρθηκε σε «σημαντικά επιτεύγματα κατά τη διάρκεια της νύχτας».
Nωρίτερα, το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι εξοντώθηκε ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, Άκραμ αλ-Ατζούρι επίσης στην Τεχεράνη.
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ΄ είχε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γκίντεον Σάαρ, μετά το περιστατικό κατά το οποίο θραύσμα ιρανικού πυραύλου χτύπησε την οροφή ενός ελληνορθόδοξου μοναστηριού δίπλα στην εκκλησία του Παναγίου Τάφου.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος