Ισπανία: Υπέρ της φορολογίας των εκτάκτων κερδών στην ενέργεια ο Σάντσεθ – Τι μέτρα παίρνει

Array

Στην ολομέλεια της Βουλής για τη συζήτηση «για την κατάσταση του έθνους» ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοινώνει δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την ανακούφιση των πολιτών.

Η συζήτηση γίνεται για πρώτη φορά από το 2015 και ορίζεται ο οδικός χάρτης της χώρας μέχρι το τέλος της κυβερνητικής θητείας στο τέλος του 2023.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις του -καθώς η συζήτηση συνεχίζεται – ο Πέδρο Σάντσεθ είπε ότι: Από την 1η Σεπτεμβρίου και μέχρι και το τέλος του έτους οι Ισπανοί πολίτες θα μπορούν να ταξιδεύουν δωρεάν με τρένα και προαστιακό, χάρη στο μπόνους για τις δημόσιες συγκοινωνίες: οι κάρτες πολλαπλών διαδρομών, θα είναι δωρεάν.

Επιπλέον επιβάλλεται για τα επόμενα δύο χρόνια έκτακτος και προσωρινός φόρος στις τράπεζες «που ήδη επωφελούνται από την άνοδο των επιτοκίων» και με τον οποίο θα εισπραχθούν 1,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Έσοδα δύο δισ. ευρώ για τα δημόσια ταμεία

Οι εταιρείες παραγωγής ενέργειας (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο και πετρέλαιο), θα φορολογούνται για τα έκτακτα κέρδη τους και αυτό θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία περίπου 2 δισ. ευρώ ετησίως σύμφωνα με τον Σάντσεθ. «Τα οφέλη δεν πέφτουν από τον ουρανό: βγαίνουν από την τσέπη των πολιτών», υποστηρίζει.

Επίσης απελευθερώνεται η κατασκευή 12.000 δημόσιων κατοικιών στην Αυτονομία της Μαδρίτης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη προσφοράς κατοικιών προς ενοικίαση ενώ παράλληλα απαγορεύεται η αύξηση των ενοικίων περισσότερο από 2%.

Επίδομα για μαθητές και φοιτητές

Επίδομα 100 ευρώ μηνιαίως για όλους τους μαθητές και φοιτητές άνω των 16 ετών που είναι ήδη υπότροφοι και ανέρχονται στο ένα εκατομμύριο.

Υπογράμμισε επίσης ότι αν «ο Πούτιν κόψει την παροχή φυσικού αερίου θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και να υιοθετήσουμε μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας” είπε, αναφέροντας την τηλεργασία, τον περιορισμό στη χρήση θέρμανσης ή και κλιματισμού ως αρχικές συστάσεις προς τον πληθυσμό.

Επίσης όπως τόνισε ότι η Ισπανία μαζί με την Ελλάδα και την Λιθουανία είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που διέθεσαν τα μεγαλύτερα κονδύλια για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Ισπανία – Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος