Ισπανία: Το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται στο 12,6%, αλλά ο αριθμός των απασχολούμενων σημειώνει νέο ρεκόρ το τρίτο τρίμηνο του 2022

Array

Η αγορά εργασίας παρουσιάζει διακυμάνσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, προσπαθώντας να παραμείνει σταθερή μέσα σε ένα όλο και πιο ασταθές διεθνές οικονομικό πανόραμα. Ο αριθμός των ανέργων στην Ισπανία αυξήθηκε κατά 60.800 μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου και πλησιάζει για άλλη μια φορά τα τρία εκατομμύρια ανέργους (2.980. 200). Το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται στο 12,67%, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των απασχολουμένων έχει κορυφωθεί ξανά: 20.545.700 (+77.700), όπως αποτυπώνεται στην Έρευνα Ενεργού Πληθυσμού (EPA) που δημοσιεύθηκε σήμερα από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE).

Συγκεκριμένα, στο τέλος Σεπτεμβρίου, ο συνολικός αριθμός των ανέργων διαμορφώθηκε σε 2.980.200 άτομα και των απασχολουμένων στα 20.545.700 άτομα, ο υψηλότερος αριθμός από το τρίτο τρίμηνο του 2008, όταν ξεπέρασε τα 20,55 εκατομμύρια εργαζόμενους.

Τα υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είχαν ήδη προειδοποιήσει για αυτό. Το καλοκαίρι μειώθηκε η καλή δυναμική που παρουσίαζε η απασχόληση το 2022 και στο τρίτο τρίμηνο επιβεβαιώνεται η αύξηση του αριθμού των ανέργων, η οποία όμως έρχεται σε αντίθεση με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που συνεχίζει να ωθεί τον αριθμό των ατόμων που εργάζονται στην Ισπανία σε ιστορικά όρια. Μόνο το 2007 υπήρχαν περισσότεροι απασχολημένοι από σήμερα που έχουν ξεπεράσει τα 20,5 εκατομμύρια.

Το υπουργείο Οικονομίας αποδίδει την άνοδο αυτή στην απασχόληση, επιμένοντας ότι οι εργαζόμενοι εμπιστεύονται την πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας μετά την εργασιακή μεταρρύθμιση. Επιπλέον, η πλειονότητα των νέων θέσεων εργασίας είναι πλήρους απασχόλησης. Η εργασιακή τους κατάσταση είναι καλύτερη καθώς ολοένα και περισσότεροι είναι οι με σύμβαση αορίστου χρόνου (+440.200), ενώ οι συμβάσεις προσωρινής απασχόλησης συνεχίζουν να πέφτουν (-344.900).

Ωστόσο και πάλι τα βασικά θύματα της αυξανόμενης ανεργίας είναι οι νέοι κάτω των 25 ετών καθώς υπάρχει αύξηση κατά 2,49 μονάδες το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Τέλος, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του ανεξάρτητου οικονομικού ελεγκτικού οργανισμού AIREF, ότι η Ισπανία θα εισέλθει σε τεχνική ύφεση το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και το πρώτο τρίμηνο του 2023, κάτι που όπως υποστηρίζει θα έχει αντίκτυπο στην αγορά εργασίας, η κυβέρνηση επιμένει ότι η ομπρέλα της εργασιακής μεταρρύθμισης μπορεί να συγκρατήσει το πλήγμα. «Η εργασιακή μεταρρύθμιση έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε σε καταστάσεις κρίσης οι εταιρείες να μην χρειάζεται να απολύουν», υπερασπίστηκε η δεύτερη αντιπρόεδρος και υπουργός Εργασίας, Γιολάντα Ντίαθ.

Ανταπόκριση – Ισπανία: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος