Ισραήλ: Εντείνει τις επιθέσεις του στη Ράφα – Στόχος η εξουδετέρωση τεσσάρων μεραρχιών της Χαμάς

Καπνοί και ήχοι από εκρήξεις στη Ράφα, με το Ισραήλ να εντείνει τις επιθέσεις του στο νότιο τμήμα του θύλακα. Όλο και περισσότεροι άμαχοι απομακρύνονται από την περιοχή καθώς επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του. Η κατάσταση είναι ασφυκτική αναφέρουν γιατροί αλλά και ο ΟΗΕ. Πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν φύγει από τη Ράφα τις τελευταίες μέρες.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ισραηλινά άρματα μάχης έχουν περικυκλώσει το κομμάτι της Ράφα, τα ανατολικά δηλαδή προάστεια της πόλης, και πως μαίνονται σφοδρές μάχες με τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ.

Στόχος του Ισραήλ είναι η καταστροφή των τούνελ και η εξουδετέρωση 4 μεραρχιών της Χαμάς που δρουν στην περιοχή, όπως είπε ο ίδιος ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Την περιοχή αυτή ήδη την έχουν εγκαταλείψει – σύμφωνα με τον ΟΗΕ – πάνω από 110.000 άμαχοι οι οποίοι έχουν μετακινηθεί προς Αλ Μαγουάσι και προς Χαν Γιούνις.

Αυτό που προκύπτει από τις τελευταίες πληροφορίες είναι ότι η επέκταση αυτή των χερσαίων επιχειρήσεων του Ισραήλ δεν θα έχει τη μορφή γενικευμένης επίθεσης, αλλά θα είναι στοχευμένη και αυτό γιατί το Τελ Αβιβ δεν θέλει να δοκιμάσει περαιτέρω τα όρια της διεθνούς ανοχής.

Πέρασε το ψήφισμα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για αναβάθμιση του ρόλου των Παλαιστινίων στα Ηνωμένα Έθνη

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, υποστήριξε σήμερα, με συντριπτική πλειοψηφία το αίτημα των Παλαιστινίων για ένταξή τους, ως πλήρες μέλος, στον Οργανισμό, ένα ψήφισμα που όμως έχει συμβολικό χαρακτήρα δεδομένου ότι οι ΗΠΑ αναμένεται να ασκήσουν βέτο όταν συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Το ψήφισμα που αναγνωρίζει ότι οι Παλαιστίνιοι πληρούν τα κριτήρια για να γίνουν μέλος και θα έπρεπε «να ενταχθούν στον Οργανισμό», δίνοντάς τους και ορισμένα πρόσθετα δικαιώματα ως «παρατηρητές», συγκέντρωσε 143 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 25 αποχές. Μεταξύ των εννέα που το καταψήφισαν ήταν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Η Γενική Συνέλευση επιστρέφει έτσι το αίτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας και του συνιστά «να επανεξετάσει το θέμα ευνοϊκά».

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ αντέδρασε αμέσως, χαρακτηρίζοντας «δώρο για τη Χαμάς» την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.

«Η παράλογη απόφαση που ελήφθη σήμερα στη Γενική Συνέλευση επισημαίνει τη δομική προκατάληψη των Ηνωμένων Εθνών και τους λόγους για τους οποίους, υπό την ηγεσία του γενικού γραμματέα (Αντόνιο) Γκουτέρες, μετατράπηκαν σε έναν άσχετο θεσμό» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ.

Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι η υποστήριξη της Γενικής Συνέλευσης στο αίτημα των Παλαιστινίων για ένταξη στον ΟΗΕ ως πλήρες μέλος ενισχύει τις προσπάθειές τους για μια νέα ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το θέμα αυτό. «Η Παλαιστίνη θα συνεχίσει την προσπάθεια να γίνει πλήρες μέλος του ΟΗΕ» ανέφερε στην ανακοίνωσή του.

Το παλαιστινιακό αίτημα υποβλήθηκε ενώ ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας διανύει τον έβδομο μήνα του και το Ισραήλ επεκτείνει τους οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τους οποίους ο ΟΗΕ θεωρεί παράνομους.

«Θέλουμε ειρήνη, θέλουμε ελευθερία», είπε ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ριγιάντ Μανσούρ πριν από την ψηφοφορία. «Μια θετική ψήφος είναι ψήφος υπέρ της παλαιστινιακής ύπαρξης, όχι εναντίον οποιουδήποτε κράτους (…) Είναι μια επένδυση στην ειρήνη. Το να ψηφίσετε ναι είναι το σωστό», είπε, με τις δηλώσεις του να χειροκροτούνται από τους παριστάμενους.

Με βάση τον ιδρυτικό χάρτη του ΟΗΕ, μέλη μπορούν να γίνουν οι «ειρηνόφιλες» χώρες που αποδέχονται τις υποχρεώσεις οι οποίες απορρέουν από το κείμενο αυτό είναι ικανές και πρόθυμες να τις εκπληρώσουν.

«Εφόσον πολλοί από εσάς ‘μισείτε τους Εβραίους’ δεν σας νοιάζει πραγματικά που οι Παλαιστίνιοι δεν είναι ‘ειρηνόφιλοι’», σχολίασε ο πρεσβευτής του Ισραήλ Γκιλάντ Ερντάν, που μίλησε μετά τον Μανσούρ. Κατηγόρησε μάλιστα τη Γενική Συνέλευση ότι «έσκισε» τον Χάρτη του ΟΗΕ και χρησιμοποίησε έναν μικρό καταστροφέα εγγράφων για να σκίσει ένα αντίτυπό του ενώ βρισκόταν στο βήμα. «Ντροπή σας», πρόσθεσε.

Ο πρεσβευτής είχε δηλώσει την Δευτέρα ότι, εάν εγκριθεί η πρόταση, αναμένει από τις ΗΠΑ να διακόψουν τη χρηματόδοτηση του ΟΗΕ και τον θεσμών του, βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας.

Το αίτημα για να γίνει μια χώρα πλήρες μέλος πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας και κατόπιν από τη Γενική Συνέλευση. Εάν η πρόταση επιστρέψει και πάλι στο Συμβούλιο, είναι πιθανό ότι θα έχει την ίδια μοίρα: το βέτο των ΗΠΑ.

«Το Συμβούλιο πρέπει να ανταποκριθεί στη βούληση της διεθνούς κοινότητας», είπε ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ Αμπουσαχάμπ πριν από την ψηφοφορία.

Με το σημερινό ψήφισμα δίνονται ορισμένα προνόμια στους Παλαιστίνιους, που θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο του 2024, όπως μια έδρα μεταξύ των μελών του ΟΗΕ στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης. Δεν θα έχουν όμως δικαίωμα ψήφου.

«Πονοκέφαλος» για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η έκθεση που για το πώς το Ισραήλ χρησιμοποιεί όπλα που λαμβάνει από τις ΗΠΑ

Σε μεγάλο πονοκέφαλο έχει αναδειχθεί για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η έκθεση που πρέπει – βάσει ενός νέου νόμου – να υποβάλει στο Κογκρέσο για το πώς το Ισραήλ χρησιμοποιεί τα όπλα που λαμβάνει από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και πολλές εβδομάδες στην αμερικανική κυβέρνηση γίνονται δύσκολες εσωτερικές συζητήσεις προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή, οι σωστές λέξεις για να ασκηθεί μεν σκληρή κριτική στο Ισραήλ, χωρίς όμως να κατηγορηθεί επισήμως ότι παραβιάζει τους διεθνείς ανθρωπιστικούς νόμους και αποτρέπει την ροή ανθρωπιστικής βοήθειας σε εμπόλεμη ζώνη. Κάτι τέτοιο θα πρέπει να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες για τερματισμό πωλήσης όπλων.

Aυτή η έκθεση έρχεται στην δυσκολότερη δυνατή συγκυρία με τις σχέσεις των δυο χωρών να είναι ήδη εξαιρετικά τεταμένες. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ – προκειμένου να μην διαρρήξει πλήρως τις σχέσεις του με το Ισραήλ αλλά και να μην εκτεθεί και το ίδιο για τις επιλογές του – θα πιστοποιήσει στο Κογκρέσο ότι η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας έχει βελτιωθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά θα περιγράφει την συνολικότερη κατάσταση ως εξαιρετικά κρίσιμη, προσθέτοντας ότι ακόμη αξιολογούνται συγκεκριμένα περιστατικά.

Δεν θα καταλήξει δηλαδή στο ότι παραβιάζονται από το Ισραήλ οι ανθρωπιστικοί νόμοι όπως περιγράφονται στο συγκεκριμένο νόμο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος