Ισπανία: Την επαλήθευση ηλικίας σε ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου για την προστασία των ανηλίκων επεξεργάζεται η κυβέρνηση

Σε τρεις άξονες δράσης βασίζεται το νέο νομοσχέδιο για την προστασία των ανηλίκων από την πορνογραφία στο διαδίκτυο, που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο στην Ισπανία: η ανάπτυξη διυπουργικής στρατηγικής για την
ολοκληρωμένη προστασία στο διαδίκτυο, η έγκριση του νομοσχεδίου και η δημιουργία συστημάτων για την επαλήθευση ηλικίας σε ιστοσελίδες που προορίζονται σε ενήλικες.

Ανταπόκριση – Ισπανία: Δώρα Μακρή

Η Ισπανική Υπηρεσία Προστασίας Δεδομένων εργάζεται ήδη για την ανάπτυξη πιλοτικού συστήματος επαλήθευσης ηλικίας, ένα εργαλείο που ήδη έχει δοκιμαστεί στα κύρια προγράμματα περιήγησης και που συνδυάζει την προστασία της παιδικής ηλικίας και το συμφέρον του ανηλίκου με το θεμελιώδες δικαίωμα και την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα όλων των πολιτών.

Ο Ισπανικός Ποινικός Κώδικας, στο άρθρο 186, τιμωρεί τη διάδοση πορνογραφικού υλικού μεταξύ ανηλίκων. Ωστόσο, η ανάπτυξη της τεχνολογίας και η ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω φορητών συσκευών έχει οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης πορνογραφίας από ανηλίκους.

Για το λόγο αυτό ο Νόμος 13/2022 για την Οπτικοακουστική Επικοινωνία απαιτεί από τους παρόχους πορνογραφικών βίντεο, τη δημιουργία μηχανισμών της επαλήθευσης ηλικίας ενώ ο ευρωπαϊκός κανονισμός αναγκάζει ήδη μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες και μηχανές αναζήτησης να προστατεύουν τους ανηλίκους.

Σύμφωνα με στοιχεία από ειδικούς οργανισμούς, 7 στους 10 εφήβους καταναλώνουν πορνογραφία σε τακτική βάση στην Ισπανία και το 53,8% των νέων μεταξύ 12 και 15 ετών ετών ισχυρίζεται ότι έχει δει πορνογραφία για πρώτη φορά μεταξύ 6 και 12 ετών.

Στην έκθεση που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο γίνεται ακτινογραφία του προβλήματος και διαπιστώνεται ότι έχει σοβαρές συνέπειες: διαστρέβλωση της αντίληψης της σεξουαλικότητας, ανάπτυξη ακατάλληλης σεξουαλικής συμπεριφοράς, επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο δημιουργούν συναισθηματικές-σεξουαλικές σχέσεις οι νέοι, αύξηση της βίας κατά των γυναικών κ.λπ. Επιπλέον, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εθισμού στην πορνογραφία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος