Ισπανία: Το ακροδεξιό κόμμα Vox γιορτάζει τη νίκη της Μελόνι ως δική του νίκη

Array

Η εκλογική νίκη της Τζιόρτζια Μελόνι στην Ιταλία έρχεται ως “μάννα εξ ουρανού” για την ισπανική ακροδεξιά Vox. Ο αρχηγός του κόμματος Vox, Σαντιάγο Αμπασκάλ ήταν από τους πρώτους που σχολίασαν στο τουίτερ την νίκη της ιταλίδας πολιτικού : «Η Τζιόρτζια Μελόνι έδειξε τον δρόμο για μια Ευρώπη περήφανη, ελεύθερη και κυρίαρχων εθνών, ικανή να συνεργαστεί για την ασφάλεια και την ευημερία όλων».

Ο Αμπασκάλ συνοδεύει το σχόλιό του με πλήθος δικών του φωτογραφιών με την Τζόρτζια Μελόνι. Στον επίσημο λογαριασμό του ακροδεξιού κόμματος επίσης δίνονται συγχαρητήρια στην Μελόνι και στα “Αδέλφια της Ιταλίας” σχολιάζοντας : «Η Ιταλία σηματοδοτεί το δρόμο μιας νέας Ευρώπης ελεύθερων και κυρίαρχων εθνών. Οι λαοί θα αποφασίσουν για το μέλλον τους. Χωρίς να ζητήσουν άδεια από κανέναν ολιγάρχη».

Οι αναρτήσεις είναι πολλές και δεν έλειψαν τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας στην Ιταλία και συνεχίζονται και σήμερα την επόμενη ημέρα των ιταλικών εκλογών.

Η Vox είχε απόλυτη ανάγκη τη νίκη αυτή καθώς όλες οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στα ισπανικά ΜΜΕ δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση: η ακροδεξιά δεν σαγηνεύει πια, όσο πριν, στην Ισπανία. Οι αναλυτές θεωρούν ότι η ακροδεξιά στην Ισπανία έφθασε στο ζενίθ της και τώρα πλέον ξεκινά η πτώση της. Βασική αιτία θεωρείται η αλλαγή πολιτικής αλλά κυρίως ηγεσίας του δεξιού Λαϊκού Κόμματος. Από τον περασμένο Απρίλιο που νέος ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος είναι ο Αλμπέρτο Νιούνεθ Φεϊχό, ο οποίος υιοθετεί μία πιο διακριτική πολιτική ρητορική επιδιώκοντας μάλιστα απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές του 2023, οδηγεί ψηφοφόρους της Vox να στρέφονται και πάλι προς τις ρίζες τους που είναι το Λαϊκό Κόμμα.

Άλλωστε η αποτυχία της Vox να ορισθεί ως ο ρυθμιστής των πρόσφατων εκλογών στην Ανδαλουσία και να καταφέρει συμμαχία με το Λαϊκό Κόμμα καταλαμβάνοντας την αντιπροεδρία αλλά και τοπικά υπουργεία ήταν η αρχή της δημοσκοπικής της πτώσης. Στην Ανδαλουσία, ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος Χουάνμα Μορένο κατάφερε απόλυτη πλειοψηφία και η Vox παραμερίστηκε. Μάλιστα η επικεφαλής και δημοφιλής εκπρόσωπος της Vox στην Ανδαλουσία Μακαρένα Ολόνα, παραιτήθηκε και αποχώρησε από το κόμμα μετά την ήττα της.

Το 2023 , έτος τριπλών εκλογών στην Ισπανία , τόσο σε δήμους και Αυτονομίες όσο και σε γενικές εκλογές προς το τέλος του έτους κάνει όλα τα κόμματα να τρέχουν συχνά με ιλιγγιώδεις ρυθμούς προς μία προεκλογική εκστρατεία που έχει ήδη, άτυπα, ξεκινήσει.

Δημοσκοπική πορεία της ακροδεξιάς Vox

Η τελευταία δημοσκόπηση του Gad3, που δημοσιοποιήθηκε στις 12/9, δίνει τον Φεϊχό ως τον ξεκάθαρο νικητή στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές με 147-151 έδρες και 35,1% των ψήφων. Εντωμεταξύ, η Vox θα πήγαινε από τις 52 έδρες της στις 38-40 και θα έχανε σχεδόν δύο μονάδες στην εκτίμηση των ψήφων.

Το Sigma 2, σε μια άλλη δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες, δίνει έναν κάπως πιο διακριτικό αριθμό εδρών στο Λαϊκό Κόμμα του Φεϊχό (134-135), αλλά η Vox πέφτει σε 44 έδρες. Δηλαδή οκτώ λιγότερες από την σημερινή του εκπροσώπηση.

Επιπλέον η δημοσκοπική εταιρία 40dB για την El País και την Cadena SER, στις αρχές Σεπτεμβρίου, έδωσε μια πέμπτη συνεχόμενη πτώση στο κόμμα του Αμπασκάλ με ποσοστό 15% και 47 έδρες, ενώ η εταιρία Simple Lógica έδωσε ποσοστό 14,5% τον περασμένο Αύγουστο.

Μόνο δύο από τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δίνουν στη Vox μία ανάσα. Η Sociometric παραχωρεί μία ακόμη έδρα στον Abascal και τον ανεβάζει στο 16% των ψήφων ενώ η IMOP-Insights την αφήνει στο ίδιο ποσοστό με δύο περισσότερες έδρες από τις σημερινές. Και στις δύο έρευνες το Λαϊκό Κόμμα δεν ξεπερνά τις 134 έδρες. Δηλαδή, όσο πιο δυνατός είναι ο Φεϊχό, τόσο μεγαλύτερη ζημιά υφίσταται η Vox. Φυσικά, το Λαϊκό Κόμμα θα χρειαζόταν πάντα τις ψήφους της Vox για να προσπαθήσει να επιτύχει την απόλυτη πλειοψηφία που θα του επέτρεπε να ανατρέψει τον σοσιαλιστή Σάντσεθ από την Μονκλόα.

Δεν γνωρίζουμε ακόμα αν ο Σαντιάγκο Αμπασκάλ θα επιδιώξει μία ακόμα “πατριωτική σύνοδο κορυφής” σαν αυτήν που πραγματοποίησε στις αρχές του 2022 στη Μαδρίτη κεκλεισμένων των θυρών για κοινό και δημοσιογράφους. Λίγα γνωρίζουμε δε, για το τι διημείφθη σ αυτή τη σύνοδο με τίτλο «Υπερασπίσου την Ευρώπη», όπου το ευρωπαϊκό ακροδεξιό κονκλάβιο επιχείρησε να επιδείξει ενότητα. Προσκεκλημένοι αστέρες της ευρωπαϊκής πολιτικής ήταν τόσο ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orbán όσο και ο Πολωνός Mateusz Morawiecki. Τη διεθνή εκπροσώπηση συμπλήρωσαν οι : Marlene Svazek (Αυστρία), Tom Van Grieken (Βέλγιο), Krasimir Karakachanov (Βουλγαρία), Martin Helme (Εσθονία), Marine Le Pen (Γαλλία), Valdemar Tomasevski (Λιθουανία), Rob Roos (Ολλανδία) και Aurelian Pavelescu (Ρουμανία).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος