Ισπανία: Τελική συμφωνία για την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνικών φορέων

Συμφωνία μεταξύ κυβερνητικών εταίρων και κοινωνικών φορέων στην Ισπανία για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση

ανταπόκριση από τη Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Μετά το πράσινο φως των Βρυξελλών η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση στην Ισπανία, ανακοινώνεται σε λίγο αφού επετεύχθη συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων αλλά και των κοινωνικών φορέων.

Το 1995 στην Ισπανία συστήθηκε διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή για το συνταξιοδοτικό με την ονομασία Pacto de Toledo ( H συμφωνία του Τολέδο) με στόχο να αναλύει την κατάσταση των συντάξεων και να προτείνει μέτρα για τη βελτίωση του συστήματος. Το παρόν και το μέλλον των συντάξεων παρακολουθείται διαρκώς από αυτή την επιτροπή και μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πολλές αλλαγές από όλες τις κυβερνήσεις με γνώμονα την μακροζωία αλλά και τις κατά καιρούς οικονομικές κρίσεις.

Την νέα μεταρρύθμιση υποδέχτηκαν θετικά τα δύο μεγάλα συνδικάτα της χώρας γι αυτό και παρά τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ των μερών δεν προχώρησαν σε καμία απεργιακή κινητοποίηση.

Ο βασικός στόχος της νέας μεταρρύθμισης είναι η μελλοντική αποφυγή περικοπών των συντάξεων αλλά και η αναπροσαρμογή στις εισφορές των υψηλότερων εισοδημάτων. Όπως δήλωσε ο Πέδρο Σάντσεθ: «Θα εγγυηθούμε την αγοραστική δύναμη των συνταξιούχων, την ισότητα του συστήματος και τη βιωσιμότητα για τις επόμενες δεκαετίες. Αυτό που κάνουμε είναι να δίνουμε ασφάλεια στους ηλικιωμένους μας και εγγυόμαστε τις σημερινές και τις μελλοντικές συντάξεις».

Όμως είναι γεγονός ότι το δημόσιο αποθεματικό ταμείο των συντάξεων λόγω της κρίσης της τελευταίας δεκαετίας δεν μπορεί να εγγυηθεί μακροπρόθεσμα την ασφάλεια στις πληρωμές των συντάξεων γι αυτό και αναζητούνται επιπλέον πόροι με την νέα μεταρρύθμιση.

Τι προβλέπει η νέα μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού

Στα βασικά σημεία της, προτείνεται προαιρετική περίοδος υπολογισμού της σύνταξης, βελτιώσεις στις κατώτατες συντάξεις και μέτρα για τη μείωση του συνταξιοδοτικού χάσματος των δύο φύλων. Διατηρείται η ηλικία συνταξιοδότησης που είναι τα 65 χρόνια και είχε αποφασιστεί το 2011 μετά την οικονομική κρίση του 2008.

Οι συνταξιούχοι θα μπορούν να επιλέγουν την πιο ωφέλιμη επιλογή μεταξύ των τελευταίων 29 ετών εισφορών, απορρίπτοντας τους χειρότερους 24 μήνες (2 χρόνια) ή να επιλέγουν την τρέχουσα περίοδο υπολογισμού που είναι η τελευταία 25ετία εισφορών. Αυτή η διπλή επιλογή θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2026 και για τα επόμενα 12 χρόνια.

Βελτιώνονται επίσης οι συντάξεις για τις γυναίκες και στην αναπροσαρμογή για την διετία 2024-2025 θα δουν επιπλέον αύξηση 10%. Προβλέπεται επίσης βελτίωση στις κατώτατες αλλά και στις μη ανταποδοτικές συντάξεις. Για το διάστημα 2024 -2050 τα ανώτατα εισοδήματα θα δουν αύξηση στις συνταξιοδοτικές εισφορές προκειμένου να διατηρηθεί η ισορροπία του ασφαλιστικού μηχανισμού.

Σε ότι αφορά στην εισφορά αλληλεγγύης (προς το συνταξιοδοτικό σύστημα) των υψηλών εισοδημάτων, το 2025, θα είναι 1% και θα αυξάνεται με ρυθμό 0,25 μονάδες ετησίως μέχρι να φτάσει στο 6% το 2045. Τέλος και προκειμένου να προβλεφθεί η ένταση που θα προκύψει μετά την συνταξιοδότηση της γενιάς “baby boom” ο μηχανισμός του μετοχικού κεφαλαίου μεταξύ γενεών θα μεταβεί από τις σημερινές 0,6 ποσοστιαίες μονάδες σε 1,2 ποσοστιαίες μονάδες το 2029, με ρυθμό αύξησης κατά ένα δέκατο ετησίως για να ενισχύσει το σύστημα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος