Ισπανία: Βουτιά σε τουρισμό & εμπόριο — Ανάπτυξη σε γεωργία, κτηνοτροφία & αλιεία το 2020

Μαδρίτη — Ανταπόκριση Δώρα Μακρή

Τα στοιχεία για την πορεία της ισπανικής οικονομίας μετά την πανδημία αποδεικνύουν απώλειες του 11% του ΑΕΠ της χώρας για το 2020. Ο τομέας που επλήγη περισσότερο ήταν καταρχήν αυτός των υπηρεσιών, τομέας ο οποίος από το να είναι ο πιο δυναμικός το 2019 έφτασε σε απώλεια 22,2% του κύκλου εργασιών του το 2020, σύμφωνα με στοιχεία της Ισπανικής Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικών Οργανισμών (CEOE). Αυτή η έντονη πτώση επηρέασε το εμπόριο, τον τουρισμό, τα ξενοδοχεία και την ψυχαγωγία, μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων, αν και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που επίσης ανήκουν στον τομέα των υπηρεσιών σώθηκαν από την κατάρρευση.

Η CEOE εντοπίζει επίσης μειώσεις άνω του 10% στις εξορυκτικές και μεταποιητικές βιομηχανίες (-11,7%) -όπου η διύλιση πετρελαίου έχει επηρεαστεί περισσότερο από τη μείωση της κινητικότητας, στις κατασκευές (-11, 6%) και στην προσφορά ηλεκτρικής ενέργειας και νερού, αποχέτευσης και διαχείρισης αποβλήτων (-10,1%).

Εμπόριο

Η ανάλυση του CEOE, που βασίζεται στον δείκτη κύκλου εργασιών του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής (INE) σε 20 τομείς της οικονομίας , με στοιχεία από το Φεβρουάριο του 2020 έως και τον Φεβρουάριο του 2021 επισημαίνει ότι η πτώση του εμπορίου είναι η πλέον ανησυχητική. Η πτώση αυτή αποδίδεται στα περιοριστικά μέτρα (ωράριο, χωρητικότητα κλπ) αλλά και στην απώλεια του οικογενειακού εισοδήματος. Σχεδόν τέσσερα στα 10 νοικοκυριά αναγνωρίζουν ότι η πανδημία έχει επηρεάσει τα οικονομικά τους και ελέγχουν περισσότερο τις δαπάνες τους.

Ο κύκλος εργασιών του εμπορίου μειώθηκε κατά 11,9% και σημείωσε απώλειες σχεδόν 92 δις ευρώ το 2020. Παρά τα αρνητικά στοιχεία, όμως, ο τομέας έχει δείξει ευελιξία και προσαρμόστηκε στις νέες συνθήκες, με την επιτάχυνση του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Τουρισμός

Ο τομέας έκλεισε το 2020 συμβάλλοντας 6,6% λιγότερο στο ΑΕΠ από ό,τι το 2019, όταν αντιπροσώπευε το 12,4% του ισπανικού ΑΕΠ, σύμφωνα με την έκθεση για την κατάσταση του τουρισμού στην Ισπανία το 2020 από την ένωση Exceltur. Με περιορισμένη δραστηριότητα στα αεροδρόμια και τα περισσότερα ξενοδοχεία κλειστά, η άφιξη ξένων επισκεπτών μειώθηκε πέρυσι κατά 77%. Σχεδόν 65 εκατομμύρια λιγότεροι τουρίστες από ό, τι το 2019, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Στατιστικών Υπηρεσιών.

Η ανάλυση της CEOE περιγράφει λεπτομερώς τη μεγάλη τραγωδία που αντιμετωπίζει ο τουριστικός κλάδος: ο κύκλος εργασιών των ταξιδιωτικών πρακτορείων, τα οποία πλήττονται περισσότερο, μειώθηκε κατά 75%, οι διανυκτερεύσεις κατά 68%, και οι αεροπορικές μεταφορές κατά 60%. Τέλος, μόνο στον τομέα ξενοδοχείων και αναψυχής, το 13% και το 10,6% των εταιρειών, αντίστοιχα, έχουν εξαφανιστεί. Ωστόσο, το Καθολικό Πάσχα, παρά τους περιορισμούς στην κινητικότητα, υπήρξε σχετική βελτίωση στα αποτελέσματα.

Τομείς που αναπτύχθηκαν το 2020

Ωστόσο, υπάρχουν τομείς της ισπανικής οικονομίας που ευνοήθηκαν από την πανδημία και σημείωσαν κέρδη.

Από τους 20 τομείς που αναλύει η CEOE στην έκθεσή της, μόνο τέσσερις σήμερα έχουν περισσότερες εταιρείες από ό, τι πριν από την έναρξη της πανδημίας. Η γεωργία, η κτηνοτροφία, η δασοκομία και η αλιεία, παρουσίασαν αύξηση κατά 7% στον αριθμό των εταιρειών και η συμβολή τους στην οικονομία ήταν 3,4% στο τέλος του 2020, η υψηλότερη μέχρι σήμερα.

Επίσης, αυξήθηκε ο αριθμός εταιριών που προμηθεύουν ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ατμό και αέρα κατά 3%, και ο αριθμός των εταιρειών που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση και την ασφάλιση, κατά 1,5%. Αυτός ο τομέας ήταν υπεύθυνος και για τη διαχείριση των δανείων ύψους 121 δις ευρώ που έχει χορηγήσει το Επίσημο Ινστιτούτο Πιστώσεων (ICO) σε εταιρείες για την καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης. Επίσης, στον τομέα της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, ο αριθμός των εταιρειών αυξήθηκε κατά 1,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την CEOE, λόγω του ότι επιταχύνθηκε η τηλεεργασία μέσω της ψηφιοποίησης.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είναι πεπεισμένο ότι η ανάκαμψη της ισπανικής οικονομίας θα ξεκινήσει εφέτος μετά την σημαντική πτώση του ΑΕΠ το 2020, σχεδόν κατά 11%. Για τον λόγο αυτό, έχει αυξήσει τις προβλέψεις ανάπτυξης για το 2021 σε 6,4%, μισό βαθμό περισσότερο από ό,τι στις προβλέψεις του Ιανουαρίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος