Ισπανία – Υπόθεση Pegasus: Αλλαγή στην νομοθεσία για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ( CNI) προτείνει ο Πέδρο Σάντσεθ

H πολύωρη συζήτηση στην ολομέλεια της ισπανικής Βουλής που πραγματοποιήθηκε σήμερα κατόπιν απαίτησης των κομμάτων της αντιπολίτευσης, είχε ως θέμα τον Pegasus και τις παρακολουθήσεις τουλάχιστον 65 Καταλανών που συνδέονται με τα αποσχιστικά κόμματα αλλά και με τις παρακολουθήσεις των κινητών τηλεφώνων τόσο του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ όσο και μελών της κυβέρνησής του.

Η υπόθεση κατασκοπείας αποκαλύφθηκε όταν στις 18 Απριλίου, το Citizen Lab, ένα πολυεπιστημονικό εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο που επικεντρώνεται στην έρευνα, την ανάπτυξη της πληροφορίας και της επικοινωνίας στην τεχνολογία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την παγκόσμια ασφάλεια, κατήγγειλε αρχικά, με την υποστήριξη της Διεθνούς Αμνηστίας, την κατασκοπεία τουλάχιστον 65 κινητών τηλεφώνων που ανήκαν σε πολιτικές προσωπικότητες της Καταλονίας. Το αποτέλεσμα της αποκάλυψης των παρακολουθήσεων, ήταν η αντικατάσταση της ηγεσίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CNI) της Ισπανίας η οποία διαθέτει το συγκεκριμένο λογισμικό, όπως συμβαίνει και με πολλές ακόμα χώρες αλλά και αντίστοιχες υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο Σάντσεθ δικαιολόγησε την κατασκοπεία του CNI στην Καταλονία για “λόγους εθνικής ασφαλείας” λόγω της διακήρυξης της ανεξαρτησίας της περιοχής αλλά και τις διαμάχες στους δρόμους της Βαρκελώνης. Επίσης είπε ότι λυπάται για την υπονόμευση της εμπιστοσύνης μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης, που προκάλεσε η υπόθεση των παρακολουθήσεων των Καταλανών πολιτικών. Συμπλήρωσε όμως ότι : «Η κυβέρνηση ούτε γνωρίζει, ούτε αποφασίζει για τις επιχειρησιακές αποφάσεις των υπηρεσιών πληροφοριών».

Επίσης πρότεινε βαθιές αλλαγές στον νόμο για την λειτουργία του CNI που ισχύει από το 2002 αυξάνοντας τους δικαστικούς και εσωτερικούς ελέγχους λειτουργίας της υπηρεσίας. Όπως για παράδειγμα θα αυξηθεί από έναν σε τρεις ο αριθμός των δικαστών που θα εξουσιοδοτούν το CNI προκειμένου να προχωρήσει σε οποιαδήποτε κατασκοπεία. Επιπλέον πρόθεση της κυβέρνησης Σάντσεθ είναι να προχωρήσει ο αποχαρακτηρισμός επιπλέον απόρρητων επίσημων εγγράφων, με την άδεια όμως της Δικαιοσύνης.

Το συγκεκριμένο λογισμικό Pegasus το οποίο χρησιμοποιήθηκε επίσης για αλίευση αρχείων από το κινητό τηλέφωνο του πρωθυπουργού Σάντσεθ, της υπουργού Άμυνας και του υπουργού Εσωτερικών τον Μάιο του 2021, πωλείται από μία ισραηλινή εταιρεία και θεωρείται ότι αποτελεί ένα πολύ επεμβατικό σύστημα που συζητείται σε όλη την Ευρώπη: πολλές χώρες σκέφτονται να το απαγορεύσουν και μια επιτροπή έρευνας έχει ήδη σχηματιστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η πολύωρη μονοθεματική ολομέλεια της Βουλής σήμερα κατέληξε τελικά να είναι μία σκληρή σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης αφού αναδείχθηκαν και πολλά ακόμα θέματα εσωτερικής επικαιρότητας.

Ανταπόκριση – Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος